Τα βιβλία παίζει

13/01/2017 - 14:02 Ενημερώθηκε 02/05/2017 - 14:42

ΚΥΡ

Ημερολόγιο 2017: «Πρώτη φορά, πουθενά»

(Επιμέλεια: Έλενα Κατσαΐτη)

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ. 128

 

Ο γνωστός γελοιογράφος αποδομεί την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, χαρίζοντας τρανταχτά γέλια. Ο σπουδαίος και πάντα πρωτότυπος αυτός καλλιτέχνης ετοίμασε και φέτος ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο-λεύκωμα για να γελάμε κάθε μέρα.

 

 

George Steiner

Περί λόγου, τέχνης και ζωής. Κείμενα στο NewYorker

(Επιμέλεια - Εισαγωγή: RobertBouers, Μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος)

Εκδόσεις Πατάκη

Αθήνα 2016, σελ. 505

 

Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται 28 από τα πάνω από 130 δοκίμια που έγραψε ο Αυστριακός δοκιμιογράφος και θεωρητικός της λογοτεχνίας, Τζορτζ Στάινερ για το περιοδικό «The New Yorker». Η λάμψη του πνεύματος του Στάινερ σε όλο της το φάσμα: ο παγανισμός, η ολλανδική Αναγέννηση, τα παιδικά παιχνίδια, η Βρετανία εν καιρώ πολέμου και ο ιπποτισμός, τον ενδιαφέρουν εξίσου όσο ο Λεβί-Στρος, ο Μπέρνχαρντ, ο Κάφκα, ο Μπέκετ, ο Βιττγκενστάιν, ο Τσόμσκυ και ο ιστορικός τέχνης-κατάσκοπος Άντονυ Μπλαντ. Ο Στάινερ φτιάχνει έναν ιδανικό οδηγό, από το ιταλικό Ριζορτζιμέντο έως τη λογοτεχνία του γκουλάγκ, από την ιστορία του σκακιού έως τη διαρκή σημασία του Μπόρχες. Ξανά και ξανά στα κείμενα αυτά, όλα όσα εξετάζει κάθε φορά ο Στάινερ, αποκτούν ζωή και άπειρες δυνατότητες, καθώς το πνεύμα του συνδιαλέγεται με το αντικείμενό του με τη γνήσια προοπτική της αναζήτησης της αληθινής του φύσης και της ολοζώντανης παρουσίας του.

Τα δοκίμια χωρίζονται στις παρακάτω ενότητες: Ιστορία και πολιτική, Συγγραφείς και γραφή, Στοχαστές, Μελέτες ζωής.

«Ένας άνθρωπος της όψιμης, όψιμης, όψιμης Αναγέννησης, ένας Ευρωπαίος μεταφυσικός με έμφυτη ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις κυρίαρχες ιδέες της εποχής μας» έγραψε ο A. S. Byatt για τον Στάινερ. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey