Ο Στρ. Καραγεωργίου υπενθυμίζει ότι ο δήμαρχος δήλωνε πως θα… έδιωχνε τις ΜΚΟ από το κέντρο του Καρά Τεπέ μέχρι το τέλος του 2016 και ανάβει «φωτιές»

Ξεσπά κόντρα για τον Καρά Τεπέ!

20/01/2017 - 15:15

Μπορεί να βρίσκεται στη μέση μιας δύσκολης «διαπραγμάτευσης», στην οποία ουσιαστικά δεν έχει πολλά περιθώρια αστοχιών δεδομένου ότι το αίτημα της αποσυμφόρησης τίθεται πιο έντονα από πότε, ωστόσο τούτο δεν σημαίνει ότι η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να του… «χαριστεί».

Μπορεί να βρίσκεται στη μέση μιας δύσκολης «διαπραγμάτευσης», στην οποία ουσιαστικά δεν έχει πολλά περιθώρια αστοχιών δεδομένου ότι το αίτημα της αποσυμφόρησης τίθεται πιο έντονα από πότε, ωστόσο τούτο δεν σημαίνει ότι η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να του… «χαριστεί».

Και μπορεί πράγματι αυτήν τη στιγμή η προσπάθεια του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού -ειδικά μέσω του «δικτύου» νησιωτών δημάρχων- να κορυφώνεται προκειμένου η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει αρμοδιότητες, πόρους και ενισχυμένο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού στα νησιά, όμως η δήλωσή του τον περασμένο Σεπτέμβρη πως, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της αποσυμφόρησης, θα… κλείσει το κέντρο του Καρά Τεπέ στο τέλος του 2016 έχει καταγραφεί.

Ο δημοτικός σύμβουλος του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Στρατής Καραγεωργίου ήρθε χτες να υπενθυμίσει αυτήν την καταγεγραμμένη δήλωση του δημάρχου, η οποία μετατράπηκε εν συνεχεία σε έκτακτη συνεδρίαση του περασμένου Σεπτέμβρη και σε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, φέρνοντας το δήμαρχο προ των ευθυνών του, δεδομένου ότι το κέντρο του Καρά Τεπέ λειτουργεί ως σήμερα κανονικά και χωρίς να έχει περιοριστεί ο ρόλος των ΜΚΟ -όπως επίσης είχε καταγραφεί στην επίμαχη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ανεβαίνει έτσι η πολιτική αντιπαράθεση, που έχει σαφώς χαρακτηριστικά εκείνης ανάμεσα σε Ν.Δ. και συγκυβέρνησης, υποστηρίζοντας καυστικά πως «οι πολίτες δεν θέλουν έναν δήμαρχο των δημοσίων σχέσεων, των βραβεύσεων και συνεργάτη των ΜΚΟ…». Ο δήμαρχος στην επίσημη αντίδρασή του αποφεύγει να σχολιάσει κάτι συγκεκριμένο, αρκούμενος να δηλώσει πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει την ανεύθυνη και αμετροεπή συμπεριφορά του κ. Καραγεωργίου.

 

Το ιστορικό μιας δήλωσης, που έγινε απόφαση

Η απαίτηση της αποσυμφόρησης, που έγινε ιδιαίτερα έντονη τον περασμένο Σεπτέμβρη όταν διαπιστώθηκε πως η κυβέρνηση σχεδίαζε κάτω από τη μύτη(;) των τοπικών αρχών κέντρο κράτησης στη Λεμονού, είχε κατορθώσει να διαμορφώσει προς στιγμήν ένα κοινό μέτωπο των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου και των φορέων του νησιού. Εκείνη την περίοδο συνεδρίασε μάλιστα εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο και αποφασίστηκε ομόφωνα, έπειτα από εισήγηση μάλιστα του δημάρχου που σήκωσε ψηλά τους τόνους, πέραν της αποσυμφόρησης, «να ζητηθεί εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ με σκοπό να έχει ο Δήμος την αποκλειστική αρμοδιότητα και διαχειριστική αυτονομία και να περιοριστεί σε αποκλειστικά υποβοηθητικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα ο ρόλος των ΜΚΟ», με υποσημείωση δε πως σε διαφορετική περίπτωση ο χώρος του Καρά Τεπέ θα… κλείσει σε εύλογο χρονικό διάστημα και με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του έτους 2016.

Από τότε μέχρι σήμερα, βέβαια, ακολούθησαν πολλά επεισόδια, που αφορούσαν πάντα το εκπεφρασμένο αίτημα αποσυμφόρησης. Και παρά το ότι εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες εκ μέρους του δημάρχου στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου της αυτοδιοίκησης (σ.σ. ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων και δίκτυο των δημάρχων των νησιών) και φυσικά πάντα στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης, η απόφαση αυτή έμεινε… καταγεγραμμένη και με την καταληκτική ημερομηνία να έχει παρέλθει.

 

«Το είπατε για να… λαϊκίσετε»;

Ο κ. Καραγεωργίου, λοιπόν, επαναφέρει ακριβώς αυτήν την… αναντιστοιχία δηλώσεων του δημάρχου και της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και ανεβάζει το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τη δημοτική αρχή, η οποία ομολογουμένως έως σήμερα ετύγχανε μιας μάλλον «αναιμικής» αντιπολίτευσης, ειδικά για τα θέματα που αφορούν το προσφυγικό, με τον -εκτός από δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ.- κ. Καραγεωργίου να σημειώνει στη σχετική του ανακοίνωση:

«Κύριε δήμαρχε, είμαστε στο έτος 2017 και το κέντρο φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών του Καρά Τεπέ συνεχίζει να λειτουργεί υπό τον έλεγχο των ΜΚΟ. Απ’ ό,τι γνωρίζω, καμία ενέργεια δεν έχετε κάνει για την εφαρμογή της ομόφωνα ψηφισμένης πρότασής σας να αναλάβει ο Δήμος τη διαχείριση του Καρά Τεπέ ή το κλείσιμό του. Θα εφαρμόσετε άραγε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εσείς προτείνατε; Ή η πρότασή σας ήταν μόνο για τα ΜΜΕ σε μια λαϊκίστικη προσπάθεια να καθησυχάσετε τους πολίτες της Λέσβου;»

Και κατέληξε στην καυστική τοποθέτησή του ως εξής: «Οι πολίτες του νησιού μας έχουν προσφέρει πολλά στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, έχουν βοηθήσει και συνεχίζουν να βοηθούν τους ανθρώπους αυτούς που άφησαν τις πατρίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Οι πολίτες της Λέσβου απαιτούν όμως να έχουν έναν δήμαρχο που να ενδιαφέρεται γι’ αυτούς και όχι έναν δήμαρχο που να εφαρμόζει τις προσταγές των πολιτικών του προϊσταμένων (βλέπε ΑΝΕΛ), όχι έναν δήμαρχο των δημοσίων σχέσεων και των βραβεύσεων, όχι έναν δήμαρχο συνεργάτη των ΜΚΟ».

 

 

Γαληνός: «Έχει πρόταση εκτός από κριτική»;

 

Η επίσημη αντίδραση τώρα του δημάρχου, με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Δήμου, ουσιαστικά δεν απαντούσε στο προκείμενο που έθετε η παρέμβαση του κ. Καραγεωργίου και αποτέλεσε στην πραγματικότητα μια… αντεπίθεση, με το δήμαρχο να δηλώνει πως «είναι φανερό ότι ο κ. Καραγεωργίου αναζητά κάποιο ρόλο για να έρθει στην επικαιρότητα, αδιαφορώντας αν αυτή του η στάση υποδαυλίζει την κοινωνική συνοχή. Σε αυτήν την αμετροεπή και ανεύθυνη συμπεριφορά δεν θα τον ακολουθήσουμε».

Ο κ. Γαληνός, ωστόσο, πρόσθεσε -έπειτα από επικοινωνία του «Ε» μαζί του για να πάρει τις απαντήσεις που αφορούν το μέλλον της διαχείρισης του καταυλισμού του Καρά Τεπέ (σ.σ. που είναι δημοτικός, αλλά είναι υπό την απόλυτη διαχείριση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ) τα εξής: «Είναι γνωστό πως εργάζομαι προς αυτήν την κατεύθυνση», παραπέμποντας στις θέσεις του «δικτύου» των νησιωτών δημάρχων για τον ενισχυμένο ρόλο της αυτοδιοίκησης στο προσφυγικό. «Έχει πράγματι παρέλθει η ημερομηνία, αλλά ο κ. Καραγεωργίου ή το κόμμα του έχουν να μας προτείνουν κάτι συγκεκριμένο αν πράγματι κλείσουμε αύριο τον Καρά Τεπέ;», αναρωτήθηκε και εκείνος με νόημα, καταλήγοντας πως το αίτημα της αποσυμφόρησης, που είναι το μείζον για τη Λέσβο, είναι θέμα συζήτησης τόσο με τον ίδιο τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο όσο και με την κυβέρνηση.

 

Ερώτηση Καρρά για τα αιτήματα ασύλου

 

Μετά την ομολογία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει έγκαιρα το πρόβλημα της αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού και νοτίου Αιγαίου από τους εγκλωβισμένους εκεί πρόσφυγες και μετανάστες, συνέπεια που προέκυψε εξαιτίας των συμφωνιών Ε.Ε., Ελλάδας και Τουρκίας, ο ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Αθηνών Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, έχοντας διαπιστώσει την αδυναμία του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο να αντιμετωπίσει τις έκτακτες αυτές περιστάσεις στα νησιά, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δικαιοσύνης.

O κ. Καρράς ζητά να τοποθετηθούν οι υπουργοί αν προτίθενται να τροποποιήσουν τη νομοθεσία ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και να καταστεί δυνατή τελικά η αποσυμφόρηση των νησιών σε σύντομο χρόνο. Επίσης, οι υπουργοί ερωτώνται για το συνολικό αριθμό αιτημάτων ασύλου, το χρόνο που απαιτείται για την εξέτασή τους και τις οφειλόμενες ενέργειες (όπως τη διάθεση προσωπικού).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey