Επιχείρηση… «αποσυμφόρηση»

23/01/2017 - 14:05

Θετικό πρόσημο, κατά την εκτίμηση των πέντε νησιωτών δημάρχων που συνθέτουν το «δίκτυο» με κοινές θέσεις και διεκδικήσεις για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού, είχε η χθεσινή συνάντησή τους με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Αθήνα.

Θετικό πρόσημο, κατά την εκτίμηση των πέντε νησιωτών δημάρχων που συνθέτουν το «δίκτυο» με κοινές θέσεις και διεκδικήσεις για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού, είχε η χθεσινή συνάντησή τους με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Αθήνα.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του τελευταίου στη Μυτιλήνη, οι δήμαρχοι, έπειτα από πρόσκληση του ιδίου, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά μαζί του όλα τα ανοιχτά μέτωπα και τα προβλήματα που παρατηρούνται στα νησιά στη σημερινή φάση του προσφυγικού, επαναφέροντας επιτακτικά το αίτημα της αποσυμφόρησης.

«Σηκώνουμε ένα βάρος που δεν μπορούν να το αντέξουν πλέον οι τοπικές κοινωνίες, έχουν ήδη λυγίσει. Απαιτείται αποσυμφόρηση των κέντρων και αποφόρτιση των τοπικών κοινωνιών», ήταν εκείνο που δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, που συμμετείχε στη σύσκεψη, ενώ μιλώντας στο «Ε» εξειδίκευσε, υποστηρίζοντας πως ξεκινά ήδη μια μεγάλη προσπάθεια αναδιοργάνωσης του συστήματος της όλης διαχείρισης μέσα στα κέντρα φιλοξενίας (σ.σ. πάντα αυστηρά εντός των πλαισίων της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας) για να μην επαναληφθούν εικόνες αντίστοιχες με εκείνες που είδαμε στη Μόρια τις ημέρες του χιονιά.

Αξιοσημείωτη είδηση, ωστόσο, που καταγράφεται και στις πρώτες ξεκάθαρες «νίκες» του «δικτύου», είναι η αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τουλάχιστον μέσω του κ. Αβραμόπουλου του πιο ενεργού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι δήμοι στη διαχείριση του προσφυγικού.

Αυτό σημαίνει πως είναι πιθανό πλέον οι δήμοι που έχουν παραχωρήσει χώρους για τη λειτουργία δομών να επιχορηγούνται και, αν πράγματι επιβεβαιωθεί αυτό στην πράξη σαν εξέλιξη, δύναται να αλλάξει ενδεχομένως και τα δεδομένα διαχείρισης του κέντρου του Καρά Τεπέ.

 

Ζητείται «οδικός χάρτης»

Οι δήμαρχοι, ωστόσο, που συνθέτουν το περίφημο «δίκτυο» νησιωτικών δήμων (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου), που από την περασμένη εβδομάδα απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης με τη δράση του, ξεκαθάρισαν πως η συνάντησή τους με τον Ευρωπαίο επίτροπο δεν αποσκοπεί στο να εξασφαλίσουν χρήματα, αλλά να διαμορφωθεί ένας πρακτικός «οδικός χάρτης» του προσφυγικού στα νησιά και να ξεκινήσει μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης της λειτουργίας των κέντρων στα νησιά, η οποία αναδιοργάνωση μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω της αποσυμφόρησης, όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά οι δήμαρχοι. Μια αποσυμφόρηση που θα πρέπει να ξεκινήσει μάλιστα άμεσα, σύμφωνα με την πλευρά των δημάρχων, αλλά πάντα αυστηρά εντός του πλαισίου που δίνει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, όπως υπενθύμισε αρκετές φορές η πλευρά του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

 

Οι παραβατικοί και τα ασυνόδευτα παιδιά

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι «έκτακτες συνθήκες» και γενικά οι «έκτακτες καταστάσεις» που έχουν αναγνωριστεί στην ερμηνεία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, ως δυνατότητα να μεταφερθεί κόσμος από τα χοτ σποτς στην ηπειρωτική Ελλάδα, μπορούν να «ενεργοποιηθούν» στην παρούσα φάση, όπου επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες και έχει διαπιστωθεί σημαντικός αριθμός παραβατικών μεταναστών.

Εξάλλου το μήνυμα των δημάρχων προς τον κ. Αβραμόπουλο ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή που πέρασαν το κατώφλι των γραφείων της Ε.Ε. στην Αθήνα:«Ζητούμε να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας από ασυνόδευτα παιδιά, ευάλωτες ομάδες και κυρίως παραβατικούς. Οι παραβατικοί πρέπει να φύγουν άμεσα, γιατί αποτελούν λόγο ανασφάλειας των κατοίκων», θέτοντας αυτήν τη μεταφορά ως βασικό μέτρο για να μπορέσουν να αναδιοργανωθούν τα κέντρα στα νησιά και να μπορέσουν να καταστήσουν ξανά απόλυτα «διαχείρισιμο» στο μεσοδιάστημα το πλήθος των προσφύγων και μεταναστών που θα βρίσκονται εκεί.

 

«Μη μας αφήνετε εκτεθειμένους…»

Η συζήτηση, λοιπόν, αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να αποσαφηνιστεί το τι πρέπει να γίνει άμεσα για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών και μένει να δούμε στο εγγύς μέλλον το… αποτέλεσμά της, αλλά έδωσε επίσης την ευκαιρία στους δημάρχους να καταθέσουν και γενικότερους προβληματισμούς που απορρέουν από τη δύσκολη σημερινή φάση του προσφυγικού, με το δήμαρχο της Λέσβου χαρακτηριστικά να θέτει το ζήτημα της στοχευμένης «κινδυνολογίας» σε κάθε απίθανο μπλογκ που εκτρέφει τις ακροδεξιές και ξενοφοβικές φωνές.

«Κάθε κωλυσιεργία που παρατηρήθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού πρέπει να καταλάβετε όλοι ότι επιστρέφει μπούμεραγκ σε εμάς τους δημάρχους, οι οποίοι μένουμε ακάλυπτοι να βαλλόμαστε πανταχόθεν και να στοχοποιούμαστε ως οι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά του προσφυγικού», ήταν η τοποθέτηση του κ. Γαληνού για να καταδείξει πως στο εξής δεν επιτρέπεται καμία αστοχία στα μέτρα που θα ληφθούν. «Πρέπει να νιώσουν οι κοινωνίες μας ξανά το αίσθημα ασφάλειας. Αν χαθεί αυτό, θα χαθεί και η αλληλεγγύη η οποία μας έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση το παρών έδωσε και ο συντονιστής της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας Μάρτιν Βερβέι, ο οποίος και θα επισκεφτεί εκ νέου τη Μυτιλήνη την ερχόμενη Τρίτη.

  

Επαφές και με τους αρχηγούς κομμάτων

 

Το «δίκτυο» όμως δεν σταματάει τις επαφές του στην Αθήνα σε εκείνη με τον κ. Αβραμόπουλο.

Τη Δευτέρα, ως γνωστό από παλαιότερο ρεπορτάζ του «Ε», έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ΓιώργοΠατούλη, πριν από τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν οι πέντε δήμαρχοι και θα διακηρύξουν και επίσημα τις θέσεις τους. Παράλληλα, οι νησιώτες δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις ενέργειες για να κλειστούν ραντεβού με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Αναμένοντας την απόκριση του πρωθυπουργού ΑλέξηΤσίπρα στο αίτημα για συνάντηση μαζί του, περιμένουν το «φιξάρισμα» των ραντεβού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΚυριάκοΜητσοτάκη, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΦώφηΓεννηματά, του Ποταμιού ΣταύροΘεοδωράκη και του ΚΚΕ ΔημήτρηΚουτσούμπα.

 

Και οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς για τους πρόσφυγες

 

Επιστολή-καταγγελία έστειλαν 35 ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) και δύο Πράσινοι Ισπανοί ευρωβουλευτές προς Γιούνκερ-Αβραμόπουλο για την τραγική κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια λόγω του χειμώνα, ζητώντας επιτακτικά να δράσουν άμεσα κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών και να ξεκινήσουν επειγόντως μια επιχείρηση πολιτικής προστασίας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της βαλκανικής οδού.

Οι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, καταγγέλλουν ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη και η Ε.Ε. δεν ήταν σε θέση «να αποτρέψουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες να ζήσουν χωρίς τις ελάχιστες υποδομές καταφυγίου», με τραγικές συνέπειες την ανάπτυξη ασθενειών και κρυοπαγημάτων.

 

 Νότης Μαριάς για το πάρτι των ΜΚΟ

Τα άκουσε χοντρά o Ευρωπαίος επίτροπος κ. Στυλιανίδης για τις ευθύνες της Κομισιόν στο προσφυγικό αλλά και για το πάρτι που κάνουν οι διάφορες ΜΚΟ με τα λεφτά της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες, οι οποίοι ξεπαγιάζουν από το κρύο. Μάλιστα, ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής έθεσε την Κομισιόν προ των ευθυνών της και για την κακοδιαχείριση εκ μέρους των ελληνικών αρχών των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες.

Ο Νότης Μαριάς, απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο επίτροπο κ. Στυλιανίδη, συνέχισε καταγγέλλοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση άφησε χιλιάδες πρόσφυγες μέσα στο χιόνι, ειδικά στη Μόρια της Λέσβου αλλά και στη Ριτσόνα. Και αυτό παρότι οι περίφημες ΜΚΟ έχουν πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Ακόμη περιμένω, κύριε Στυλιανίδη, απάντηση στην ερώτηση που υπέβαλα τον Οκτώβριο για την κακοδιοίκηση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης των κονδυλίων που έχουν πάει για τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα πλέον δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, αλλά και οι πρόσφυγες δεν μπορούν να είναι μέσα στο κρύο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey