Πέρασαν όλο το Σάββατο στο Σκαλοχώρι, ενώ η Αστυνομία αργούσε να εμφανιστεί

32 Σύριοι, στα χέρια της «Αγκαλιάς»

02/10/2012 - 15:00

Σύριοι, 32 στον αριθμό, μεταξύ των οποίων παιδιά και δύο έγκυες γυναίκες, πέρασαν το βράδυ του Σαββάτου στην εκκλησία του Σκαλοχωρίου, δεχόμενοι τη φροντίδα της μη κυβερνητικής οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.) «Αγκαλιά» και κατοίκων του χωριού.

Σύριοι, 32 στον αριθμό, μεταξύ των οποίων παιδιά και δύο έγκυες γυναίκες, πέρασαν το βράδυ του Σαββάτου στην εκκλησία του Σκαλοχωρίου, δεχόμενοι τη φροντίδα της μη κυβερνητικής οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.) «Αγκαλιά» και κατοίκων του χωριού. Επρόκειτο για φυγάδες από το συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία, που πέρασαν παράνομα στο νησί από τα απέναντι παράλια και από τους οποίους μόνο οι 19 συνελήφθησαν τελικά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Στους Σύριους, λίγο μετά την αποβίβασή τους στην ευρύτερη περιοχή του Σκαλοχωρίου, προσφέρθηκε στέγη και περίθαλψη στην εκκλησία του χωριού. Τόσο τα μέλη τής Μ.Κ.Ο. όσο και αρκετοί κάτοικοι βοήθησαν τις οικογένειες, τα ανήλικα παιδιά και τις έγκυες, προσφέροντάς τους τρόφιμα και ρούχα.

Σύμφωνα με τη «Αγκαλιά», παρά τα επανειλημμένα τηλεφωνήματα κατοίκων και εκπροσώπων εθελοντικών φορέων προς την Αστυνομία, η τελευταία καθυστέρησε πολύ να φτάσει μέχρι το Σκαλοχώρι και να περισυλλέξει τους μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ας σημειωθεί πως ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι και ιδιαίτερα φοβισμένοι.

Τελικά, από τους 32 συνολικά Σύριους μετανάστες η Αστυνομία συνέλαβε το απόγευμα του Σαββάτου 19 ενήλικες ηλικίας από 18 έως 48 ετών, παίρνοντας μαζί και τα πέντε ανήλικα παιδιά που συνόδευαν, ηλικίας τεσσάρων έως 14 ετών.

«Το κύμα των προσφύγων από την εμπόλεμη Συρία έχει αρχίσει ήδη να καταφθάνει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά». «Οι τοπικές αρχές πρέπει να θέσουν το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα. Η δική μας διαπίστωση είναι πως παρ’ όλες τις παχυλές δηλώσεις δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένας που να αναλαμβάνει την ευθύνη αυτών των ανθρώπων. Με τις Μ.Κ.Ο. δεν μπορούν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε και όχι να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη, η οποία πολιτικά βαραίνει του εκλεγέντες άρχοντες», προσθέτει, καλώντας τους τελευταίους σε άμεση, επιτακτική και χωρίς καθυστέρηση δράση, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.


Οικολόγοι Πράσινοι:
«Να γίνει κέντρο πρώτης υποδοχής»

Με αφορμή το περιστατικό της Συκαμνιάς, οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν έγγραφη αναφορά προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καλώντας για άμεση λήψη μέτρων και ζητώντας τη δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής.

Όπως τονίζουν, η ίδρυση των Υπηρεσιών Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, καθώς και της Αρχής Προσφυγών, που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών και την Αναμόρφωση του Συστήματος Ασύλου, αποτελεί θετικό βήμα παρ’ όλη τη μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

«Επιτέλους οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στην άμεση έναρξη λειτουργίας των κέντρων πρώτης υποδοχής, για να μην έχουμε νέες έκτακτες λύσεις τύπου Παγανής», αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
 

Άλλες 16 συλλήψεις στο Γαβαθά

Άλλοι 16 παράνομοι μετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων, συνελήφθησαν το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή του Γαβαθά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ερεσού - Αντίσσης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι 16 μετανάστες, 10 άνδρες και έξι γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 65 ετών, οι οποίοι συνόδευαν και τέσσερα παιδιά ηλικίας ενός έως 12 ετών, είχαν αναχωρήσει με βάρκα από τις τουρκικές ακτές και είχαν αποβιβαστεί σε παραλιακό σημείο της περιοχής το πρωί της Κυριακής.

Καθώς στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, επρόκειτο να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey