Οι Λημνιοί ζήτησαν να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον της επένδυσης των ανεμογεννητριών

Γόνιμη δημόσια διαβούλευση

19/07/2012 - 15:12

Με μεγάλη συμμετοχή του συνόλου των φορέων της Λήμνου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουλίου στο Μούδρο η ενημερωτική εκδήλωση για την προτεινόμενη επένδυση ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα αιολικών πάρκων στο νησί.

Με μεγάλη συμμετοχή του συνόλου των φορέων της Λήμνου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουλίου στο Μούδρο η ενημερωτική εκδήλωση για την προτεινόμενη επένδυση ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα αιολικών πάρκων στο νησί. Εκπρόσωποι φορέων, καθώς και οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τα όσα προτείνονται για την επένδυση.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για τις ΑΠΕ, τονίστηκε από τους φορείς ότι δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στη συζήτηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της συγκεκριμένης επένδυσης του Ομίλου Iberdrola, αλλά να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν για τις συγκεκριμένες επενδύσεις των ΑΠΕ. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η εργασία που παρουσίασε η επιστημονική ομάδα με τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αντρέα Τρούμπη.

Συμμετοχές
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Νίκο Μάρκου και του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Σάββα Βαρελτζή και από το Δήμο Λήμνου με τη συμμετοχή του δημάρχου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, και την παρουσία όλων των αντιδημάρχων, ενώ συμμετείχε και ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, καθώς και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», Βασίλης Τεντόμας. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΡΑΕ, του Ομίλου Iberdrola, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

Μιλώντας στο «Ε», ο κ. Χατζηδιαμαντής τόνισε: «Με την επιμονή και τη μεθοδική δουλειά, αναδείξαμε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις, δόθηκε η δυνατότητα στους φορείς να ενημερωθούν σε βάθος, τόσο από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και τους εκπροσώπους τής ΡΑΕ, όσο και από τον πρώην πρύτανη εκ μέρους της διεπιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τα θετικά, αλλά και τα ενδεχόμενα αρνητικά ενός τόσο μεγάλου έργου.

Σημειώθηκε η παντελής απουσία του υπεύθυνου κράτους, δηλαδή των κεντρικών υπηρεσιών που θα κληθούν να αποφασίσουν τους περιβαλλοντικούς όρους, τονίστηκε η αναπτυξιακή διάσταση του εγχειρήματος και τέθηκαν οι βάσεις για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση που θα αφορά την ίδια την επένδυση, ως προς το μέγεθος, τη χωροθέτηση και τα αντισταθμιστικά αναπτυξιακά οφέλη. Τονίστηκε ότι το κράτος οφείλει όχι απλώς να διασυνδέσει ενεργειακά τη Λήμνο, αλλά και να την βγάλει από την απομόνωση, δίνοντας τις υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος που έχει ανάγκη ο τόπος, και ιδίως τις μεταφορές, και δημιουργώντας τις βασικές υποδομές που θα επιτρέψουν στην τοπική οικονομία να αναπτυχθεί.

Ευκαιρία να έχουν εικόνα
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής σημείωσε πως «οι ενδιαφερόμενοι πολίτες είχαν την ευκαιρία να σχηματίσουν μία πλήρη εικόνα του έργου. Δόθηκε η δυνατότητα σε διάφορους φορείς της Λήμνου, αλλά και σε απλούς πολίτες, να εκφράσουν τη γνώμη τους, τους προβληματισμούς τους, τις προτάσεις τους, αλλά και την εν γένει αγωνία τους σε μία τόσο μεγάλη επένδυση στο νησί. Όλα όσα εκφράστηκαν, θα αποτελέσουν τα στοιχεία εκείνα από τα οποία θα προέλθουν οι βάσεις για τις αποφάσεις που θα παρθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο είναι υπεύθυνο να γνωμοδοτήσει ως προς το συμφέρον των νησιών από την εν λόγω επένδυση.».

Ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής ζήτησε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση όλων των φορέων των νησιών, ενώ ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», Βασίλης Τεντόμας, στην ομιλία του ζήτησε παράταση της δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey