Συνελήφθησαν για κατασκοπία δυο Τσέχοι που φωτογράφιζαν στρατόπεδα της Λήμνου

Από το «Arma 3»… στη φυλακή!

11/09/2012 - 14:29

Το ηλεκτρονικό στρατιωτικό παιχνίδι προσομοίωσης «Arma 3», που είχε απασχολήσει πριν από ένα χρόνο τους Λημνιούς, καθώς μετέτρεπε το νησί σε «πεδίο μάχης», λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει στην αγορά, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα. Αυτήν τη φορά, με αφορμή τη σύλληψη δυο στελεχών της κατασκευάστριας το παιχνίδι εταιρείας Bohemia Interactive, με την κατηγορία της κατασκοπίας, την Κυριακή το μεσημέρι στη Λήμνο.

Το ηλεκτρονικό στρατιωτικό παιχνίδι προσομοίωσης «Arma 3», που είχε απασχολήσει πριν από ένα χρόνο τους Λημνιούς, καθώς μετέτρεπε το νησί σε «πεδίο μάχης», λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει στην αγορά, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα. Αυτήν τη φορά, με αφορμή τη σύλληψη δυο στελεχών της κατασκευάστριας το παιχνίδι εταιρείας Bohemia Interactive, με την κατηγορία της κατασκοπίας, την Κυριακή το μεσημέρι στη Λήμνο.

Να σημειώσουμε εδώ ότι εταιρεία Bohemia Interactive, της οποίας τα δυο στελέχη συνελήφθησαν, ιδρύθηκε στην Πράγα το 1999 και πρόκειται για ένα ανεξάρτητο στούντιο ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, που εστιάζει στην ανάπτυξη λογισμικού προσομοίωσης, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας σε πραγματικό χρόνο με 3D γραφικά, τεχνητής νοημοσύνης και με τεχνολογίες προσομοίωσης σε πραγματικό χρόνο.

«Προγραμματιστές…»
Η σύλληψη των δυο Τσέχων, ηλικίας 28 και 33 ετών αντίστοιχα, που δήλωσαν ως επάγγελμα προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, το μεσημέρι της Κυριακής στο Πλατύ της Λήμνου από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μύρινας, επιβεβαίωσε τις σχέσεις που είχε αναπτύξει η συγκεκριμένη εταιρεία με τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, καθώς στη νέα εκδοχή του παιχνιδιού τα δύο νησιά κυριαρχούν ως τόποι που διεξάγονται οι εικονικές μάχες.

Τις πληροφορίες που υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες στο νησί για την παρουσία των δύο Τσέχων, αξιοποίησε η Αστυνομία και αρχικά τους προσήγαγε στο Αστυνομικό Τμήμα για έναν απλό έλεγχο. Όμως, κατά τον έλεγχο που έγινε στη βιντεοκάμερα και τη φωτογραφική μηχανή που είχαν μαζί τους, βρέθηκαν βιντεοσκοπημένα και φωτογραφημένα στρατόπεδα και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού. Με το συγκεκριμένο υλικό θα εμπλουτιζόταν το παιχνίδι και από εικονική παρουσίαση των περιοχών του νησιού, θα παρουσιάζονταν όλα τα επίμαχα σημεία στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Σε βάρος των δύο Τσέχων σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης με την κατηγορία της κατασκοπίας. Οι ίδιοι δήλωσαν απλά ότι δε γνώριζαν ότι απαγορεύεται η φωτογράφιση στρατιωτικών περιοχών.

Το… ανακοίνωσαν!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Bohemia Interactive είχε δώσει στα μέσα του περασμένου Απριλίου σχετική ανακοίνωση όπου περιλαμβανόταν το σενάριο του παιχνιδιού, σύμφωνα με το οποίο μετατρέπονταν η Λήμνος και ο Άι-Στράτης (ο οποίος αποκαλείται «Stratis») σε εικονικά πεδία μάχης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, που τότε είχε παρουσιάσει την alpha προέκδοση του παιχνιδιού, το «Αrma 3» είχε ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορούσε στην αγορά το β΄ εξάμηνο του 2012. Σύμφωνα με το σενάριο, οι παίκτες θα παριστάνουν τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που θα μάχονται με Ιρανούς στη Λήμνο και τον Άι-Στράτη.

«Ο “Stratis” έχει ακριβώς το περιβάλλον που θέλαμε», δήλωνε τον περασμένο Απρίλιο ο ένας εκ των δημιουργών του παιχνιδιού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι και ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων. «Είμαι βέβαιος πως οι παίκτες θα αγαπήσουν το τοπίο: τα στρατόπεδα, η αεροπορική βάση, η τοποθεσία τού ραντάρ, οι ρομαντικοί όρμοι - και να μην ξεχνάμε τα ναυάγια, τα υποβρύχια και τους διάσπαρτους υφάλους» συνεχίζει στις δηλώσεις του, προτρέποντας τους παίκτες να προτιμήσουν το «Arma 3» για να ζήσουν μοναδικές στιγμές, «πολεμώντας στο ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα της Λήμνου».

Σύμφωνα με το σενάριο, ο Άι-Στράτης από «πράσινο» μετατρέπεται σε στρατοκρατούμενο νησί λόγω της στρατηγικής θέσης του, καθώς σε αυτό αναπτύσσονται αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με στόχο την παρακολούθηση των προελαυνόντων ιρανικών δυνάμεων για λογαριασμό τού ΝΑΤΟ. «Μπορεί ο “Stratis” να είναι σχετικά μικρός, συγκρινόμενος με τη Λήμνο, αλλά μην ξεγελιέστε· υπάρχει αρκετός χώρος για να χρησιμοποιηθεί κάθε είδους τακτική μάχης», δήλωνε ο ίδιος.

Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στη συγκεκριμένη αγορά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σχετικά με τα γραφικά τού «Arma 3», είναι τόσο προηγμένης τεχνολογίας, που τα δύο νησιά, η Λήμνος και ο «Stratis», θα φαίνονται ιδιαίτερα αληθοφανή κατά τη διάρκεια του αιματοκυλίσματος με τις ιρανικές και τις άλλες εχθρικές δυνάμεις.

Αν και το θέμα πριν από έναν περίπου χρόνο είχε φτάσει μέχρι τη Βουλή και είχε απασχολήσει και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας και του Στρατού, η προχθεσινή σύλληψη των δύο Τσέχων δημιουργεί νέα δεδομένα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey