Η Ε.Ε. ζήτησε πρόσθετα στοιχεία επί καταγγελίας περιβαλλοντικών οργανώσεων για τους Κόλπους Καλλονής και Γέρας

Έρχεται «πράσινη» καμπάνα;

25/07/2012 - 13:20

Έναν περίπου χρόνο μετά απ’ την καταγγελία που είχαν υποβάλει περιβαλλοντικές οργανώσεις για «εγκλήματα» κατά του περιβάλλοντος στους δύο μεγάλους κόλπους της Λέσβου, ζητήθηκαν απ’ την Ε.Ε. κι άλλα στοιχεία, τα οποία και αποστάλθηκαν χθες.

Έναν περίπου χρόνο μετά απ’ την καταγγελία που είχαν υποβάλει περιβαλλοντικές οργανώσεις για «εγκλήματα» κατά του περιβάλλοντος στους δύο μεγάλους κόλπους της Λέσβου, ζητήθηκαν απ’ την Ε.Ε. κι άλλα στοιχεία, τα οποία και αποστάλθηκαν χθες. Αν με αυτά τεκμηριωθούν πλήρως οι ισχυρισμοί της καταγγελίας πως «ο παράδεισος της βιοποικιλότητας» για τους επισκέπτες έχει αφεθεί σε εγκατάλειψη χωρίς καμμία προστασία, τότε ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων προς τη χώρα μας φαντάζει κάτι περισσότερο από πιθανός.

Το Σεπτέμβριο του 2011 οι τοπικές οργανώσεις της Λέσβου «Φίλοι της Πράσινης Λέσβου» και «Ναυτίλος εν Δράσει», μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «WWF Ελλάς» και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, είχαν καταθέσει καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι οργανώσεις μέσα από αποδεικτικά έγγραφα, που όπως ανέφεραν είχαν συλλέξει την τελευταία δεκαετία, κατήγγελλαν ότι οι αρμόδιες τοπικές και εθνικές αρχές (Διευθύνσεις Δασών, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος στις περιφέρειες και τα αρμόδια τμήματα του ΥΠΕΚΑ) «έχουν κατ’ επανάληψη “κλείσει τα μάτια” ή μετάσχει, με παροχή αδειών, σε περιβαλλοντικά εγκλήματα σε δύο προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 της Λέσβου (υγρότοποι Κόλπων Καλλονής και Γέρας)». Επίσης, σύμφωνα με την καταγγελία, το ΥΠΕΚΑ και οι τοπικές αρχές έχουν ολιγωρήσει στην ολοκλήρωση της θεσμικής κατοχύρωσης του Κόλπου Καλλονής, καθώς από το 2000 δεν εγκρίνουν τη σχετική Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.

Μοναδικό περιβάλλον
Το νησί μας, όπως υποστήριξε ο Μιχάλης Μπάκας απ’ το Σύλλογο για το περιβάλλον «Ναυτίλος εν Δράσει», είναι ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς για παρατήρηση πουλιών στην Ευρώπη. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, «πράσινοι τουρίστες», μέσω ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών πρακτορείων, έρχονται στη Λέσβο κυρίως τους ανοιξιάτικους μήνες, καθώς το νησί βρίσκεται πάνω σε μεταναστευτικό διάδρομο και έχει πλούσιο ανάγλυφό, με αποτέλεσμα να το κάνουν ξεχωριστό τόπο για «birdwatching».

«Δυστυχώς», συνέχισε ο κ. Μπάκας, «όλες οι σημαντικές για τον οικοτουρισμό και το περιβάλλον υγροτοπικές περιοχές έχουν σωρευτικά με τα χρόνια υποβαθμιστεί: μπαζώματα και αποστραγγίσεις, μετατροπή φυσικών βιοτόπων σε καλλιεργήσιμη γη, υποβάθμιση του εδάφους με εκσκαφές και τσιμεντοποιήσεις, διανοίξεις δρόμων, κατασκευή αυθαιρέτων, όχληση από καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και φωτισμό σε ευαίσθητες περιοχές. Για αυτό και προβήκαμε στην καταγγελία και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την εξεύρεση λύσης το γεγονός ότι ζητήθηκαν απ’ την Κομισιόν συμπληρωματικά στοιχεία.».

Η αντιπρόεδρος των «Φίλων της Πράσινης Λέσβου» και βασική συντάκτρια της καταγγελίας, Καρολίνα Κριστ, εξέφρασε μετά την αποστολή συμπληρωματικών στοιχείων χθες την ελπίδα ότι «η Επιτροπή θα παρέμβει για την προστασία των υγροτόπων του νησιού μας, για να είμαστε σίγουροι ότι επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει μέτρα εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της για την προστασία αυτού του σημαντικού περιβαλλοντικού πόρου».

Όπως σημείωσε, θα πρέπει επιτέλους να προωθηθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και να γίνει πράξη η νομική προστασία των υγροτόπων από ό,τι επεμβάσεις τούς καταστρέφουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey