Ανεξέλεγκτη από την Αστυνομία η κατάσταση της παράνομης μετανάστευσης στη Λέσβο. Μετανάστες κοιμούνται νηστικοί και διψασμένοι στα πάρκα, περιμένοντας να έρθει η ώρα της σύλληψής τους!

Αστυνομία με τα χέρια ψηλά!

02/11/2012 - 15:26

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στο νησί της Λέσβου, με τα κρατητήρια στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση να έχουν φρακάρει και τους παράνομους μετανάστες να συνεχίζουν να βγαίνουν καθημερινά σε ακτές της Λέσβου.

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στο νησί της Λέσβου, με τα κρατητήρια στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση να έχουν φρακάρει και τους παράνομους μετανάστες να συνεχίζουν να βγαίνουν καθημερινά σε ακτές της Λέσβου. Η Αστυνομία, όπως πλέον είναι φανερό, αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και κυριολεκτικά έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν άλλοι χώροι κράτησης. Παράνομοι μετανάστες κοιμούνται έως και σε γκαράζ, ενώ δεκάδες είναι αυτοί που «ζουν» έξω από την Αστυνομία, περιμένοντας τη σειρά τους… να συλληφθούν.

Σε πάρκα, άλση και άλλους δημόσιους χώρους ζουν πλέον οι παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι καθημερινά σωρηδόν αποβιβάζονται σε ακτές του νησιού.

Ελλείψει χώρου φιλοξενίας, πολλοί από αυτούς φτάνουν στην Αστυνομία όπου και ζητούν να παραδοθούν. Εκεί όμως συμβαίνει το άκρον άωτον του παραλογισμού, όπου η Αστυνομία αρνείται να προβεί στη σύλληψή τους, να βεβαιώσουν δηλαδή την παράνομη ενέργεια της λαθραίας εισόδου στη χώρα. Τους αποπέμπουν δε, λέγοντάς τους να… ξαναπεράσουν!

Η διαδικασία της διαπίστωσης του παράνομου ερχομού στο νησί αποτελεί την πρώτη πράξη της διαδικασίας «νομιμοποίησης» - κατά τους μετανάστες - της εισόδου τους, αφού αμέσως μετά εκδίδεται η περιβόητη «ροζ κάρτα» που τους επιτρέπει την επί τρίμηνο παραμονή στη χώρα προκειμένου στη συνέχεια να αποχωρήσουν.

Στο Πάρκο Χατζηδήμου

Δεδομένων όλων των παραπάνω και αφού η Αστυνομία «ΔΕΝ τους ΒΛΕΠΕΙ» κατά την παρουσίασή τους, πηγαίνουν σε πάρκα και άλση περιμένοντας πως κάποια στιγμή θα τους συλλάβουν. Πολλοί από αυτούς, δεδομένου ότι δε διαθέτουν και χρήματα ή, αν έχουν, θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν για άλλο σκοπό, αποτελούν θρυαλλίδα εν δυνάμει παραβατικότητας.

Κίνδυνοι…
Το όλο θέμα, πάντως, υποκρύπτει πολλούς κινδύνους και για τους ίδιους τους μετανάστες και για τους κατοίκους του νησιού. Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι θέμα αισθητικής των πάρκων και αλσών, αλλά θέμα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά στους μετανάστες, αλλά και ασφάλειας όσον αφορά στους πολίτες.

«Κάποιοι από εμάς έχουν να φάνε μέρες. Δεν έχουμε κάπου να μείνουμε και βρήκαμε εδώ αυτό το υπόστεγο και καθόμαστε. Πήγαμε στην Αστυνομία, αλλά δε μας δέχθηκαν. Μας είπαν να πάμε ξανά σε 20 μέρες ή ένα μήνα», λέει ο Χουσεΐν από το Αφγανιστάν, που χθες το πρωί βρήκαμε στα Τσαμάκια, συμπληρώνοντας: «Ένας μήνας είναι πολύ για να κοιμόμαστε εδώ. Έχει πολύ κρύο.»

Η Αστυνομία, βέβαια, που από πλευρά της μοιάζει να μην μπορεί να ελέγξει την κατάσταση εδώ και πολύ καιρό, έχει ήδη ενημερώσει για το θέμα με εκπροσώπους της και τον υπουργό Δημοσίας Τάξης, αλλά και τον εισαγγελέα Εφετών Μυτιλήνης. Αρνείται, δε, πως δεν τους δέχεται ελλείψει χώρου.

Και στα Τσαμάκια

«Αποκλείεται να έρχονται και να τους διώχνουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι. Αυτό που μπορεί να συμβαίνει, είναι να έρχονται ακατάλληλες ώρες που δεν κάνουμε καταγραφές (σ.σ. !!!)», τόνισε στο «Ε» ο εκπρόσωπος των Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Αλεξίου.

Ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει, θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει άμεσα λύση πριν το πρόβλημα ενταθεί, δημιουργώντας και άλλα παρελκόμενα προβλήματα, όπως ρατσιστική βία ή τανάπαλιν βία για λόγους επιβίωσης.

Ας σημειωθεί πάντως πως σε λίγες μέρες επίκειται να λειτουργήσει ξανά το Κέντρο Υποδοχής στη Χίο, όπου θα φιλοξενηθούν και μετανάστες από τη Λέσβο, οπότε και αναμένεται η κατάσταση έστω και προσωρινά να βελτιωθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey