Αναγκαστική προσγείωση χθες το πρωί για ελικόπτερο τύπου «Χιούι». Κινδύνεψαν εννέα στρατιωτικοί, πέντε Έλληνες και τέσσερις Ρώσοι

Ελληνορωσικό θρίλερ πάνω από τη Λέσβο

27/09/2012 - 14:51

Σε αναγκαστική προσγείωση υποχρεώθηκε χθες, στις 9 περίπου το πρωί, μονοκινητήριο ελικόπτερο τύπου «Χιούι» της Αεροπορίας Στρατού, όταν διαπιστώθηκε ότι λόγω βλάβης έχανε την πίεση λαδιού με σοβαρό κίνδυνο να πέσει. Η άμεση αντίδραση του πληρώματος του ελικοπτέρου είχε ως αποτέλεσμα να σωθούν οι ζωές των επιβαινόντων και να αποφευχθεί και ένα δυσάρεστο γεγονός με διεθνείς συνέπειες.

Σε αναγκαστική προσγείωση υποχρεώθηκε χθες, στις 9 περίπου το πρωί, μονοκινητήριο ελικόπτερο τύπου «Χιούι» της Αεροπορίας Στρατού, όταν διαπιστώθηκε ότι λόγω βλάβης έχανε την πίεση λαδιού με σοβαρό κίνδυνο να πέσει. Η άμεση αντίδραση του πληρώματος του ελικοπτέρου είχε ως αποτέλεσμα να σωθούν οι ζωές των επιβαινόντων και να αποφευχθεί και ένα δυσάρεστο γεγονός με διεθνείς συνέπειες, κι αυτό γιατί στο ελικόπτερο μεταξύ των άλλων επέβαιναν και τέσσερις Ρώσοι αξιωματικοί στο πλαίσιο της υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας (ΜΟΕΑ), που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του «Κειμένου της Βιέννης ‘99».

Το «Κείμενο της Βιέννης ‘99» είναι ένα πολιτικά δεσμευτικό έγγραφο, που συνιστά ένα διευρυμένο κατάλογο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας (ΜΟΕΑ). Προβλέπει ενισχυμένα μέτρα ανταλλαγής πληροφοριών και επαλήθευσης, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών, προαναγγελία στρατιωτικών δραστηριοτήτων, παρακολούθηση και επαλήθευση αυτών των δραστηριοτήτων, καθώς και ετήσιο συνέδριο αξιολόγησης εφαρμογής των μέτρων που εμπίπτουν στους περιορισμούς του «Κειμένου της Βιέννης ‘99».

Σε αυτά τα πλαίσια, το ρωσικό ΓΕΕΘΑ ζήτησε να πραγματοποιήσει πτήσεις πάνω από τη Λέσβο και τη Λήμνο. Χθες το πρωί, τέσσερις αξιωματικοί του Ρωσικού Στρατού συνοδεία Ελλήνων αξιωματικών ξεκίνησαν προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις υπερπτήσεις αυτές.

Όταν το ένα από τα δύο ελικόπτερα της αποστολής πετούσε πάνω από τον κόλπο της Γέρας, διαπιστώθηκε σταδιακή μείωση της πίεσης του λαδιού στη μοναδική μηχανή του παλιού αυτού πτητικού μέσου του Ελληνικού Στρατού. Ο χειριστής του υποχρεώθηκε, έτσι, να το προσγειώσει στην περιοχή των Κεραμειών, κυριολεκτικά στην κοίτη του ξεροπόταμου.

Όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για σοβαρή βλάβη, αφού κρίθηκε πως έπρεπε να έρθει στη Λέσβο συνεργείο προκειμένου να την αποκαταστήσει.

Οι Ρώσοι και οι Έλληνες αξιωματικοί συνέχισαν την προγραμματισμένη διαδρομή τους με δυο άλλα ελικόπτερα του ίδιου τύπου, τα οποία και ήρθαν στη Λέσβο και τους παρέλαβαν.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το χώρο της προσγείωσης όπου το ελικόπτερο φυλασσόταν έως ότου επισκευασθεί, επισκέφθηκε χθες ο στρατιωτικός διοικητής Λέσβου, συνοδεύοντας μάλιστα το διοικητή τής ΑΣΔΕΝ ο οποίος βρισκόταν στη Λέσβο.



Τα «Χιούι»…
Τα ξέρουμε από τις ταινίες για τον πόλεμο στο Βιετνάμ όπου πρωτοεμφανίστηκαν, «Good morning, Vietnam» αλλά προπάντων από το «Αποκάλυψη τώρα», όπου η πτήση των ελικοπτέρων και ο ήχος του έλικά τους «παντρεύεται» με το «The end» από τον Τζιμ Μόρισσον και το συγκρότημα του, τους «Doors».

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι των ελικοπτέρων του Στρατού των ΗΠΑ, τόσο πολύ, που τα απέσυρε στο σύνολό τους. Το ίδιο δε συνέβη και με τα ελικόπτερα ίδιου τύπου που διαθέτουν δεκάδες κυριολεκτικά στρατοί σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο ελληνικός.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τα «Χιούι» του Ελληνικού Στρατού σταδιακά αντικαθίστανται, αφού παρά τις εκατοντάδες ώρες συντηρήσεών τους, όλοι ομολογούν πως «τα έφαγαν πια τα ψωμιά τους». Δεκάδες ατυχήματα, από τα οποία πολλά πολύνεκρα και άλλα σαν το χθεσινό πάνω από τη Λέσβο, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Τώρα, σε συνθήκες κρίσης, πόσο μπορούν τα μουσειακά είδη να αντικατασταθούν ώστε να μην μπαίνει σε κίνδυνο καθημερινά η ζωή των επιβαινόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ένα ερώτημα που επιδέχεται χιλίων μυρίων απαντήσεων…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey