Σε εκδήλωση στο Πάντειο μίλησε η Χρ. Καλογήρου

Για την πολιτική της «γαλάζιας ανάπτυξης»

13/02/2017 - 14:12

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε προχθές το Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Μουσείο της Ακρόπολης, με θέμα: «Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;».

 

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε προχθές το Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Μουσείο της Ακρόπολης, με θέμα: «Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;».

Η περιφερειάρχης υποστήριξε ότι η πολιτική της «γαλάζιας ανάπτυξης», παρά την υψηλή προτεραιότητα που δίνεται από την Ευρώπη, δεν έχει ακόμη αποκτήσει για τη χώρα μας, σαφές περιεχόμενο. «Όταν σήμερα βρισκόμαστε στην αναζήτηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου -και ιδίως εμείς οι κάτοικοι των νησιωτικών περιφερειών που αναζητούμε αναπτυξιακές διεξόδους- αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατό να μην βρίσκεται στο επίκεντρο μια συζήτηση για τους τρόπους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε και να προστατέψουμε το μοναδικό μας πλούτο. Το θαλάσσιο περιβάλλον και τα νησιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα. Καλογήρου σημείωσε ότι η γενικότερη έλλειψη ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα σημαντικό και σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα της αναπτυξιακής προσπάθειας και τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει να θέσει αναπτυξιακούς στόχους για την αξιοποίηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, οι οποίοι θα είναι σαφείς, συμβατοί μεταξύ τους και θα οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα, επιδιώκοντας συνεχώς τη συναίνεση, τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών ήπιας μορφής, λαμβάνοντας υπόψη της τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και την ευαισθησία του οικοσυστήματος του Αιγαίου Πελάγους.

 

Συνεργασίες για θωράκιση των συνόρων

Όσον αφορά τους στόχους, η περιφερειάρχης είπε ότι, εκτός από την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πρέπει να περιλαμβάνονται η αειφόρος εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού, η σύνδεση με ρυθμίσεις χωροταξικού σχεδιασμού στις παράκτιες περιοχές και η χρηματοδοτική στροφή στις πράσινες υποδομές.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Καλογήρου σημείωσε: «Εμείς οι κάτοικοι των νησιών του βορείου Αιγαίου αλλά και οι άλλες μεσογειακές περιφέρειες, βλέπουμε αυτήν την περίοδο τη θάλασσα ως την πλέον ανεμπόδιστη δίοδο προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Πρέπει να γίνει κατανοητή από όλα τα κράτη-μέλη η σημασία της αποτελεσματικής θωράκισης των συνόρων μέσα από νέες μορφές συνεργασίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey