Μεγάλη εκδήλωση στο Μουσείο Σιγρίου από το Γεωπάρκο της Κίνας

«Η εποποιία της εξέλιξης της ζωής»

01/08/2017 - 18:02

Με μεγάλη συμμετοχή κοινού συνεχίζονται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις «Γιορτές της Γης», που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Και οι οποίες περιλαμβάνουν ποικιλία δράσεων για μικρούς και μεγάλους, όπως διαλέξεις, προβολές ντοκιμαντέρ, κυριακάτικους περιπάτους, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις, περιηγήσεις με σκάφος με γυάλινο πυθμένα στο θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης.

Αυτήν την εβδομάδα, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διάλεξη με θέμα «Η εποποιία της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας - Απολιθώματα Δεινοσαύρων, Θηλαστικών και Απολιθωμένων Δένδρων από το Γεωπάρκο Chaoyang της Κίνας» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Αυγούστου στις 7:30 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι, με ομιλητή τον ερευνητή Mao Lei από το κινεζικό Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου, ο οποίος είναι συνεργάτης του Μουσείου.

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά.

Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με τα εντυπωσιακά ευρήματα δεινοσαύρων και άλλων σπονδυλωτών από την πλουσιότατη απολιθωματοφόρο περιοχή του Γεωπάρκου Chaoyang της Κίνας.

Η διάλεξη παρουσιάζει τον εντυπωσιακό πλούτο απολιθωμάτων δεινοσαύρων, θηλαστικών και απολιθωμένων δένδρων, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά και μας προσφέρουν την εικόνα της εξέλιξης της ζωής κατά την περίοδο του Μεσοζωικού, πριν από 100 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για απολιθώματα τα οποία συγκροτούν την πανίδα Jehol και έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή του Γεωπάρκου Chaoyang της Κίνας.

Ιδιαίτερη σημασία ανάμεσα στα είδη που θα παρουσιασθούν στη διάλεξη έχουν τα ευρήματα δεινοσαύρων και ιδιαίτερα τα είδη που είχαν φτερά και παρουσιάζουν ευγένειες με τα πουλιά.

Αυτά τα απολιθώματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την κατανόηση των χερσαίων οικοσυστημάτων της περιόδου του Κρητιδικού γιατί από τη μια πλευρά, αποδεικνύουν ότι τα πουλιά έχουν σημαντική συγγένεια με τους δεινόσαυρους και δείχνουν πώς οι δεινόσαυροι εξελίσσονται βήμα προς βήμα σε άλλα ήδη δεινοσαύρων.

Από την άλλη πλευρά, τα απολιθώματα αυτά προσθέτουν νέα στοιχεία για την εικόνα που έχουμε για τα πρώιμα θηλαστικά που έζησαν στην περίοδο του Μεσοζωικού, ορισμένα από τα οποία είχαν την δυνατότητα να κυνηγήσουν μικρούς δεινοσαύρους.

Ο ερευνητής Mao Lei βρίσκεται στη Λέσβο στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του κινεζικού Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου.

 

 

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey