«Μας κορόιδευαν», λένε οι Λημνιοί για ένα μηχάνημα που δεν έφτασε ποτέ στο νησί

Λουκέτο στην «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.»

19/04/2012 - 13:51

Η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε.», θεωρήθηκε από φορείς της Λήμνου ως αναμενόμενη, μετά την τρίχρονη και πλέον ταλαιπωρία που υπέστησαν δύο δημοτικές αρχές για την τοποθέτηση ενός μηχανήματος που αφορούσε στην ανταποδοτική ανακύκλωση στη Μύρινα.

Η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε.», θεωρήθηκε από φορείς της Λήμνου ως αναμενόμενη, μετά την τρίχρονη και πλέον ταλαιπωρία που υπέστησαν δύο δημοτικές αρχές για την τοποθέτηση ενός μηχανήματος που αφορούσε στην ανταποδοτική ανακύκλωση στη Μύρινα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης πήρε απόφαση να ανακαλέσει την άδεια της συγκεκριμένης εταιρείας, γιατί ενώ της είχε δοθεί από το 2008 ώστε να λειτουργεί ως συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών, δεν πέτυχε το σκοπό της. Αντιθέτως, όπως αναφέρει ο ΕΟΑΝ, έδινε «κατ’ εξακολούθηση ψευδείς πληροφορίες και αναφορές για την ποσοτική απόδοση ανακύκλωσης της εφαρμοζόμενης μεθόδου εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών στα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης».

Σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ, «κατά τη διάρκεια των ελέγχων παραβίασε και την υποχρέωση ελέγχου παρακολούθησης των αποτελεσμάτων της ανακύκλωσης, παρεμποδίζοντας με διάφορα προσχήματα και προσκόμματα τη διενέργεια αυτών, προφανώς για να μην αποκαλυφθεί η εν λόγω απόκλιση-υστέρηση. Το γεγονός αυτό ενέχει τον κίνδυνο να τεθεί σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία των υποβαλλόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στοιχείων περί την επίτευξη των εθνικών ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης με τους οποίους δεσμεύεται η χώρα μας και ως εκ τούτου να υποστεί σοβαρές κυρώσεις.».

Επιπλέον, στην απόφαση αναφέρεται η μη νόμιμη σύσταση της συγκεκριμένης εταιρείας, επισημαίνοντας ότι οι πέντε δήμοι που φέρονται αρχικά να συμμετέχουν, έχουν πλέον στην ουσία αποχωρήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές Μύρινας και Μούδρου είχαν υπογράψει σύμβαση με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.», ώστε να τοποθετηθεί το ανταποδοτικό μηχάνημα στη Μύρινα και σε συγκεκριμένη περιοχή που είχε επιλεγεί από στελέχη της εταιρείας που είχαν μεταβεί στο νησί.

Ακόμη περιμένουν...
Το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης είχε ξεκινήσει με τη συνεργασία των Δήμων της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Πάτρας και του Ηρακλείου. Μέσα από αυτήν τη συνεργασία δημιουργήθηκε η εταιρεία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», με την οποία οι δύο Δήμοι της Λήμνου, στις 5 Φεβρουαρίου 2010, υπέγραψαν σύμβαση για την οργάνωση, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών.

Στη Λήμνο, δύο χρόνια μετά, περιμένουν το μηχάνημα που δεν έφτασε ποτέ στο νησί. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λήμνου, Στέλιος Κουκουλήθρας, μιλώντας στο «Ε» δήλωσε: «Πριν από ένα χρόνο, τότε ως νέα δημοτική αρχή, αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα με τη συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε συνεργαστεί μαζί της για την τοποθέτηση ενός μηχανήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Μέχρι και πριν από λίγες μέρες είχαμε επικοινωνία μαζί και την τελευταία φορά που είχαμε μιλήσει με τον πρόεδρο της εταιρείας, πριν από τρεις περίπου μήνες, μας είχε πει ότι δεν υπήρχε μηχάνημα για να στείλουν στο νησί. Έχουμε υποστεί ταλαιπωρία και θα ερευνήσουμε το θέμα μετά και την τροπή που πήρε.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey