Η δημοτική αρχή παρουσίασε ένα επίπονο και πολύ σημαντικό έργο του αυτοτελούς Γραφείου καταγραφής της περιουσίας του Δήμου - Στοίχημα πλέον η αξιοποίησή του

Η δημοτική περιουσία σε ένα… στικάκι!

09/02/2017 - 15:37

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση, η οποία αποτελεί πόνημα που ξεκίνησε από τον τελευταίο χρόνο της δημοτικής αρχής Βουνάτσου, παρουσίασε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Παναγιώτης Τσουπής. Παρουσιάζοντας την πορεία του έργου του αυτοτελούς Γραφείου καταγραφής και διερεύνησης της δημοτικής περιουσίας, που καταφέρνει σήμερα να δώσει την εικόνα του πραγματικού μεγέθους της δημοτικής ακίνητης περιουσίας του Δήμου Λέσβου.

 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση, η οποία αποτελεί πόνημα που ξεκίνησε από τον τελευταίο χρόνο της δημοτικής αρχής Βουνάτσου, παρουσίασε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Παναγιώτης Τσουπής. Παρουσιάζοντας την πορεία του έργου του αυτοτελούς Γραφείου καταγραφής και διερεύνησης της δημοτικής περιουσίας, που καταφέρνει σήμερα να δώσει την εικόνα του πραγματικού μεγέθους της δημοτικής ακίνητης περιουσίας του Δήμου Λέσβου.

Τα στοιχεία του απολογισμού αυτού που έγινε μέσα σε τέσσερα περίπου χρόνια και είχε καθοριστική συμβολή ο Γιώργος Γαλέτσας, που προΐσταται του Γραφείου καταγραφής της δημοτικής περιουσίας, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και δίνουν το δικαίωμα πλέον στη δημοτική αρχή, να κινηθεί στην κατεύθυνση και της αξιοποίησής της, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουπής.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γαλέτσας στο ίδιο μήκος κύματος, σχολίασε ότι ο «χαρακτηριστικός δείκτης πολιτισμού μιας ευνομούμενης κοινωνίας, είναι η διαχείριση των δημόσιων - κοινόχρηστων χώρων». Πόσα τελικά είναι τα δημοτικά ακίνητα που… χαρτογραφήθηκαν και ανήκουν στο Δήμο; Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός καθώς καταγράφηκαν 3.247! Που χωρίζονται σε 1.446 ως αστικά, 922 ως αγροτικά και 879 ως ύδρευσης.

 

Η περιουσία

Η συγκρότηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, των πρώην δήμων και κοινοτήτων του νησιού, ξεκινά σύμφωνα με τον κ. Γαλέτσα, με την απελευθέρωση του νησιού, κάνοντας το πρώτο βήμα με τη διανομή της τέως χριστιανικής περιουσίας, που είχε δημιουργηθεί σε κάθε χωριό και πόλη της Λέσβου επί Τουρκοκρατίας. Σήμερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του αυτοτελούς Γραφείου, η δημοτική περιουσία απαρτίζεται από τη διανομή της «τέως Χριστιανικής περιουσίας», την αγορά, ανταλλαγή και δωρεά από ιδιώτες και παραχωρητήρια, από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις (161 ακίνητα) και έκτακτη χρησικτησία (1.318 ακίνητα). Ακόμη από Κληροδοτήματα Κοινωφελούς Σκοπού - Αυτοτελούς Κεφαλαίου (177 ακίνητα) και από σχολική περιουσία (318 σχολικά ακίνητα).

 

Τα πλεονεκτήματα

Βασικό χαρακτηριστικό των πλεονεκτημάτων που παρέχει τώρα η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε για την ακίνητη περιουσία του Δήμου, είναι η -σε ελάχιστο χρόνο- εύρεση των εγγραφών ενός δημοτικού ακινήτου, αλλά και οι κατηγοριοποιήσεις που προέκυψαν ανά Δημοτική Ενότητα, ανά Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα, ανά το είδος ακινήτου, τη χρήση του, αλλά και την εύκολη διαίρεσή της σε επιμέρους νέους δήμους, ανάλογα ποιες Δ.Ε. συμμετέχουν σ’ αυτούς. «Αυτή η διερεύνηση και καταχώρηση των επιμέρους στοιχείων, για κάθε ένα δημοτικό ακίνητο, ήταν μια βασανιστική πορεία, αφού πολλές φορές συνάντησα από συναδέλφους, ένα πνεύμα αδικαιολόγητης επιφυλακτικότητας στο να μου δοθούν στοιχεία που δεν είχαν συνταχθεί ποτέ συγκεντρωτικές καταστάσεις ανά Δ.Ε..

Την κατάσταση αυτή επέτειναν η κατάργηση των υπηρεσιών πρώην καποδιστριακών δήμων και η συνταξιοδότηση ή μετακίνηση παλιών υπαλλήλων που γνώριζαν θέματα της δημ. περιουσίας στην κάθε Δημ. Ενότητα», υποστήριξε ο κ. Γαλέτσας στην περιγραφή του τρόπου που εργάστηκε το γραφείο του για το σημαντικό αυτό έργο.

«Με χίλιους κόπους κατάφερα να βρω συγκεντρωτικές καταστάσεις από το διπλογραφικό σύστημα των πρώην καποδιστριακών δήμων, όπου αυτό υπήρχε, αλλά και τα Περιουσιολόγια των πρώην δήμων και κοινοτήτων, αλλά και οι εγγραφές αυτές είχαν πάμπολλες ατέλειες, αφού στις περισσότερες υπήρχαν ελλείψεις καταχώρησης αριθμού τίτλων ιδιοκτησίας, εμβαδού, θέσης κλπ.. Παρ’ όλα αυτά είχα μια πρώτη συγκεντρωτική εικόνα για την ακίνητη περιουσία του Δήμου στα μέσα του 2013, που τότε ανερχόταν στα 2.400 ακίνητα».

 

Αποθηκευμένο στους σέρβερ…

Στόχος πλέον του Γραφείου είναι η εργασία του προσδιορισμού της θέσης και των ορίων από τους ορθοφωτοχάρτες του Κτηματολογίου, να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους. Έχοντας δε ολοκληρώσει αυτό το πρώτο βήμα, το Γραφείο θα διαθέσει σε αντίγραφο τόσο τη βάση δεδομένων που μετατρέπεται εύκολα και σε Excel, όσο και τους 3.500 ηλεκτρονικούς φακέλους του συνόλου των δημοτικών ακινήτων. Ήδη μάλιστα τα αρχεία αυτά, για τη διαφύλαξη τους από καταστροφή, έχουν δοθεί για φύλαξη στον κεντρικό σέρβερ του Δήμου.

 

 

Τσουπής: Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο

 

Την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί η καταγεγραμμένη πια δημοτική περιουσία ως «χαρτοφυλάκιο», του οποίου η σύνθεση και η χρήση μπορεί να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει καλύτερα τους στόχους της τοπικής κοινωνίας, επεσήμανε από τη μεριά του, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Παναγιώτης Τσουπής.

«Πρέπει να εξεταστεί αν η χρήση των επιμέρους ακινήτων είναι η κατάλληλη από την πλευρά του κόστους ευκαιρίας, του τρόπου διαχείρισης και χρηματοδότησης ή αν ταιριάζει με το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τις ανάγκες του Δήμου», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η καταγραφή αυτή έχει χρηματοοικονομική αξία για το Δήμο. Καταλήγοντας πως «βασική προϋπόθεση όμως, αποτελεί η καταγραφή και καταμέτρηση της περιουσίας, η τεκμηρίωση του κάθε ακινήτου σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις του κτηματολογίου, έργο που έχει αναλάβει και σχεδόν εκτελέσει το αυτοτελές Γραφείο που λειτουργεί εδώ και τρεισήμισι χρόνια, με υποστελέχωση και βασικές ελλείψεις», πριν ευχαριστήσει θερμά εκτός του Γιώργου Γαλέτσα, και τους Κώστα Πανσεληνά και Αντώνη Μακρέλλη που συνέβαλλαν στο τελικό αποτέλεσμα. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey