Ολοκληρώθηκαν χθες οι επαφές του «δικτύου» των νησιωτών δημάρχων και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κερδίζοντας νέες συμμαχίες

Απαίτηση αποσυμφόρησης και από τα κόμματα

03/02/2017 - 14:17

Μπορεί ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, λόγω της απουσίας του στη Σουηδία για την απονομή του βραβείου «Ούλωφ Πάλμε», να μην παρέστη στις προγραμματισμένες συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όμως οι άλλοι τέσσερις δήμαρχοι του «δικτύου» των νησιωτικών δήμων συνέχισαν τις επαφές τους σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν την ιδιαίτερη και δύσκολη κατάσταση που διέρχεται αυτή η νέα φάση του προσφυγικού.

Μπορεί ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, λόγω της απουσίας του στη Σουηδία για την απονομή του βραβείου «Ούλωφ Πάλμε», να μην παρέστη στις προγραμματισμένες συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όμως οι άλλοι τέσσερις δήμαρχοι του «δικτύου» των νησιωτικών δήμων συνέχισαν τις επαφές τους σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν την ιδιαίτερη και δύσκολη κατάσταση που διέρχεται αυτή η νέα φάση του προσφυγικού.

Οι δήμαρχοι Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου συναντήθηκαν από την περασμένη Δευτέρα διαδοχικά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται μάλιστα σήμερα στη Λέσβο, την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη αλλά και το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Και οι τέσσερις αρχηγοί των κομμάτων σημείωσαν την αναγκαιότητα άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, ασκώντας δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης, με τους δημάρχους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός πως έχει πλέον εδραιωθεί η κοινή τους θέση και είναι πλέον αναγνωρίσιμη από την κυβέρνηση και υποστηρίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Νέα Δημοκρατία

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται σήμερα και στη Μυτιλήνη, στη συνάντησή του με τους δημάρχους του «δικτύου» δεσμεύτηκε για συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού στα πέντε νησιά, τονίζοντας πως για το κόμμα του ειδικά τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι προτεραιότητα. Παρόντες στη συνάντηση των δημάρχων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν και ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η αναπληρώτρια τομεάρχης Σοφία Βούλτεψη και οι νησιώτες βουλευτές της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, Χαράλαμπος Αθανασίου και Νότης Μηταράκης.

 

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Στη συνάντηση των δημάρχων με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, εξασφαλίστηκε άλλη μια «συμμαχία» για το «δίκτυο», με την κ. Γεννηματά μάλιστα να ανεβάζει τους τόνους της κριτικής της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης: «Ξέρουμε ότι στις πλάτες των νησιωτών δημάρχων εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση έχει εξαπατήσει και εμπαίζει μέχρι σήμερα τους νησιώτες από την αρχή της κρίσης. Όπως είναι γνωστή και η συμβολή των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση του μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος που έφτασε ξαφνικά στην πόρτα τους», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η αποσυμφόρηση των νησιών είναι η αυτονόητη λύση.

 

Ποτάμι

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στη συνάντησή του με τους δημάρχους ζήτησε την οικονομική ενίσχυση των δήμων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια θέση εξάλλου που έχει εκφράσει και το «δίκτυο». «Τα πράγματα δυστυχώς είναι πολύ απλά. Γίνονται πολύπλοκα λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης. Τι ζητάνε τα νησιά; Ζητάνε αποσυμφόρηση, δεν μπορούν να λύσουν μόνα τους το μεταναστευτικό πρόβλημα. Άρα πρέπει οι αιτήσεις ασύλου να εξετάζονται πιο γρήγορα και θα πρέπει η υπόλοιπη χώρα να αναλάβει ένα βάρος που της αναλογεί και να μην πληρώνουν τη μετανάστευση και την προσφυγιά ως πρόβλημα οι ακρίτες μας», δήλωσε μετά τη συνάντηση στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Θεοδωράκης και κατέληξε: «Χρειάζεται ένα αναπτυξιακό - εθνικό σχέδιο για τα νησιά που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές λόγω της κακής πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό. Δεν θέλουμε άλλες ευχετήριες κάρτες από την Ευρώπη. Θέλουμε να καταλάβουν το πρόβλημα που υπάρχει. Θέλουμε να γίνουν κοινωνοί και, τέλος, θέλουμε να απελευθερωθούν ευρωπαϊκά κονδύλια προς όφελος των δήμων. Μόνο οι Δήμοι, με τη συνεργασία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ξέρουν τα προβλήματα του κάθε νησιού και μπορούν να απορροφήσουν σωστά τα χρήματα της Ευρώπης».

 

ΚΚΕ

Οι συναντήσεις του «δικτύου» ολοκληρώθηκαν με τη συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Δημήτρης Ζάχαρης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, και ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας, αφού αναφέρθηκε στις αιτίες και τους υπεύθυνους του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, «που εγκλωβίζει στα νησιά του Αιγαίου και στη χώρα τους πρόσφυγες και μετανάστες» και μίλησε για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, το καθεστώς των ΜΚΟ. Τόνισε δε τις θέσεις του ΚΚΕ, που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης από τον ίδιο το λαό στα νησιά και όλη τη χώρα, για άμεση μετακίνηση από τα νησιά των προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα. Καταδίκη της πολιτικής της Ε.Ε. και της συμφωνίας με την Τουρκία, που ψήφισε και υλοποιεί η κυβέρνηση και μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε ειδική ζώνη εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών και ανθρώπινες συνθήκες για όσους βρίσκονται προσωρινά στα νησιά, αλλά και να καταργηθούν τα «hot spots». Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για την αναγκαιότητα αποζημίωσης άμεσα των κατοίκων από τις ζημιές που έχουν υποστεί αλλά και να καταδικαστούν οι τραμπουκισμοί και η βία των ναζιστικών ομάδων που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα, τους πρόσφυγες και αθωώνουν τους υπεύθυνους.

 

 

ΕΙΠΑΝ:

 

«Εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης»

 

Έχει σημασία βέβαια να καταγραφούν και οι δηλώσεις των δημάρχων του «δικτύου», μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών τους με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, οι οποίοι τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να χαραχθεί ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και πως στην κατεύθυνση αυτήν οι πέντε νησιώτες δήμαρχοι αποτελούν ένα ενιαίο και δυναμικό μέτωπο.

 

Μανώλης Βουρνούς - δήμαρχος Χίου:
«Οι δήμαρχοι των πέντε νησιών στα οποία λειτουργούν δομές καταγραφής και ταυτοποίησης στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο πραγματοποιούμε μια σειρά συναντήσεων για να ενημερώσουμε την αντιπολίτευση, προκειμένου να γνωρίζουν την τεράστια ανάγκη αποσυμφόρησης που υπάρχει αυτήν τη στιγμή -που είναι το κοινό αίτημα όλων των νησιών. Είναι ξεκάθαρο και αξίζει να το τονίσουμε κάθε φορά ότι υπάρχει η ανάγκη για ένα ενιαίο, εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης».

 

Μιχάλης Αγγελόπουλος - δήμαρχος Σάμου:
«Ζώντας στα 1.150 μέτρα από τα τουρκικά παράλια, στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, το αίτημά μας είναι η άμεση αποσυμφόρηση, καλύτερες συνθήκες γι’ αυτούς που θα παραμείνουν στα νησιά, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου ούτως ώστε να μη μένουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι και βεβαίως μια αναπτυξιακή προοπτική για το Αιγαίο, που είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους. Είμαστε ενωμένοι οι πέντε δήμαρχοι -τρεις του βορείου Αιγαίου, δύο του νοτίου Αιγαίου- σε ένα κοινό αίτημα, που είναι η χώρα να μη διασύρεται».

 

Γιώργος Κυρίτσης - δήμαρχος Κω:
«Την αγωνία των νησιών μας όπως και την αγωνία της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής προσπαθούμε να μεταφέρουμε και σ’ αυτήν την αγωνία να κάνουμε κοινωνούς τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Θέλουμε να είναι δίπλα μας και θέλουμε έναν κεντρικό σχεδιασμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν χειρότερες καταστάσεις».

 

Μιχάλης Κόλιας - δήμαρχος Λέρου:
«Ζώντας το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, οι πέντε δήμαρχοι των νησιών που αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό πρόβλημα έχουμε σειρά συναντήσεων με προέδρους της αντιπολίτευσης με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας και την παραμονή προσφύγων, μεταναστών με πληθυσμιακά κριτήρια, όπως και την άμεση ανάπτυξη των νησιών μας με αναπτυξιακό πρόγραμμα για να επωφεληθούν οι κοινωνίες μας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey