Ο Μυτιληνιός Ε. Ματθαίου μιλά στο «Ε» για τους «Σιδεράδες», που ανεβαίνουν σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο:

«Μπορούμε να γελάσουμε και αλλιώς!»

20/01/2017 - 15:55

Το έργο-ύμνος στην ανθρώπινη φύση, ενάντια στον εθνικισμό και στην οικονομική παγκοσμιοποίηση, οι «Σιδεράδες» ανεβαίνουν σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 το βράδυ. Τρεις σιδεράδες που τους χωρίζει ένας πόλεμος αλλά τους ενώνει ένα μυστικό. Ένας Σέρβος, ένας Ρώσος, ένας Γερμανός και ανάμεσά τους μια γυναίκα, αναζητούν τους γιους τους με φόντο τη μεταπολεμική Γερμανία. Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στη Σερβία το 1992 και έκτοτε έχει παρουσιαστεί σε 30 θέατρα σε Σερβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ελλάδα και Κύπρο.

Το έργο-ύμνος στην ανθρώπινη φύση, ενάντια στον εθνικισμό και στην οικονομική παγκοσμιοποίηση, οι «Σιδεράδες» ανεβαίνουν σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 9 το βράδυ. Τρεις σιδεράδες που τους χωρίζει ένας πόλεμος αλλά τους ενώνει ένα μυστικό. Ένας Σέρβος, ένας Ρώσος, ένας Γερμανός και ανάμεσά τους μια γυναίκα, αναζητούν τους γιους τους με φόντο τη μεταπολεμική Γερμανία. Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στη Σερβία το 1992 και έκτοτε έχει παρουσιαστεί σε 30 θέατρα σε Σερβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ελλάδα και Κύπρο.

«Οι Σιδεράδες», μια βαλκάνια κωμωδία του Σέρβου Μίλος Νίκολιτς, είναι ένα εγκώμιο στην ανθρώπινη ύπαρξη, μια απόδειξη πως όταν η αγάπη μιλά, το μίσος, τα όπλα, ο εθνικισμός σιγούν. Ο Σέρβος Άτσα έχει μόλις ανακαλύψει ότι την περίοδο που τον έστειλαν σαν αιχμάλωτο πολέμου στο σιδεράδικο του Πέτερ στη Γερμανία, η γυναίκα του έμεινε έγκυος από τον Ιβάν, ένα Ρώσο σιδερά. Έχοντας μάθει την αλήθεια για την πατρότητα του γιου του, πηγαίνει ξανά στη Γερμανία, με την ελπίδα ότι θα βρει ένα δικό του παιδί εκεί. Μέσα σε ένα σιδεράδικο, ξεδιπλώνεται με κωμικό και συγκινητικό τρόπο, η αλήθεια τριών πατεράδων και μιας μάνας.

 

Η μουσική επένδυση

Με όπλα το γρήγορο ρυθμό, τους δυνατούς χαρακτήρες, τα κωμικά μπερδέματα, την αξιόπιστη και σύγχρονη μετάφραση του Χρήστου Γκούβη καθώς και τους εκρηκτικούς μουσικούς συνδυασμούς των δαιμονικών εγχόρδων των «String Demons», «Οι Σιδεράδες» θα μαγέψουν το κοινό. Ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης με το βιολοντσέλο του και η Λυδία Μπουντούνη με το βιολί της («String Demons»), έγραψαν ειδικά για τους «Σιδεράδες» το ομώνυμο βαλς, με το ξεχωριστό τους ύφος, ενώ στην παράσταση ακούγονται και κομμάτια από την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά: «Fear of the Bach», που συμφιλιώνει την κλασική μουσική με το heavy metal και την παραδοσιακή - λαϊκή με το ροκ.

Παίζουν: Άτσα: Ερμόλαος Ματθαίου, Πέτερ: Ερνέστος Βουτσίνος, Λουΐζα: Έφη Καραγιάννη, Ιβάν: Αβραάμ Παπαδόπουλος.

Ο πρωταγωνιστής, Ερμόλαος Ματθαίου, μιλά σήμερα στο «Ε» για την παράσταση που ανεβαίνει στο πλαίσιο του «Χειμερινού Θεατρικού Φεστιβάλ Λέσβου - Μπάμπης Αλατζάς» που διοργανώνει ο Δήμος Λέσβου με τις «Όψεις Πολιτισμού».

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «Ε»

 

Τι θέλουν να μας πουν οι «Σιδεράδες» κατά τη γνώμη σας, κ . Ματθαίου;

«Ότι όλοι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι! Τόσο απλό, απλοϊκό μπορεί να το πει κανείς, αλλά τόσο μα τόσο βαθύ, αλλά και τόσο δύσκολο να το κατανοήσει κανείς».

Λίγα λόγια για την υπόθεση;

«Είναι ένα μπέρδεμα που συμβαίνει ανάμεσα σε ένα Σέρβο, σε ένα Γερμανό και σε ένα Ρώσο, όταν ο Σέρβος υποπτεύεται ότι ίσως να έχει ένα παιδί με τη γυναίκα του Γερμανού και παίρνει την απόφαση να επισκεφτεί το σπίτι και το εργαστήρι του Γερμανού, χρονιά μετά τη λήξη του πολέμου».

Υπήρξε κάποια αφορμή για τη συγγραφή του έργου;

«Πιστεύω ότι τέτοιου είδους έργα δεν χρειάζονται αφορμή. Το κείμενο είναι ένα αριστούργημα, έχει ανέβει πολλές φορές σε δεκάδες χώρες, είναι ένα κλασικό έργο που δεν έχει ανάγκη από αφορμές, αιτίες και επικαιρότητα για να ανέβει».

Στο θεατή, τι μήνυμα στέλνει;

«Ότι …για σκέψου λίγο ρε φιλαράκο… μήπως δεν τα ξέρεις όλα τελικά; Μήπως κάνεις λάθος κάπου; Ή μήπως έχει και λίγο δίκιο ο διπλανός σου; Ζητάς να μάθεις την αλήθεια αλλά μπορείς να την αντέξεις;»

Μπορεί αυτό να συνταιριαστεί με το σήμερα;

«Ναι, ασφαλώς και υπάρχει αναφορά στο σήμερα, όπως ανέφερα και προηγουμένως το κείμενο είναι κλασικό. Πόλεμος, πάλη, αγωνία για το ποιος είμαι και τι σημαίνει να αγαπάς κάτι, δεν θα πάψουν να μας απασχολούν ποτέ».

Σε ποιο είδος κατατάσσεται το έργο;

«Είναι μια γνήσια λαϊκή κωμωδία!».

Και το δυνατό της σημείο;

«Το δυνατό της σημείο είναι ότι μας αφορά όλους, γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι, κάποιοι είμαστε γονείς, αλλά όλοι έχουμε υπάρξει γιοι και κόρες κάποιων».

Εντοπίσατε εμπόδια στις πρόβες;

«Δυσκολεύτηκα όπως σε κάθε δουλειά που αναλαμβάνω, για το όσο το δυνατόν πιο έντιμο, σωστό και επαγγελματικό ανέβασμα μιας πρότασης, μιας ιδέας, μιας σκέψης, για τον απόλυτο σεβασμό στον κόσμο, που δίνει τα λεφτά και το χρόνο του, για να μας δει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είμαστε πάνω στην σκηνή ψυχή τε και σώματι, και να μην ιδρώσουμε τη φανέλα, για να μην υπάρχει έστω και μια σκέψη και ανασφάλεια, στην υπόκλιση στο τέλος της παράστασης, ότι δεν τα δώσαμε όλα και σήμερα».

Η συνεργασία σας με τους συντελεστές της παράστασης;

«Όλα κύλισαν όμορφα, σωστά, επαγγελματικά και παρεΐστικα, ένα ειλικρινά ζεστό και ωραίο παρεάκι διαφορετικό μεταξύ του, που συμπληρώνει ο ένας τον άλλον και αυτό είναι το ωραίο και το ενδιαφέρον».

Τι θα λέγατε λοιπόν στην «παρέα» σας, για να τους φέρετε στο θέατρο;

«Πάμε μωρέ να δούμε κάτι να χαρούμε, να ξεσκάσουμε, να γελάσουμε αλλά να μην είναι κάτι φτηνιάρικο. Να είναι έξυπνο, ενδιαφέρον που όχι μόνο θα μας κάνει να γελάσουμε και να ξεχαστούμε, αλλά θα κεντρίσει την σκέψη μας και θα μας προβληματίσει, να μας ψυχαγωγήσει δηλαδή με λίγα λόγια. “Οι Σιδεράδες” είναι μια παράσταση που δεν υποτιμά τη νοημοσύνη των θεατών. Ωραία είναι και τα έργα με γκόμενες με μπικίνι που μπαινοβγαίνουν από μισόκλειστες πόρτες και ντουλάπες ανάμεσα στα τηλέφωνα που χτυπάνε και απατημένους συζύγους, αλλά ο κόσμος μπορεί να γελάσει και αλλιώς».

 

 

Ο Ερμόλαος Ματθαίου

Ο Ερμόλαος Ματθαίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Έχει σπουδάσει παρασκευαστής βιοχημικού εργαστηρίου. Το 2004 αποφοίτησε με άριστα από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Μαίρης Βογιατζή Τράγκα». Υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής σειράς «Σφηνάκια». Ο κωμικός ηθοποιός είχε κερδίσει το κοινό με τις αστείες σκηνές του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey