Η Λέσβος εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO

Νέα σελίδα, νέα προσπάθεια…

22/09/2012 - 16:23

Στο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO ανήκει από χτες το πρωί η Λέσβος. Η απόφαση της ένταξης του νησιού στο Δίκτυο των μέχρι τώρα 87 περιοχών που αναγνωρίζονται διεθνώς ως γεωπάρκα από τον Οργανισμό, ήρθε χτες το πρωί και η είδηση έφτασε μέχρι το νησί από το διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Νίκο Ζούρο, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων.

Στο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO ανήκει από χτες το πρωί η Λέσβος. Η απόφαση της ένταξης του νησιού στο Δίκτυο των μέχρι τώρα 87 περιοχών που αναγνωρίζονται διεθνώς ως γεωπάρκα από τον Οργανισμό, ήρθε χτες το πρωί και η είδηση έφτασε μέχρι το νησί από το διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Νίκο Ζούρο, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο στο Γεωπάρκο Arouca της Πορτογαλίας. Ανοίγει, έτσι, μια νέα σελίδα για τη Λέσβο, αφού η ένταξη αυτή σημαίνει αυτομάτως και μια ευρεία προβολή και προώθηση της εικόνας της ως τόπου με ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική ταυτότητα και διεθνώς αναγνωρισμένα γεωλογικά μνημεία, που θα την καταστήσουν ιδανικό προορισμό για ποιοτικό τουρισμό.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν από το Δήμο Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την υποστήριξη και άλλων τοπικών φορέων και υπηρεσιών, όπως η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών - Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, το Ψηφιακό Μουσείο «Γ. Ιακωβίδης», το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά, το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη και το Μουσείο Τεριάντ, έτυχε χτες μιας μεγάλης αναγνώρισης από τους επιστήμονες του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία. Η όλη προσπάθεια στηρίχθηκε και από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, το Επιμελητήριο Λέσβου, το Φορέα Τουρισμού του Μολύβου και άλλους φορείς, με εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκαν οι δύο εμπειρογνώμονες της UNESCO που βρέθηκαν στο νησί στις αρχές του μήνα.

Η αξιολόγηση του φακέλου
Ο φάκελος υποψηφιότητας που είχαν καταθέσει οι παραπάνω φορείς στην αρμόδια γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων για το χαρακτηρισμό όλου του νησιού ως γεωπάρκου, τον περασμένο Νοέμβριο, αναφερόταν εκτός άλλων σε στοιχεία που αφορούσαν στην προστασία και ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων και γεωτόπων, των περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος, τα πολιτιστικά μνημεία και τα μουσεία, τις τουριστικές υποδομές και δράσεις θεματικού τουρισμού, τις υποδομές και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και την ευρύτερη τοπική ανάπτυξη και τα τοπικά προϊόντα.

Η αξιολόγηση του φακέλου από τους δύο εμπειρογνώμονες, δρ. G. Martini, διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης απολιθωματοφόρας περιοχής Réserve Géologique Haute-Provence των Γαλλικών Άλπεων και μέλος του Γραφείου Γεωπάρκων, και δρ. A. Shueller, διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης ηφαιστειακής περιοχής VulkanΕifel της Γερμανίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, που έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επίσκεψή τους στο νησί, αλλά και η σχετική εισήγηση που έγινε στο πλαίσιο του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου, είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη τελικά της Λέσβου στο Δίκτυο των μέχρι χτες 87 Γεωπάρκων σε παγκόσμιο και 50 σε ευρωπαϊκό επίπεδο.



Δήμος Λέσβου: «Η προσπάθειά μας απέδωσε»

Την είδηση μετέφερε στο δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, και στον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Γιάννη Τσακίρη, χτες το πρωί, από την Πορτογαλία όπου ακόμη βρισκόταν, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, Νίκος Ζούρος. Η αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν άμεση, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Λέσβου, στην οποία και αναφέρει:

«Στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής τής UNESCO, που έλαβε χώρα στην πόλη Πόρτο της Πορτογαλίας, με απόφασή της εντάχθηκε ολόκληρο το νησί της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, προστατευόμενων από τον παραπάνω Διεθνή Οργανισμό, κατ’ επέκτασιν του υπάρχοντος ήδη, όμως μόνο στη γνωστή προστατευόμενη περιοχή απολιθωμένων του Σιγρίου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το φάκελο υποψηφιότητας τον οποίο κατέθεσε ο Δήμος Λέσβου με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την αναγνώριση ολόκληρου του νησιού ως γεωπάρκου και την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, το Γεωπάρκο Λέσβου επεκτείνεται πλέον σε όλη την έκταση του νησιού […]. Συγχαίρω τον καθηγητή κ. Νίκο Ζούρο, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση αυτή, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Τσακίρη και το επιτελείο των συνεργατών μας στο Δήμο, οι οποίοι προετοίμασαν τη σχετική αίτηση, το Δημοτικό μας Συμβούλιο για την ομόφωνη απόφαση υποβολής της ως άνω αίτησης, καθώς και όλους τους προαναφερόμενους, για την ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν. Να λοιπόν που η μεθοδική και αγωνιστική προσπάθειά μας απέφεραν το ως άνω ευτυχές αποτέλεσμα.»

Μιλώντας χτες στο «Ε» από την Αθήνα όπου βρισκόταν, ο κ. Τσακίρης δήλωσε με τη σειρά του: «Δουλέψαμε και ως δημοτική αρχή και ως Μουσείο και ως Πανεπιστήμιο όλο αυτό το διάστημα, προσπαθώντας να υποβάλουμε έναν αξιόπιστο φάκελο, που σε πρώτη φάση αξιολογήθηκε θετικά, λαμβάνοντας στη συνέχεια και τη θετική αξιολόγηση των αξιολογητών τής UNESCO, που φιλοξενήθηκαν στο νησί κι επισκέφτηκαν πολλά μέρη. Αυτό σημαίνει πως το νησί μας αξίζει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι οι ίδιοι το υπολογίζουμε, και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε αυτό.»

Σημειώνεται ότι αναλυτικότερη αναφορά για την ένταξη της Λέσβου στο Δίκτυο Γεωπάρκων πρόκειται να δοθεί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν ο δήμαρχος, ο κ. Ζούρος και λοιποί παράγοντες, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στο γραφείο του δημάρχου.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey