Κι όμως το «Σάρλιτζα»… «κινείται»!

03/03/2017 - 15:02

Μπορεί το ΕΦΚΑ να απουσιάζει πλήρως από όλες τις διαδικασίες ως σήμερα και να μη βοηθά απαραίτητα στο να ξεκινήσει και ουσιαστικά η υπογεγραμμένη σύμβαση παραχώρησης του «Σάρλιτζα», ωστόσο οι έως τώρα ενέργειες της Περιφέρειας αποδεικνύουν πως η υπόθεση που ταλανίζει για δεκαετίες τη Λέσβο έχει μπει πράγματι σε προτεραιότητα! 

Μπορεί το ΕΦΚΑ να απουσιάζει πλήρως από όλες τις διαδικασίες ως σήμερα και να μη βοηθά απαραίτητα στο να ξεκινήσει και ουσιαστικά η υπογεγραμμένη σύμβαση παραχώρησης του «Σάρλιτζα», ωστόσο οι έως τώρα ενέργειες της Περιφέρειας αποδεικνύουν πως η υπόθεση που ταλανίζει για δεκαετίες τη Λέσβο έχει μπει πράγματι σε προτεραιότητα!

Έτσι, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης του Έργου είναι γεγονός και φέρνει και τις πρώτες αποφάσεις που μπορούν να καταγραφούν και ως οι πρώτες… εξελίξεις προκειμένου να ξεκινήσει να γίνεται το όνειρο πραγματικότητα!

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση που έγινε στις 28 του Φλεβάρη, παρουσία (και) της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, του δημάρχου Σπύρου Γαληνού και της προϊσταμένης της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου Μερόπης Φράγκου, «κλείδωσε» -όπως γράφτηκε και σε χθεσινό μας ρεπορτάζ- η πρόθεση του Δήμου να ενισχύσει την επένδυση στο ιστορικό ακίνητο με τα περίπου 40 στρέμματα που του ανήκουν, ενώ αποφασίστηκε και η άσκηση πίεσης προς το Ταμείο για να… έλθει επιτέλους να συμμετάσχει στα συμφωνηθέντα και να ορίσει καταρχάς τον εκπρόσωπό του στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης, που ακόμα δεν υπάρχει.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης εκ μέρους της περιφερειάρχη, που ορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής, συμβολίζοντας έτσι ότι η υπόθεση «Σάρλιτζα» είναι στην πρώτη προτεραιότητά της όπως και ο ορισμός του μηχανικού, προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Παναγιώτη Παρασκευά ως υπεύθυνου συντονισμού του έργου.

 

Δεν θα περιμένουν τη νομική οδό…

Αυτό που ήταν ζητούμενο από τη στιγμή που έπεσαν οι πολυπόθητες υπογραφές για τη σύμβαση παραμονές του 2017 ήταν να διαφανεί εκ μέρους των φορέων της αυτοδιοίκησης της Λέσβου, όχι απλά η διάθεση, αλλά η αποφασιστικότητα να προχωρήσουν ουσιαστικά οι διαδικασίες.

Και κάνουμε λόγο για «αποφασιστικότητα», δεδομένου ότι ήταν γνωστό εξαρχής πως η απορρόφηση του ΕΤΑΑ στο υπερταμείο ΕΦΚΑ θα δημιουργούσε έτσι κι αλλιώς προβλήματα (νέας) συνεννόησης, όπως και είναι ηλίου φαεινότερο πως το Ταμείο δεν καίγεται και ιδιαίτερα να προχωρήσει η υπόθεση τόσο καθαρά από τους όρους που επέβαλε στη σύμβαση όσο και από την εξέλιξη που αναφέραμε χθες με τη μη εξουσιοδότηση των δικηγόρων του να κλείσουν την υπόθεση με τις (κερδισμένες) δικαστικές διεκδικήσεις του Δήμου, που θα έθετε και τυπικά σε ισχύ την προγραμματική σύμβαση παραχώρησης του «Σάρλιτζα».

 

Οι συμμετέχοντες στην 1η συνεδρίαση

Το ευχάριστο λοιπόν είναι πως η Περιφέρεια δεν περιμένει τις εξελίξεις, αλλά κινείται στην κατεύθυνση να τις προλάβει και να μη χάσει καθόλου χρόνο, με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης του Έργου, που πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις ημέρες, να το αποδεικνύει.

Σε αυτήν συμμετείχαν η περιφερειάρχης κ. Καλογήρου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παναγιώτης Προβέντζας αλλά και η Μερόπη Φράγκου, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων. Παρόντες ήταν και ο δήμαρχος κ. Γαληνός, οι αντιπεριφερειάρχες Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Χρύσανθος Αργυρίου, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Γιώργος Σπανέλλης και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Παναγιώτης Παρασκευάς. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε φυσικά το πέμπτο μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης, ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, ο οποίος δεν έχει καν ορισθεί αρμοδίως!

 

Οι πρώτες αποφάσεις

Η πρώτη απόφαση λοιπόν της συνεδρίασης είναι η αποστολή και γραπτού αιτήματος στον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΑΥ για τον ορισμό εκπροσώπου του Ταμείου, με τον πρόεδρο μάλιστα του Ιατρικού Συλλόγου Παναγιώτη Προβέντζα -λόγω ιδιότητας και γνωριμίας με τους ανθρώπους του ΤΣΑΥ- να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διευκολύνει τις επαφές.

Στα αξιοσημείωτα, ωστόσο, των πρώτων αποφάσεων καταγράφεται ο ορισμός ως υπεύθυνου παρακολούθησης και συντονισμού του έργου του υπηρεσιακού στελέχους της Περιφέρειας Παναγιώτη Παρασκευά, ο οποίος θα εισηγηθεί στην επιτροπή έναν «Οδικό Χάρτη» των βημάτων που θα ακολουθήσουν για το έργο.

Ακόμη, αποφασίστηκε η πρόσληψη σύμβουλου θερμαλισμού (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ο οποίος λόγω ειδικών γνώσεων θα υποστηρίξει τις απαιτούμενες ενέργειες, αλλά και η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των εγκαταστάσεων και των διερχομένων, τα οποία είναι άμεσης προτεραιότητας για την αποφυγή κινδύνων, κάτι που έγινε ομόφωνα αποδεκτό, με την κ. Φράγκου να τονίζει την ανάγκη -λόγω έλλειψης προσωπικού τόσο από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων όσο και από την Π.Β. Αιγαίου- ανάθεσης σε εξωτερικούς εξειδικευμένους συνεργάτες, οι οποίοι θα συνεργαστούν με το σύμβουλο θερμαλισμού για την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης των διατηρητέων κτηρίων και του περιβάλλοντα χώρου.

 

Κίνηση Πολιτών Λέσβου: «Το νερό μπαίνει στο αυλάκι»

 

Αυτές οι αποφάσεις λοιπόν της Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου του «Σάρλιτζα» μπορούν να θεωρηθούν και… ιστορικής σημασίας, αφού είναι οι πρώτες που βρίσκονται στην κατεύθυνση εκκίνησης του έργου. Την ικανοποίηση των συμμετεχόντων συμμερίζονται και οι φορείς της Θερμής και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Λέσβου Χρήστος Μανωλέλλης, ο οποίος σχολίασε:

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι γρήγορα και, παρά την κωλυσιεργία του Ταμείου να ορίσει εκπρόσωπό του, συγκροτήθηκε από την κα Καλογήρου η Επιτροπή που προβλέπει η Προγραμματική Σύμβαση, γιατί χωρίς την Επιτροπή τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Θετική έκπληξη προκάλεσε η σύνθεση της επιτροπής με την κα Καλογήρου να αναλαμβάνει την προεδρία. Εκτιμούμε ότι η κα Καλογήρου δεν θα αναλάμβανε τέτοια “προσωπική - πολιτική” ευθύνη εάν δεν ήταν η ίδια αισιόδοξη για την προοπτική εξέλιξης του έργου. Επίσης, η συμμετοχή του δημάρχου στην 1η συνεδρίαση της επιτροπής έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί μόνο με τη συνεργασία και συνέργεια όλων των βαθμών Αυτοδιοίκησης μπορεί να επιτύχει ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα. Η δική μας αίσθηση είναι ότι “το νερό μπαίνει στο αυλάκι”. Φαίνεται να γίνονται σωστά, προσεκτικά και μεθοδικά βήματα, αρκεί βεβαίως να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια. Αναμένουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ενεργειών».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey