Αναθεώρηση του δικτύου των ακτών όπου ελέγχεται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με αιτήσεις στο Δήμο Λέσβου

Δεκτές προτάσεις και πολιτών

02/08/2012 - 15:17

Αναθεωρείται, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων τού ΥΠΕΚΑ, το δίκτυο παρακολούθησης των παραλιών στις οποίες ελέγχεται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.

Αναθεωρείται, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων τού ΥΠΕΚΑ, το δίκτυο παρακολούθησης των παραλιών στις οποίες ελέγχεται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης. Απλοί κάτοικοι της Λέσβου, αλλά και τοπικοί φορείς, θα μπορούν έως και τις 12 Σεπτεμβρίου να καταθέτουν στο Δήμο Λέσβου τεκμηριωμένη πρόταση προσθήκης ή αφαίρεσης κάποιας ακτής στο δίκτυο παρακολούθησης, εφόσον θεωρούν πως συντρέχουν λόγοι που να απαιτούν κάτι τέτοιο.

Οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν ουσιαστικά με την ύπαρξη βλαβερών για τους λουομένους σωματιδίων στα νερά των παραλιών. Στη Λέσβο έχουν τεθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους υπό παρακολούθηση οι παραλίες της Σκάλας Ερεσού, της Σκάλας Καλλονής, της Κάγιας, της Εφταλούς, της Κρατήγου, του Αγίου Ισιδώρου και των Βατερών, καθώς και οι παραλίες «Απιδιάς Λάκκος», «Κανόνι» στη Θερμή και «Σουρλάγκα» στη Γέρα. Όλες έχουν βγει από το καθεστώς παρακολούθησης με βαθμολογία τριών αστέρων, εκτός από τις τρεις τελευταίες, που έχουν λάβει δύο αστέρια.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο αναθεώρησης του δικτύου παρακολούθησης από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων τού ΥΠΕΚΑ, οι κάτοικοι του νησιού και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να καταθέσουν τη δική τους αίτηση μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου, ώστε να προστεθεί ή να αφαιρεθεί κάποια παραλία από το δίκτυο. Απαιτείται τεκμηριωμένη πρόταση προσθήκης ή αφαίρεσης της ακτής, αφού στόχος του δικτύου παρακολούθησης είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουομένων και η συμμόρφωση με τη σχετική Οδηγία τής ΕΟΚ.

Σχετικές πληροφορίες, καθώς και ο χάρτης με όλες τις παραλίες της χώρας που είναι υπό παρακολούθηση, βρίσκονται ανηρτημένα στην ιστοσελίδα τού ΥΠΕΚΑ (http://www.ypeka.gr), στην ειδική θεματική ενότητα που αφορά στους υδατικούς πόρους.
Σημειώνεται πως η απόφαση αναθεώρησης του δικτύου θα λαμβάνεται κάθε δυο έτη, με έναρξη το 2012, και θα ισχύει από την κολυμβητική περίοδο του επόμενου έτους (2013) και για δυο χρόνια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey