Λεσβιακό Βιβλίο

16/01/2017 - 17:34

Παναγιώτης Σκορδάς

«Αναγνώσεις. Βιβλία που σημάδεψαν τη μνήμη και τον χρόνο»

(Πρόλογος: Αναστάσιος Στέφος)

Εκδόσεις «Αιολίδα»

Μυτιλήνη 2017, σελ. 117

 

Το Νοέμβριο του 2016, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αιολίδα» το νέο βιβλίο του δρ. Φ., Παναγιώτη Σκορδά. Στις 117 σελίδες του βιβλίου περιέχονται κριτικές του συγγραφέα «… για βιβλία που διάβασα, εκτίμησα και αγάπησα …βιβλία ξεχωριστά, ουσιαστικής μορφωτικής αξίας και αναγνωστικής απόλαυσης…», όπως γράφει ο ίδιος.

Τα κείμενα του βιβλίου αποτελούν «μια θαυμάσια περιδιάβαση στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν εμβληματικές μορφές …στη λογοτεχνία, λαογραφία, δοκίμιο, εκπαιδευτική δράση, θέατρο, δημοσιογραφία», όπως σημειώνει ο δρ. Φ. Αναστάσιος Στέφος, προλογίζοντας το βιβλίο.

Τα κύρια σημεία του περιεχομένου είναι ο τρόπος και η αξία της κριτικής των λογοτεχνικών -και όχι μόνο- κειμένων με ιδιαίτερη αξία στη χρήση της γνήσιας ελληνικής γλώσσας (Παντελής Μπουκάλας). Ο λόγος ως ανάσχεση στον εκχυδαϊσμό της επικοινωνίας είναι το θέμα που πραγματεύεται στο βιβλίο του ο Γιώργος Σταματόπουλος.

Η ποίηση, οι τάσεις της, η τεχνοτροπία, η αισθητική και διδακτική της αξία καταγράφονται στα βιβλία πολλών νεοελλήνων ποιητών και συγγραφέων (Τασούλα Καραγεωργίου, Στάθης Κουτσούνης, Αγάθη Γεωργιάδου, Νίκος Καμπάς κ.λπ.).

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα (Νίκος Αναστασάτος), ιστορίες της εκπαίδευσης (Χ. Κάτσικας, Γ. Καββαδίας), η λογοτεχνική ανίχνευση του παρελθόντος (Γιάννης Παπακώστας), η δημοσιογραφία (Κ. Σαρδελής), το θέατρο (Θ. Γραμματάς), η λαογραφία (Ν. και Μ. Ψιλάκη) είναι θέματα της λογοτεχνικής, κοινωνικής και πολιτικής καθημερινότητας, που προβλημάτισαν τους πνευματικούς μας ανθρώπους και που εύστοχα αναλύει ο Παναγιώτης Σκορδάς.

Αν και το βιβλίο από πρώτη άποψη, φαίνεται εξειδικευμένο, ωστόσο είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα και πηγή πλήθους αξιόλογων πληροφοριών, ικανών να ικανοποιήσουν τον κάθε αναγνώστη.

 

Ηλίας Β. Παπαγεωργίου, δρ Φ.

 

 

 

Στέλλα Πετρίδου

«Προσφυγιά» (ποίηση, τραγούδι)

Χίος 2016, σελ. 68

 

Τρίτη ποιητική συλλογή για τη συμπατριώτισσα μας Στέλλα Πετρίδου. Είχαν προηγηθεί το «Μίλα μου γι’ αγάπη» (2015) και ο «Αποχωρισμός» (2016). Μελοποιημένη ποίησή της έχει παρουσιάσει στο DVD με τίτλο «Αιγνούσα, όμορφο νησί» (2015), ενώ ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται σε διάφορες ανθολογίες.

Το προσφυγικό, που συγκλόνισε τα νησιά μας, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την παρούσα συλλογή. «Λόγω φυλής με διώχνεις,/λόγω θρησκείας με διώχνεις,/λόγω εθνικότητας με διώχνεις,/λόγω κοινωνικής ομάδας με διώχνεις,/ λόγω πολιτικών απόψεων με διώχνεις,/μα δε μου λες πού να πάω,/δε μου δίνεις τροφή,/δε μου δίνεις νερό,/δε μου δίνεις κουράγιο./ Κι εγώ μισόγυμνος στους δρόμους περπατάω,/μήπως συμπόνια από αγνώστους μαζέψω/και με το λίγο μου το όνειρο μου θρέψω/στη Γερμανία μία μέρα να βρεθώ» («Ο πρόσφυγας»).

«Πληγή βαθιά χαρακωμένη,/άγρια μνήμη,/που ζωντανεύει τις νυχτιές/και στα σκοτάδια./Προσφυγιά!/Ναι, /κάτι ξέρει κι η γενιά μας από τούτη,/τη βίαιη και βάναυση φυγή» («Προσφυγιά»).

«Δες/ξεσκέπαστος πώς κείτεται στο χώμα,/στη λάσπη που του χάραξαν οι οχτροί,/οι φίλοι κι οι ευαίσθητοι αφέντες του ντουνιά,/ του άδικου και ψεύτη των καιρών μας!» («Αγκαλιάζω τον πρόσφυγα»).

Η συλλογή περιέχει και CD με μελοποιημένο το ποίημα «Στη γη την ξένη» (Μουσική: Στέλλα Πετρίδου, Γιώργος Μπάμπης, τραγούδι: Νίκος Τάγκας).

Π.Σ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey