Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης μαθαίνουν θέατρο

01/07/2012 - 05:56
Ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα υλοποιείται τούτη τη χρονιά από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, με θέμα «Το θέατρο ως εργαλείο έκφρασης δημιουργίας».
Ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα υλοποιείται τούτη τη χρονιά από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, με θέμα «Το θέατρο ως εργαλείο έκφρασης δημιουργίας». Οι μαθητές έχουν ήδη ξεκινήσει τα απαραίτητα βήματα για να φτάσουν στην αποκορύφωση του προγράμματος, που είναι η παρουσίαση μίας θεατρικής παράστασης και στην κατεύθυνση αυτή τους βοηθούν οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος.

Υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος είναι η κ. Μαρία Ζήση και ο κ. Κώστας Τσουγκράνης, ενώ οι μαθητές που απαρτίζουν την ομάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι περίπου 30 και προέρχονται απ’ όλες τις τάξεις του γυμνασίου.
Όπως μας είπε η κ. Ζήση, οι μαθητές έχουν ήδη ξεκινήσει να μαθαίνουν τι χρειάζεται για να στηθεί μια παράσταση και τι για να ενσαρκώσει ένας ηθοποιός το ρόλο του. Μέσα από θεατρικά και γλωσσικά παιχνίδια, με την καθοδήγηση πάντα των καθηγητών τους, γνωρίζουν με περισσότερες λεπτομέρειες τις ανάγκες μιας θεατρικής παράστασης, αλλά και πώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο έκφρασης.

«Οι ιππότες της τηγανητής πατάτας»
Πέρα όμως από τα θεατρικά παιχνίδια και τις γλωσσικές ασκήσεις, οι μαθητές, για να κατανοήσουν πλήρως το ρόλο του θεάτρου στη ζωή μας, θα πρέπει να ετοιμάσουν και μία παράσταση.
Το έργο που επιλέχτηκε για να μελετηθεί είναι «Οι ιππότες της τηγανητής πατάτας», του Ευγένιου Τριβιζά.
Έχουν ήδη διαβάσει και σχολιάσει το έργο, ενώ έχουν μοιραστεί και οι ρόλοι. Στη διανομή των ρόλων μάλιστα, βοήθησαν σημαντικά οι μαθητές, όπως μας είπε η κ. Ζήση, καθώς είπαν τη γνώμη τους για το πώς βλέπουν τους χαρακτήρες του έργου, ενώ στην πορεία έδωσαν και στοιχεία δικά τους στους χαρακτήρες.
«Είναι μια δραστηριότητα που τα παιδιά απολαμβάνουν. Μέσα από το έργο, αλλά και τη διαδικασία που απαιτείται για να ετοιμαστεί η παράσταση, οι μαθητές εξωτερικεύουν πολλά στοιχεία του εαυτού τους, αλλά και των ταλέντων τους, ενώ παράλληλα μαθαίνουν πώς το θέατρο λειτουργεί ως εργαλείο έκφρασης δημιουργίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός του προγράμματος», τόνισε η κ. Ζήση.
Αν όλα πάνε καλά, η παράσταση θα παρουσιαστεί με το τέλος της σχολικής χρονιάς. Αξίζει δε να σημειώσουμε πως οι μαθητές καλούνται να ακολουθήσουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας παράστασης, από τα σκηνικά μέχρι τους ρόλους.
Έτσι λοιπόν, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν πώς προκύπτει το αποτέλεσμα μιας θεατρικής παράστασης κι ενδεχομένως να ανακαλύψουν στοιχεία στον εαυτό τους που μέχρι πρότινος δε γνώριζαν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey