Κύμα αλληλεγγύης για άστεγη οικογένεια στη Συκαμιά

Κάηκε το σπίτι τους

23/04/2014 - 14:47

Ένα πραγματικό κύμα αλληλεγγύης έχει εκδηλωθεί για την οικογένεια από τη Συκαμιά, της οποίας το σπίτι κάηκε την Κυριακή του Πάσχα. Οι δυο γονείς, ο γιoς και η έγκυος σύζυγός του, είδαν το βιος τους να χάνεται μπροστά στα μάτια τους.

Ένα πραγματικό κύμα αλληλεγγύης έχει εκδηλωθεί για την οικογένεια από τη Συκαμιά, της οποίας το σπίτι κάηκε την Κυριακή του Πάσχα. Οι δυο γονείς, ο γιoς και η έγκυος σύζυγός του, είδαν το βιος τους να χάνεται μπροστά στα μάτια τους. Τα τέσσερα μέλη της φτωχής αγροτικής οικογένειας, φιλοξενούνται σε σπίτι που τους παραχώρησε συγχωριανός τους, ενώ έχουν προσφερθεί και άλλοι πέντε ιδιοκτήτες σπιτιών στο χωριό να τους τα διαθέσουν όσο χρειαστεί.

Φορείς της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης κάνουν προσπάθειες  να μαζευτούν χρήματα προκειμένου να ξαναχτίσει το σπίτι της η οικογένεια.

Ανήμερα του Πάσχα
Όλα ξεκίνησαν στις 11 το μεσημέρι της Κυριακής και, ενώ η οικογένεια βρισκόταν στην κουζίνα, η οποία είναι σε ξεχωριστό χώρο εκτός του υπόλοιπου σπιτιού. Ξαφνικά είδαν να βγαίνουν καπνοί από τα δωμάτια και μέσα σε λίγα λεπτά να τυλίγονται στις φλόγες. Πιθανώς κάποιο κερί ή κάποια άλλη πηγή φωτιάς είχε ξεχαστεί μέσα στο σπίτι. Στο σημείο έφτασαν τρία πυροσβεστικά οχήματα και με εφτά πυροσβέστες και δύο μικρά υδροφόρα οχήματα του Δήμου με τέσσερις υπαλλήλους. Όταν ολοκληρώθηκε η κατάσβεση, το σπίτι της οικογένειας είχε καταστραφεί ολοσχερώς μαζί με ένα ακόμα γειτονικό, του οποίου οι ιδιοκτήτες διαμένουν στην Αθήνα.

«Η οικογένεια υπέστη μεγάλη καταστροφή. Έμειναν κυριολεκτικά μόνο με τα ρούχα τους οι άνθρωποι και δεν πρόλαβαν να σώσουν τίποτα. Το σπίτι και ολόκληρη η οικοσκευή κάηκαν» είπε στο «Ε» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Συκαμιάς, Γιάννης Χαλκιώτης.

Κάτοικοι του χωριού άμεσα παραχώρησαν στέγη στην άτυχη οικογένεια, ενώ στήριξη  προσφέρει από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογος Γυναικών Συκαμιάς. Πραγματικά συγκινητικό είναι πως πάνω από πέντε συγχωριανοί της οικογένειας έχουν προσφερθεί να διαθέσουν τα σπίτια τους για όσο χρειαστεί μέχρι να ορθοποδήσει η οικογένεια και ενδιαφέρον να βοηθήσουν έχουν εκφράσει πολίτες και φορείς από διάφορες περιοχές στο νησί, όπως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου Μήθυμνας.

Τρόπους βοήθειας αναζητά και ο Δήμος Λέσβου, με τον πρόεδρο Γιάννη Χαλκιώτη να δηλώνει στο «Ε»: «Πραγματικά όλο το χωριό έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσουμε τους συγχωριανούς μας, που είχαν αυτήν την ατυχία. Είναι συγκινητικό το ότι συντοπίτες μας, που είναι και οι ίδιοι σε δύσκολη κατάσταση οικονομική, έτρεξαν να βοηθήσουν την οικογένεια με όποιο τρόπο μπορούσαν. Σα χωριό είμαστε δίπλα τους και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουν πάλι στην κανονική ζωή τους. Ήδη είχα επικοινωνία με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άμεσα θα περάσει το θέμα από Δημοτικό Συμβούλιο με στόχο να εξασφαλιστεί ενίσχυση για την οικογένεια».

Κάηκε σπίτι και στον Παπάδο
Την ολοκληρωτική καταστροφή ενός διώροφου σπιτιού είχε αποτέλεσμα η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Ανάστασης στον Παπάδο Γέρας. Η φωτιά ξεκίνησε από υπνοδωμάτιο και γρήγορα εξαπλώθηκε και στο δεύτερο όροφο λόγω του ξύλινου πατώματος. Την στιγμή του περιστατικού βρίσκονταν εντός του σπιτιού δύο άτομα τα οποία πρόλαβαν και βγήκαν χωρίς να κινδυνέψουν.

Πρώτοι έφτασαν στο σημείο πυροσβέστες που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας αλλά μένουν στον Παπάδο και αντιλήφθηκαν την φωτιά. Αρχικά ήλεγξαν αν υπήρχαν κι άλλα άτομα μέσα στο σπίτι και στη συνέχεια απομάκρυναν τον κόσμο από την περιοχή. Μόλις έφτασαν τα πυροσβεστικά οχήματα ξεκίνησε το έργο της κατάσβεσης. Συνολικά συμμετείχαν τρία οχήματα με 11 πυροσβέστες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey