Πρωτοβουλία των Αστικών ΚΤΕΛ Μυτιλήνης, για το φωτισμό των στάσεων λεωφορείων

Έπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών

03/05/2012 - 13:44

Φωτοβολταϊκές πλάκες σε όλες τις στάσεις των λεωφορείων, εντός κι εκτός της πόλης, φιλοδοξεί να τοποθετήσει η διεύθυνση των Αστικών ΚΤΕΛ Μυτιλήνης. Με την αρχή να έχει γίνει επιτυχώς το περασμένο φθινόπωρο, στόχος των ΚΤΕΛ είναι τώρα να καλύψουν τις ανάγκες φωτισμού των σημείων αναμονής των επιβατών τους, με τον πλέον οικονομικό και φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο.

Φωτοβολταϊκές πλάκες σε όλες τις στάσεις των λεωφορείων, εντός κι εκτός της πόλης, φιλοδοξεί να τοποθετήσει η διεύθυνση των Αστικών ΚΤΕΛ Μυτιλήνης. Με την αρχή να έχει γίνει επιτυχώς το περασμένο φθινόπωρο, οπότε και στη στάση απέναντι από την Πλατεία Σαπφούς έγινε αντίστοιχη εγκατάσταση, στόχος των ΚΤΕΛ είναι τώρα να καλύψουν τις ανάγκες φωτισμού των σημείων αναμονής των επιβατών τους, με τον πλέον οικονομικό και φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο.

Εδώ και λίγους μήνες, η στάση των λεωφορείων που βρίσκεται στο ύψος της Πλατείας Σαπφούς, επάνω στην προκυμαία της Μυτιλήνης, έχει αποκτήσει ένα επιπλέον «εξάρτημα». Μια μικρή φωτοβολταϊκή πλάκα που έχει τοποθετήσει στην οροφή της ο ιδιώτης Βασίλης Παναγόπουλος, μετά από παραγγελία της διεύθυνσης των Αστικών ΚΤΕΛ, προσφέρει στους εν αναμονή επιβάτες το φως που χρειάζονται, ώστε να νιώθουν ασφαλείς και να μην περιμένουν το λεωφορείο τους μέσα στο σκοτάδι.

«Τα Αστικά ΚΤΕΛ είχαν δει το πρόβλημα που υπήρχε με τον ελλιπή φωτισμό της στάσης και λόγω του ότι δεν ήθελαν να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο με τις εργασίες που θα απαιτούνταν για την τοποθέτηση ηλεκτρικής εγκατάστασης, μου ζήτησαν να κατασκευάσω το φωτοβολταϊκό», εξηγεί ο ίδιος στο «Ε». «Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και πολύ ωφέλιμα, ειδικά τις νύχτες του χειμώνα, που σκοτείνιαζε νωρίς και ο κόσμος περίμενε στο σκοτάδι για το λεωφορείο.»

Όλη την ημέρα το φωτοβολταϊκό συλλέγει το φως του ήλιου και τις ώρες που πλέον δεν έχει φυσικό φωτισμό, χρησιμεύει για να δίνει ενέργεια στην εγκατάσταση που έχει γίνει στη στάση της Σαπφούς.

«Μπορεί τα υλικά να κοστίζουν κάτι παραπάνω, ωστόσο η εξοικονόμηση που γίνεται, σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα που θα κατανάλωνε κανείς, μακροπρόθεσμα κι εφόσον γίνεται σωστή χρήση, είναι πολύ μεγάλη», συνεχίζει ο κ. Παναγόπουλος, που έχει τοποθετήσει φωτοβολταϊκά συστήματα και για το φωτισμό των αύλειων χώρων των δύο Σχολείων του Πολιχνίτου.

Και πρίζες για φόρτιση συσκευών
Βλέποντας τις θετικές αντιδράσεις των πολιτών και τις ωφέλειες που έχουν προκύψει, το τελευταίο διάστημα η διεύθυνση των Αστικών ΚΤΕΛ καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να τοποθετήσει σταδιακά φωτοβολταϊκά συστήματα σε όλες τις στάσεις αρμοδιότητάς της, εντός Μυτιλήνης, αλλά και στα γύρω χωριά.

«Είμαστε σε επαφή με την Αθήνα, προσπαθώντας να βρούμε κάποια χρηματοδότηση και να ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα», αναφέρει ο πρόεδρος των Αστικών ΚΤΕΛ, Παρασκευάς Μολυβιάτης. «Έχουμε κάνει κάποια αιτήματα στο Δήμο Λέσβου, χωρίς να βρούμε ανταπόκριση, και συνεχίζουμε την αναζήτηση, αφού θέλουμε να φωτίζονται οι στάσεις με μια εναλλακτική λύση και με όλο και μεγαλύτερη ασφάλεια, σε όλα τα σημεία, εντός κι εκτός Μυτιλήνης. Στόχος μας είναι επίσης να παρέχουμε και πρίζες στα σημεία, για να μπορούν να φορτίζονται λάπ-τοπ και κινητά τηλέφωνα, κάτι το οποίο εξετάζουμε πώς θα μπορούσε να γίνει.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey