Λισβοριανοί ετών 200.000!

Ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην παλαιολιθική εγκατάσταση στα Ροδαφνίδια του Λισβορίου

24/08/2012 - 14:19

Ξεκίνησε τις μέρες αυτές, στο Λισβόρι, η ανασκαφή για τα ίχνη της θεωρούμενης ως παλιότερης παλαιολιθικής εγκατάστασης στο Αιγαίο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στη Λέσβο και ξεκίνησαν τις εργασίες τη Δευτέρα που μας πέρασε.

Ξεκίνησε τις μέρες αυτές, στο Λισβόρι, η ανασκαφή για τα ίχνη της θεωρούμενης ως παλιότερης παλαιολιθικής εγκατάστασης στο Αιγαίο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στη Λέσβο και ξεκίνησαν τις εργασίες τη Δευτέρα που μας πέρασε. Η έρευνα γίνεται σε ελαιόκτημα στη θέση Ροδαφνίδια, όπου έχει εντοπιστεί οικισμός που χρονολογείται στα 120.000 με 150.000 πριν, δεν αποκλείεται όμως να αποδείξει πως υπήρχε στην περιοχή ανθρώπινη παρουσία, πριν από 200.000 χρόνια:

Πάνε αρκετά χρόνια, από τότε που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά ίχνη της παλαιολιθικής αυτής εγκατάστασης στο μεγάλο ελαιώνα στα Ροδαφνίδια, δύο περίπου χιλιόμετρα δυτικά του Λισβορίου. Οι τέσσερις ερευνητές, Χ.Β. Χαρίσης, P. Durand, Μ. Αξιώτης και Τ.Β. Χαρίσης, είχαν μάλιστα κάνει σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Αρχαιολογία», πριν από 11 χρόνια και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2000.


Εγκάρσιο και στρεβλό πλευρικό ξέστρο

Τι έγραφε η ανακοίνωση

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο σχετικό κείμενό τους οι τέσσερις ερευνητές, εντόπισαν τότε τα ίχνη μιας υπαίθριας εγκατάστασης της Παλαιολιθικής Εποχής, 42 χλμ. δυτικά της Μυτιλήνης, δύο χλμ. δυτικά του Λισβορίου και ένα χλμ. βόρεια των θερμών πηγών του Αγίου Ιωάννη Λισβορίου. Το τοπίο της περιοχής περιγράφεται μάλιστα ως φέρον όλα τα στοιχεία των υπαίθριων καταυλισμών της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής, που ήταν κυρίως σε θέσεις παραλίμνιες, παραποτάμιες ή παραθαλάσσιες, με χαμηλούς λόφους και άφθονη πρώτη ύλη για την κατασκευή εργαλείων, ο μεγάλος αριθμός των οποίων συνδυάζεται προφανώς με το κυνήγι, την αλιεία κοχυλιών από τον Κόλπο της Καλλονής και την υλοτομία, από τα μεγάλα δάση της περιοχής.

«Ο παλαιολιθικός λιθώνας που εντοπίσαμε, έχει έκταση μεγαλύτερη από 400 στρέμματα», αναφέρουν οι τέσσερις ερευνητές στην ανακοίνωσή τους. «Σε όλη αυτή την έκταση υπάρχουν άφθονα αποκρούσματα και εργαλεία, τα οποία δε φέ­ρουν σημάδια μεταφοράς τους από το νερό, γεγονός που υποδηλώνει επιτόπια παραγωγή. Τα περισσότερα εργαλεία έχουν παραχθεί με άμεση κρούση σκληρού κρουστήρα, όπως φαίνεται από το μεγάλο βολβό που φέρουν. Λί­γα μόνο έχουν μικρό βολβό, πιθανώς λόγω χρή­σης διπολικής λάξευσης του πυρήνα. Τέλος, αρκετά παρουσιάζουν τεχνητή αφαίρεση του βολβού. […]».

Όπως οι ίδιοι υποστήριζαν στην ανακοίνωσή τους, τα χαρακτηριστικά της λιθοτεχνίας των εργαλείων που εντόπισαν, ανήκουν στη Μέση Παλαιολιθική Εποχή, ενώ η χρονολογία ζωής κάποιων μπορεί να φτάνει και στο τέλος της Κατώτερης Παλαιολιθικής Περιόδου, δηλαδή 200.000 χρόνια πριν από σήμερα! Η τοποθεσία, φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε κατά την Προϊστορική Εποχή.


Γλυφίδες και μαχαίρι με ράχη

Ξεδιπλώνεται η Ιστορία

Η ανακοίνωση αυτή, οδήγησε πριν από δύο χρόνια στην περιοχή και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νένα Γαλανίδου. Η οποία και ξεκίνησε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα προέκυψαν με τη στήριξη, κατά τον περασμένο χρόνο, και του τότε Αντιδημάρχου Πολιχνίτου, Νίκου Κατράνη.

Όπως έγραφε το «Ε» τον περασμένο χειμώνα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε επιτρέψει στα τέλη του φθινοπώρου, την πραγματοποίηση συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στην περιοχή, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και υπό τη διεύθυνση της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τελικά, οι ερευνητές έφτασαν στη Λέσβο την περασμένη εβδομάδα και από τη Δευτέρα έχουν αρχίσει εργασίες. Η κ. Γαλανίδου δεν θέλησε, σε χτεσινή επικοινωνία που είχαμε μαζί της, να κάνει οποιαδήποτε σχετική ανακοίνωση αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, ανακοινώσεις θα γίνουν όταν θα ολοκληρώσει τις εργασίες της, η ερευνητική ομάδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey