Επανέρχονται οι περιορισμοί για τις μικρές ιδιοκτησίες στα νησιά με νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. 50 τετραγωνικά λιγότερα χτίζονται στα τέσσερα στρέμματα, οκτώ στρέμματα με πρόσωπο 45 μέτρα το ελάχιστο εμβαδόν για κατάτμηση

«Ξαφνικός θάνατος» στην εκτός σχεδίου δόμηση

30/08/2012 - 13:35

Ό,τι ανέστειλε η αντίδραση των μηχανικών αλλά και πολλών βουλευτών στην εκτός σχεδίου δόμηση, δε ματαιώθηκε, αλλά επανέρχεται τώρα, καταδικάζοντας σε απαξίωση τις μικρές ιδιοκτησίες στα νησιά.

Ό,τι ανέστειλε η αντίδραση των μηχανικών αλλά και πολλών βουλευτών στην εκτός σχεδίου δόμηση, δε ματαιώθηκε, αλλά επανέρχεται τώρα, καταδικάζοντας σε απαξίωση τις μικρές ιδιοκτησίες στα νησιά. Το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε θετικά σε μια σειρά από διατάξεις που περιορίζουν τη δόμηση στα γήπεδα κι είναι πολύ πιθανόν να ισχύσουν άμεσα. Με κοινή τους διαμαρτυρία, οι Σύλλογοι Πολιτικών Μηχανικών και Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών της Λέσβου διεκδικούν το αυτονόητο, να υπάρξει η αναγκαία περίοδος τακτοποίησης των ιδιοκτησιών ώστε να μην καταστραφούν οικονομικά όσοι νησιώτες επένδυσαν στην αγορά μιας μικρής έκτασης για να χτίσουν το σπίτι τους ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Τέσσερις φορές τους προηγούμενους μήνες το «Ε» είχε αναφερθεί πρωτοσέλιδα στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, αφού οι προωθούμενες τότε διατάξεις απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος τύγχαναν της κάθετης αντίδρασης των μηχανικών, όπως και μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου στα νησιά. Είναι χαρακτηριστικό πως το «γάντι» της αντιπαράθεσης είχε σηκώσει σθεναρά μεταξύ άλλων και ο βουλευτής Κυκλάδων τής Ν.Δ. και νυν υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης. Τελικά, επί κυβέρνησης Παπαδήμου και λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις, ο σχεδιασμός ανεστάλη, αφού όπως ανακοίνωσε στα μέσα Φεβρουαρίου ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, επρόκειτο «να υπάρξει αναδιατύπωση του επίμαχου σημείου».

Κτίζουν 50 τ.μ. λιγότερα
Η αναδιατύπωση αυτή έγινε και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχθηκε απ’ το ΣτΕ. Χθες, όπως επισημαίνουν με κοινή τους ανακοίνωση τα τοπικά τμήματα Λέσβου των Συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών και Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, έλαβαν γνώση της γνωμοδότησης του ΣτΕ από τα πρακτικά επεξεργασίας 105/2012 της 19ης Ιουλίου, σχετικά με τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης. Όπως επισημαίνουν οι δύο Σύλλογοι στο κοινό τους και ομόφωνο των διοικητικών τους συμβουλίων κείμενο, «συγκεκριμένα, μετά από ενέργειες προεκλογικά του τότε αναπληρωτή υπουργού κ. Σηφουνάκη», προβλέπονται οι παρακάτω αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμησης της νησιωτικής Ελλάδας εκτός Εύβοιας και Κρήτης:

Α) Καταργούνται οι παρεκκλίσεις αρτίων και οικοδομήσιμων γηπέδων (σ.σ. έτσι ονομάζονται οι εκτάσεις εκτός σχεδίου) κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων.

Β) Επιτρέπεται πλέον η συνένωση μόνο αρτίων γηπέδων με εμβαδόν μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων για τη δημιουργία άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων με εμβαδόν μεγαλύτερο των τεσσάρων στρεμμάτων, με την προϋπόθεση ότι το νέο γήπεδο έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό τουλάχιστον 45 μέτρων.

Γ) Για τα νέα γήπεδα, νέο όριο κατάτμησης ορίζεται τα οκτώ στρέμματα με πρόσωπο 45 μέτρα.

Δ) Για τουριστικές εγκαταστάσεις το όριο κατάτμησης ορίζεται στα 15 στρέμματα.

Ε) Ορίζεται πλαφόν δόμησης για κατοικία τα 150 τετραγωνικά μέτρα για γήπεδα με εμβαδόν 4.000 τετραγωνικά μέτρα και 200 τετραγωνικά μέτρα για γήπεδα με εμβαδόν 8.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στην πράξη, με τα νέα δεδομένα όποιος έχει ένα γήπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, που έως τώρα κτίζει 200 τετραγωνικά μέτρα, χάνει το δικαίωμα για 50 τετραγωνικά, ενώ όποιος προσδοκούσε να μοιράσει στα δυο παιδιά του ένα ακίνητο, θα πρέπει αυτό να είναι πάνω από οκτώ στρέμματα και να έχει πρόσωπο τουλάχιστον 45 μέτρων για να έχουν αρτιότητα τα δύο νέα γήπεδα. Όλα αυτά, ειδικά στα νησιά όπου οι ιδιοκτησίες είναι μικρές, οδηγούν σε αναστολή κάθε οικοδομική δραστηριότητα εκτός σχεδίου, απαξιώνοντας περιουσίες για τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις «τρέχουν» δάνεια για την απόκτησή τους.

Αντιδρούν Πολιτικοί Μηχανικοί και Τοπογράφοι
Πού θα χτίσουν οι νησιώτες;

Όπως επισημαίνουν οι δύο Σύλλογοι των Μηχανικών της Λέσβου, το συγκεκριμένο σχέδιο προεδρικού διατάγματος αποτελεί συνέχεια του αποτυχημένου σχεδίου κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης, το οποίο αποσύρθηκε μετά από την κατακραυγή και την αντίδραση πολλών βουλευτών που προκάλεσε, ακόμη και του ΠΑΣΟΚ. «Το παρόν σχέδιο νόμου ουδέποτε πέρασε από δημόσια διαβούλευση, αντιθέτως η χρονική συγκυρία στην οποία κατατέθηκε, δημιουργεί ερωτηματικά», επισημαίνουν οι Σύλλογοι Πολιτικών Μηχανικών και Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Λέσβου, δηλώνοντας ότι είναι φανερό πως το νέο σχέδιο «κατατίθεται στο πλαίσιο της απαξίωσης της περιουσίας, κυρίως της μικρομεσαίας τάξης των νησιωτικών περιοχών».

Για παράδειγμα, όπως λένε οι Μηχανικοί, πολίτης που είχε αγοράσει άρτιο και οικοδομήσιμο γήπεδο (αγροτεμάχιο) κατά παρέκκλιση, δαπανώντας ένα σημαντικό ποσό, πληρώνοντας την αντίστοιχη φορολογία και κάνοντας ένα μακροπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό, με τα νέα δεδομένα χάνει ολοκληρωτικά το δικαίωμα δόμησης.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη αλλαγή στον οικοδομικό κανονισμό και ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών έχει μπλοκάρει ήδη τη διαδικασία έκδοσης αδειών δόμησης (πρώην οικοδομικές άδειες) και με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ δε δίνεται χρόνος προσαρμογής στους ήδη κατατεθειμένους φακέλους στις Πολεοδομίες-Υπηρεσίες Δόμησης, αφήνοντας εκατοντάδες πολίτες σε αδιέξοδο», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

Αλλού… ευνοούνται
Οι Μηχανικοί δηλώνουν πως δεν είναι εναντίον της προστασίας και ανάδειξης του φυσικού τοπίου, είναι όμως - όπως υποστηρίζουν - υποκριτικό να ορίζεται όριο κατάτμησης στα οκτώ στρέμματα στα μικρά νησιά, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα, που διαθέτει τεράστιες εκτάσεις, οι όροι της εκτός σχεδίου δόμησης να παραμένουν ως έχουν. «Το σχέδιο που κατατέθηκε, γιατί άραγε εξαιρεί αν και νησιά την Κρήτη και την Εύβοια; Μήπως εξυπηρετούνται προσωπικά και οικογενειακά συμφέροντα στα δύο νησιά;», αναρωτιούνται οι Μηχανικοί, υπογραμμίζοντας πως η ενδεικνυόμενη λύση την οποία και προτείνουν, είναι ο σταδιακός περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης μετά την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών, των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των ΣΧΟΟΑΠ και του Εθνικού Κτηματολογίου.

«Δεν μπορεί η Πολιτεία να λειτουργεί ανάποδα, πρέπει πρώτα να εξασφαλίζει γη για την οικοδομή και μετά να βάζει τους κατά περίπτωση περιορισμούς», ανέφερε ο πρόεδρος των Τοπογράφων, Μιχάλης Χατζέλλης, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές στη δόμηση πρέπει να είναι αποτέλεσμα προγραμματισμού, οργάνωσης και ενημέρωσης τόσο των πολιτών, όσο και του τεχνικού κόσμου, περνώντας από δημόσια διαβούλευση. «Αντίθετα, το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί “ξαφνικό θάνατο” μεγάλης μερίδας του νησιωτικού πληθυσμού», όπως είπε ο κ. Χατζέλλης.

«Καλούμε τη νέα ηγεσία να μην υπογράψει μέχρι την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων», ανέφερε ο πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών, Στρατής Μανωλακέλλης, σημειώνοντας πως είναι απαράδεκτο το γεγονός να προωθούνται τέτοιες διατάξεις δίχως να προβλέπεται καν ένα μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο θα μπορούσαν κάποιοι να προσπαθήσουν να σώσουν τις περιουσίες τους, βγάζοντας για παράδειγμα άδεια οικοδομής. Ο κ. Μανωλακέλλης επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων εδώ στη Λέσβο που θα υποστούν σοβαρή οικονομική ζημία απ’ την υπογραφή ενός τέτοιου προεδρικού διατάγματος, που σημειωτέον θα πρέπει στην παρούσα φάση, πριν την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να εγκριθεί και απ’ το νέο υπουργό Περιβάλλοντος, Βαγγέλη Λιβιεράτο.

Ανάλογες αντιδράσεις με τους Μηχανικούς της Λέσβου αναμένονται και απ’ τους υπόλοιπους νησιωτικούς νομούς, που θίγονται το ίδιο, αφού στην πράξη οι περιορισμοί οδηγούν περίπου στη διακοπή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey