Δημοπρατείται η αποκατάσταση χωματερής

Μανταμαδιώτικο περιβάλλον

21/07/2012 - 13:41

Η χωματερή που βρίσκεται στη θέση «Λινόχωμα» του πρώην Δήμου Μανταμάδου, πρόκειται να αποκατασταθεί ώστε να πάψει να αποτελεί εστία μόλυνσης για το περιβάλλον. Οι εργασίες που θα γίνουν σε αυτήν, έχουν προϋπολογισμό 187.000 ευρώ.

Η χωματερή που βρίσκεται στη θέση «Λινόχωμα» του πρώην Δήμου Μανταμάδου, πρόκειται να αποκατασταθεί ώστε να πάψει να αποτελεί εστία μόλυνσης για το περιβάλλον. Οι εργασίες που θα γίνουν σε αυτήν, έχουν προϋπολογισμό 187.000 ευρώ. Το έργο πρόκειται να δημοπρατηθεί στις 7 Αυγούστου σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου. Η χωματερή λειτούργησε για πρώτη φορά το 1970 και έπαψε να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2010.

Η έκταση που καταλαμβάνει ο ΧΑΔΑ τού Δ.Δ. Μανταμάδου στη θέση «Λινόχωμα» του πρώην Δήμου Μανταμάδου, είναι της τάξης των 17,2 στρεμμάτων. Η συνολική ποσότητα των αποβλήτων που υπάρχουν στη χωματερή, υπολογίζεται περίπου σε 43.000 κυβικά μέτρα.

Στόχος της αποκατάστασης είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται στο περιβάλλον από τη λειτουργία του, έτσι ώστε ο χώρος να επανενταχθεί στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής κατά τρόπο που να μη δημιουργούνται οχλήσεις.

Τα έργα αποκατάστασης αποτελούν ταυτόχρονα μέτρα αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν, είναι οι ακόλουθες:

- Κατασκευή πύλης εισόδου και φυλακίου, οριοθέτηση μέσω περίφραξης (συμπλήρωση, αποκατάσταση και βελτίωση της υπάρχουσας) για την αποτροπή εισόδου στη χωματερή ατόμων που δεν εργάζονται σε αυτήν, άγριων και ήμερων ζώων και της διασποράς των ελαφρών αντικειμένων.

- Διευθέτηση του ανάγλυφου της χωματερής με την κατασκευή ζώνης εξομάλυνσης από χονδρόκοκκα και λεπτόκοκκα υλικά εκσκαφών, έτσι ώστε η κλίση της άνω επιφάνειας του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ να είναι τουλάχιστον 5%.

- Κατασκευή μονωτικής στρώσης από ορυκτό αδιαπέραστο υλικό.

- Επιφανειακή κάλυψη με συμπυκνωμένα γαιώδη υλικά, κατάλληλα για φύτευση πάχους τουλάχιστον ενός μέτρου.

- Λήψη αντιδιαβρωτικών μέτρων με φυτεύσεις και συντήρηση (άρδευση) των φυτεύσεων.

- Κατασκευή έργων παρεμπόδισης πλευρικής εισροής ομβρίων στο ΧΑΔΑ.

- Διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών πυροπροστασίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey