Νέα ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα σε Γαληνό και Σηφουνάκη, που δυστυχώς εστιάζει πια περισσότερο στην προσωπική τους κόντρα παρά στο πρόβλημα του Μουσείου

Η κόντρα με φόντο το «Βρανά» χοντραίνει

26/05/2017 - 14:42 Ενημερώθηκε 26/05/2017 - 18:10

Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και τον πρόεδρο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» Νίκο Σηφουνάκη με φόντο το Ελαιοτριβείο-Μουσείο «Βρανά» και το κατά πόσο πράγματι προστατεύεται ή όχι αυτό από την πολιτεία και ειδικότερα από τον Δήμο Λέσβου. Μετά τις δύο πρώτες επιστολές των δύο αντρών, στις οποίες καταγράφτηκε (ατυχώς) σε επίπεδο… διαπιστώσεων η πράγματι προβληματική γειτνίαση του Μουσείου με τον καταυλισμό των Ρομά, η συνέχεια οδήγησε δυστυχώς στη μετωπική τους σύγκρουση, με τη μεν πλευρά του κ. Σηφουνάκη να αναδεικνύει ζήτημα ουσιαστικού ενδιαφέροντος εκ μέρους του δημάρχου προς τη σημασία του Μουσείου, με προσωπική αναφορά στη μη επίσκεψή του σε αυτό το διάστημα της θητείας του, και τη δε πλευρά του κ. Γαληνού να απαντά πως ο πρόεδρος της εταιρείας «μετά την παρατεταμένη απουσία του από το νησί, επιδιώκει με κάθε τρόπο να αναδυθεί από την αφάνεια…».

Μ’ αυτά και με εκείνα, όμως, το ζήτημα «Βρανά» παραμένει ως τέτοιο, με την παραβατικότητα που παρατηρείται στην περιοχή να αναδεικνύεται προχτές και από τα ίδια τα γεγονότα, όπου άγνωστοι πήδηξαν τη μάντρα της αυλής του Μουσείου και έσπασαν ένα αξίας μεγάλο κιούπι λαδιού…

Το σπασμένο κιούπι!

Ο Νίκος Σηφουνάκης δεν έμεινε ικανοποιημένος προφανώς από την αντίδραση-απάντηση του δημάρχου, που ανήγαγε το δεδομένο πρόβλημα της περιοχής από την παραβατικότητα στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος της «κοινωνικής ένταξης των Ρομά» και στην ελλιπή αστυνόμευση. Έτσι, επανήλθε υποστηρίζοντας πως η πλευρά του δημάρχου απάντησε δύο χρόνια μετά ακριβώς με τα ίδια λόγια που χρησιμοποίησε την τελευταία φορά όταν η εταιρεία «Αρχιπέλαγος» ήγειρε ξανά το ίδιο ζήτημα.

«Σας εκθέσαμε με επιστολή μας για άλλη μια φορά την κατάσταση που επικρατεί πέριξ του Ελαιοτριβείου Μουσείου Βρανά εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώνονται από τη λειτουργία του παρακείμενου καταυλισμού των Ρομά και η απάντηση που μας εστάλη στις 22-5-2017 είναι όμοια με την προ διετίας επιστολή σας» -όπου δεν ήταν πρόεδρος ο Ν. Σηφουνάκης, αλλά ο Ν. Κούνδουρος-, έγραψε χαρακτηριστικά στη νέα του επιστολή ο κ. Σηφουνάκης. Για να συνεχίσει υποστηρίζοντας πως επί της ουσίας ο δήμαρχος μεταθέτει τις ευθύνες «γνωρίζοντάς μας ότι η απόσταση μεταξύ του Μουσείου και του καταυλισμού των Ρομά είναι 100 μέτρα, η παραβατικότητα που κατά καιρούς παρατηρείται οφείλεται σε Ρομά που έρχονται από άλλα μέρη, ότι την ευθύνη της πάταξής της έχει η Αστυνομία. Ω του Θαύματος! Προχθές υπερπηδώντας τη μάντρα της αυλής του Μουσείου έσπασαν ένα αξίας μεγάλο κιούπι λαδιού και εισήλθαν στο παρακείμενο κτήμα του κ. Π. Αυγουστή, όπου “λεηλάτησαν” ό,τι μπόρεσαν. Αυτά τα κρούσματα είναι κανόνας στην περιοχή, τα έχουμε συνηθίσει. Η βρομιά και η ακαταστασία θλίβει, προσβάλλει και δυσφημεί».

«Δεν το επισκέφτηκες ποτέ…»

Το τελευταίο κομμάτι της επιστολής τού κ. Σηφουνάκη, όμως, περνάει σε πιο προσωπικό επίπεδο, με τη γενική του παρατήρηση καταρχάς πως η κατάσταση που βιώνει το Μουσείο δεν γίνεται κατανοητή από τη δημοτική αρχή. «Μιας και δεν έχετε επισκεφθεί το Μουσείο, σας καλούμε να το γνωρίσετε και να συζητήσουμε και με τους πολίτες της περιοχής για τα προβλήματα» είναι η δηκτική αναφορά του για να αναφερθεί και στην ονοματοδοσία του δρόμου μπροστά από το Μουσείο σε οδό «Νίκου Κούνδουρου».

Χαρακτηριστικά ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ως προς τον εκλιπόντα τέως πρόεδρο της εταιρείας πως «σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας τιμήθηκε εν ζωή και στον ύστατο αποχαιρετισμό του ήταν παρούσα όλη η ηγεσία της χώρας. Εκδόθηκαν ανακοινώσεις από Δήμους και Περιφέρειες, έστω και αν δεν συνδεόταν μαζί τους, ατυχώς πλην υμών. Η μέγιστη λοιπόν οφειλόμενη τιμή -έστω μετά θάνατον- στον δημιουργό που επί είκοσι χρόνια προσέφερε στον τόπο είναι πρώτα από όλα η προστασία του Μουσείου-Μνημείου προκειμένου να έχει προοπτική η συνέχιση της λειτουργίας του. Αυτό και μόνο σας ζητείται για ένα σημαντικό πολιτιστικό και αναπτυξιακό έργο της Λέσβου και τίποτα άλλο...».

«Θέλει να αναδυθεί από την αφάνεια…»

Ωστόσο, ούτε αυτή η επιστολή έμεινε αναπάντητη, με τον δήμαρχο χθες το μεσημέρι να επανέρχεται και να απαντά… επί προσωπικού. «Σχετικά με τη νέα επιστολή του κ. Σηφουνάκη για το Μουσείο Βρανά είναι προφανές ότι ο τ. βουλευτής, μετά την παρατεταμένη απουσία του από το νησί, επιδιώκει με κάθε τρόπο να αναδυθεί από την αφάνεια επιτιθέμενος σ’ εμένα. Οι ενέργειες και οι δράσεις της Δημοτικής Αρχής έχουν πάντα ως γνώμονα το καλό των χωριών μας και των πολιτών. Τα πεπραγμένα του κ. Σηφουνάκη είναι γνωστά και θα τα κρίνει η ιστορία. Απαξιώ να τον ακολουθήσω και δεν πρόκειται να προβώ σε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο ή απάντηση στα λεγόμενά του» ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Λέσβου μέσω της τέταρτης συνολικά επιστολής που ανταλλάχθηκε για την υπόθεση του Μουσείου…

 

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Τα «παλιά κρυώματα» Γαληνού-Σηφουνάκη κάνουν μεγαλύτερο κακό από τους τσιγγάνους

Επιτέλους, για το «Βρανά» μιλάμε!

Είναι περιττό να μπει κανείς στη διαδικασία να μοιράσει δίκαια και άδικα επί των επιχειρημάτων της πλευράς του Σπύρου Γαληνού και του Νίκου Σηφουνάκη για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο Μουσείο «Βρανά». Προφανώς και δεν είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής να προστατεύσει το Μουσείο από την παραβατικότητα των Ρομά, όπως και προφανέστατα δεν είναι στο χέρι του Σπύρου Γαληνού να επιταχύνει τα προγράμματα που τρέχουν για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την απογκετοποίησή τους.

Αλλού είναι το πρόβλημα. Γιατί εκείνο που αναδεικνύει η επιστολή της διαχειρίστριας εταιρείας του Μουσείου, εκτός από υπαρκτό ζήτημα, είναι κανονικά και θεμελιώδες για την προσπάθεια που η δημοτική αρχή διατρανώνει ότι κάνει για την ανάδειξη (και προστασία) της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και την ενίσχυση του τουρισμού. Και δυστυχώς, οι γνωστές διαχρονικά κάκιστες σχέσεις των δύο αντρών που άνοιξαν αυτές τις ημέρες έναν χαρτοπόλεμο εμποδίζει αμφότερους να παραβλέψουν τους εγωισμούς τους και να δουν το ουσιώδες, που είναι το ότι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους πολιτισμού στη Λέσβο, ο μοναδικός στην περιοχή της Γέρας, είναι πράγματι εκτεθειμένος και όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση πέριξ του θα τον οδηγήσει στη συνεχή απαξίωσή του.

Τα «παλιά κρυώματα» των δύο, όμως, κάνουν μεγαλύτερο κακό από εκείνο που κάνουν οι… παραβατικοί Ρομά του γειτονικού καταυλισμού. Γιατί, αν δεν υπήρχαν αυτά, ο δήμαρχος δεν θα έκανε ότι δεν καταλαβαίνει πως το Μουσείο «Βρανά» το έχει… ξεγραμμένο επί των ημερών του και δεν το έχει διασυνδέσει με καμία πολιτιστική εκδήλωση του δήμου και γενικά με το πολιτιστικό brand που θέλει να δώσει στο νησί. Από την άλλη, και ο πρόεδρος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος» δεν θα περίμενε μέσω… επιστολών να αναδείξει το ζήτημα, αλλά θα διεκδικούσε -ακόμα και με συνάντηση κατ’ ιδίαν στο γραφείο του πρώτου- την προστασία και την ανάδειξη του Μουσείου.

Επανερχόμενοι, λοιπόν, υπενθυμίζουμε πως το Μουσείο «Βρανά» ανήκει σε όλους τους Λέσβιους, κουβαλάει την ιστορία μας, συνδέεται άμεσα με τον Νομπελίστα ποιητή μας Οδ. Ελύτη, αφού ήταν του παππού του, και είναι κομμάτι και της ψυχής μιας προσωπικότητας όπως αυτής του Νίκου Κούνδουρου. Δεν μπορεί να είναι ένα ακόμη ένα μπαλάκι στο αέναο «πινγκ-πονγκ» της διαχρονικής αντιπαράθεσης Γαληνού-Σηφουνάκη. Ας το σεβαστούν λοιπόν αυτό και οι δύο και να πάμε παρακάτω.

Μαρίνος Ορφανός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey