Λεσβιακό Βιβλίο

13/02/2017 - 15:06

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης

«Κομβικοί σταθμοί στην Ιστορία της Εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα»

Εκδόσεις «Αφοί Κυριακίδη»

Θεσσαλονίκη 2016, σελ. 184

 

Ο συμπατριώτης μας γνωστός παιδαγωγός Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης είναι ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και από το 1975 καθηγητής της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στους τομείς της Σχολικής Παιδαγωγικής, της Διδακτικής Έρευνας, της Εκπαίδευσης-Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από δέκα βιβλία και δεκάδες συμμετοχές σε συλλογικές εκδόσεις και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του αναφέρεται σε τρεις ιστορικές περιόδους του εικοστού αιώνα, δηλαδή στις αρχές, στις δεκαετίες 1960 και 1970 και στο τέλος του αιώνα, που αποτελούν τομές στην εξέλιξη των εκπαιδευτικών πραγμάτων στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. καθώς και στη χώρα μας.
Εντοπίζονται και εξετάζονται ορισμένες σημαντικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και καινοτομικές εφαρμογές που σημειώθηκαν στις περιόδους αυτές και άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της εκπαίδευσης. Αποτιμώνται, επίσης, τα επιτεύγματά τους και επισημαίνονται τα προβλήματα που έμειναν ανεπίλυτα και εξακολουθούν να μας απασχολούν έως σήμερα.

Μερικοί από τους τίτλους των κεφαλαίων είναι: Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και εφαρμογές, Ο Kerschensteiner και το «σχολείο εργασίας», Βασικά επιτεύγματα και ανεπίλυτα προβλήματα, Η κίνηση για το Curriculum και η προγραμματισμένη διδασκαλία και μάθηση και η «μικροδιδασκαλία», Το σχολείο στο Summerhill και οι πρωταρχικοί στόχοι του, Το φοιτητικό κίνημα και η αντιαυταρχική εκπαίδευση, Η επιστημολογική διένεξη στην Παιδαγωγική και τα διδακτικά μοντέλα, Η κρίση του θεσμού του σχολείου, Η ευρωπαϊκή και η διαπολιτισμική διάσταση στην εκπαίδευση, Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, Από την αποτελεσματικότητα στην ποιότητα της εκπαίδευσης, Οι νεότερες επιστημονικές εξελίξεις και η εκπαίδευση κ.ά. Πολύ ενδιαφέρον έχει και ο επίλογος με τον τίτλο «Σκιαγραφώντας τα κύρια χαρακτηριστικά ενός σχολείου για το μέλλον».
Το παρόν βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε σπουδαστές και φοιτητές, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα της εκπαίδευσης.

 

«ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

τεύχος 282/Νοέμβρης-Δεκέμβρης 2016

 

Μ’ ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο ποιητή, πεζογράφο, μεταφραστή και εκδότη του περιοδικού «Τέχνη» Κωνσταντίνο Χατζόπουλο (Αγρίνιο, 1868-Ιταλία, 1920) κυκλοφορούν τα «Αιολικά Γράμματα» του Κώστα Βαλέτα.

Από την υπόλοιπη ύλη ξεχωρίζουμε το εκτενές άρθρο της Κατερίνας Δέφνερ-Καφή «Ο δάσκαλός μου, ο αρχιμουσικός Θεόδωρος Βαβαγιάννης, (1905-1988)» και τα διηγήματα της Καίτης Βαλέτα «Η Γαλάτεια και η Φλώρα», του Δήμου Καρατζόγλου «Lacrima Rerum στο πατρογονικό σπίτι της οδού Νικολάου Μητρέλια» και του Κώστα Βαλέτα «Ο Πήγασος».

Π.Σ

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey