Δύο ακόμη βάρκες με παράνομους μετανάστες εντοπίστηκαν από τις λιμενικές αρχές της Λέσβου

Άλλοι 31 και… έπεται συνέχεια!

28/08/2012 - 14:47

Άλλους 31 συνολικά παράνομους μετανάστες συνέλαβαν οι λιμενικές αρχές της Λέσβου το βράδυ του Σαββάτου. Όλοι τους, μεταφερόμενοι από Τούρκους διακινητές, σε βάρκες που εντοπίστηκαν η μία στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης και η άλλη κοντά στη Συκαμνιά.

Άλλους 31 συνολικά παράνομους μετανάστες συνέλαβαν οι λιμενικές αρχές της Λέσβου το βράδυ του Σαββάτου. Όλοι τους, μεταφερόμενοι από Τούρκους διακινητές, σε βάρκες που εντοπίστηκαν η μία στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης και η άλλη κοντά στη Συκαμνιά.

Η καταγωγή τους από διαφορετικές χώρες, με αρκετούς από αυτούς να έρχονται από τη Συρία, δείχνει πως οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή συντείνουν και πάλι στην αύξηση του κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα. Τα σχετικά στοιχεία αμείλικτα. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Ιούλιο υπήρξαν συνολικά 24 συλλήψεις παράνομων μεταναστών στη Λέσβο. Μέσα στον Αύγουστο, ο αριθμός αυτός τετραπλασιάστηκε σχεδόν. Οι παράνομοι μετανάστες που ήρθαν στο νησί έφτασαν τους 87!

Εντοπίστηκαν…
Με κάμερα θερμικής απεικόνισης (διόπτρα) του Λιμενικού, εντοπίστηκε γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου το φουσκωτό που μετέφερε 15 συνολικά παράνομους μετανάστες, στην περιοχή «Κουτσουκίδη» του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Το φουσκωτό, που βρισκόταν σε απόσταση περίπου ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή, προσέγγισε αμέσως πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος και ζήτησε από τον 34χρονο Τούρκο οδηγό του και διακινητή των επιβαινόντων να σταματήσει. Πάνω στην ταραχή του, ένας από τους μετανάστες έσκισε το φουσκωτό, με αποτέλεσμα να βρεθούν όλοι στη θάλασσα, απ’ όπου και περισυλλέχθηκαν με ασφάλεια από τους άνδρες του Λιμενικού.

Λίγες ώρες αργότερα, κοντά στις 4 τα χαράματα, άλλο ένα φουσκωτό μηχανοκίνητο σκάφος, αυτήν τη φορά στη «Λάμνα», κοντά στη Συκαμνιά, εντοπίστηκε να πλέει σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από την ακτή. Επάνω του επέβαιναν 16 αλλοδαποί, ενώ ο χειριστής και διακινητής του φουσκωτού ήταν ένας 18χρονος Τούρκος. Και σε αυτή την περίπτωση, οι επιβαίνοντες τρύπησαν τη βάρκα και κατέληξαν στη θάλασσα, απ’ όπου και περισυλλέγησαν.
Τόσο οι 31 αλλοδαποί, καταγωγής από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη - μεταξύ των οποίων δεν υπήρχε κανένας ανήλικος -, όσο και οι δύο Τούρκοι διακινητές, οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, όπου και κρατούνται.

Αυξημένη προσέλευση
Σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε στο «Ε» η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, μέχρι και τον Ιούλιο του 2012 έγιναν συνολικά 24 συλλήψεις παράνομων μεταναστών. Στην πλειοψηφία τους, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, προέρχονται από τη Συρία. Ο αριθμός αυτός είναι ο ίδιος με αυτόν των συλλήψεων που έγιναν όλο το 2011, πέρυσι ωστόσο οι συλλήψεις αφορούσαν υπηκόους Αφγανιστάν, Ιράν, Πακιστάν και Τουρκίας, με τη Συρία να απουσιάζει.

Αυτό που έχει ωστόσο σημασία, είναι ότι ο αριθμός των συλλήψεων έχει μέσα στο φετινό Αύγουστο τετραπλασιαστεί, φτάνοντας συνολικά τους 87 μετανάστες που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τις ακτές της Λέσβου στις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ πάνω από τους μισούς προέρχονται από τη Συρία.

Θυμίζουμε πως 11 συνολικά συλλήψεις έγιναν την περασμένη Πέμπτη στην Εφταλού και την Καλλονή, ενώ συνολικά τέσσερις πλαστικές λέμβοι με Τούρκους διακινητές μετέφεραν 87 συνολικά παράνομους μετανάστες μέσα στον Αύγουστο.

Οι τοπικές αρχές είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για το φαινόμενο της αύξησης των αφίξεων παράνομων μεταναστών στη Λέσβο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ιδιαιτέρως τους ανησυχούν πληροφορίες που προέρχονται από παράνομους μετανάστες που έφτασαν στη Λέσβο και οι οποίοι ανακρινόμενοι μίλησαν για μεγάλο αριθμό κυρίως Σύρων, που βρίσκονται στις απέναντι ακτές έτοιμοι να περάσουν στο νησί, αλλά και στα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey