Το στοίχημα του Ειδικού Αναπτυξιακού!

09/01/2017 - 14:34

Νέα σειρά επαφών στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα από τη δημοτική αρχή με το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα στην ατζέντα. Η δημοτική αρχή βρίσκεται στο προπαρασκευαστικό στάδιο για τη διαμόρφωση πρότασης έτσι ώστε να αντλήσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για το Δήμο και κατ’ επέκταση για τη Λέσβο από τη δεδομένη, όπως τουλάχιστον καταγράφεται με τις μέχρι τώρα δημόσιες δεσμεύσεις της, διάθεση της κυβέρνησης να ρίξει χρήμα στα νησιά.

Νέα σειρά επαφών στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα από τη δημοτική αρχή με το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα στην ατζέντα. Η δημοτική αρχή βρίσκεται στο προπαρασκευαστικό στάδιο για τη διαμόρφωση πρότασης έτσι ώστε να αντλήσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για το Δήμο και κατ’ επέκταση για τη Λέσβο από τη δεδομένη, όπως τουλάχιστον καταγράφεται με τις μέχρι τώρα δημόσιες δεσμεύσεις της, διάθεση της κυβέρνησης να ρίξει χρήμα στα νησιά.

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός πραγματοποιεί (και θα συνεχίσει) διαδοχικές συσκέψεις μέχρι και τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Οικονομικών Κώστα Κατσαρού, για να καταλήξει σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να μη χαθούν οι ομολογουμένως σημαντικές δυνατότητες που δημιουργούν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης στην παρούσα συγκυρία για τη στήριξη των νησιών και δη εκείνων του βορείου και του νοτίου Αιγαίου.

Αναμένεται μάλιστα μέχρι τη Δευτέρα να «φιξαριστούν» τα ραντεβού τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος έχει υπ’ ευθύνη του τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), όσο και με το γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, για να μπορέσει να αξιοποιήσει και τη δυνατότητα «συμβουλευτικής» από την ίδια την κυβέρνηση ενόψει του Ειδικού Αναπτυξιακού, δεδομένων των εξαιρετικών σχέσεων που έχει αναπτύξει μαζί της.

Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα γι’ αυτό το Πρόγραμμα είναι μεγάλο και αυτό το έχουν αντιληφθεί πολύ καλά στη δημοτική αρχή, γνωρίζοντας πως η καλή ή όχι προετοιμασία και παρακολούθησή του θα κρίνει σε καθοριστικό βαθμό την αποτελεσματικότητά της στα ηνία του Δήμου Λέσβου…

 

Συνάντηση με Πάλλη

Με τη συμμετοχή και του ιδίου του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη και του στελέχους της Νομαρχιακής του κυβερνώντος κόμματος Παναγιώτη Λαμπρόπουλου, ο δήμαρχος Λέσβου -παρουσία του αντιδημάρχου Οικονομικών Κώστα Κατσαρού- πραγματοποίησε χθες μια πρώτη περιεκτική συνάντηση ενόψει της πρόκλησης του Ειδικού Αναπτυξιακού.

Ο βουλευτής Λέσβου, λίγες ώρες μετά την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση στήριξης των νησιών, παρουσίασε ξανά τους βασικούς άξονες στους οποίους μπορεί ο Δήμος να διεκδικήσει πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα. Η συνάντηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της δημοτικής αρχής σε όλα τα επίπεδα να ιεραρχήσει ανάγκες και να τις συγκεράσει ιδανικά με τις δυνατότητες που δίνει το Ειδικό Πρόγραμμα για τα νησιά. Άλλωστε, εδώ και δύο μήνες είναι γνωστό πως, ειδικά σε επίπεδο Τεχνικής Υπηρεσίας, έχουν ξεχωρίσει τις μελέτες για έργα και δράσεις που είναι ώριμες για να μπουν σε προτεραιότητα.

 

Στο γραφείο του Χαρίτση

Οι συσκέψεις στη δημοτική αρχή με όλους τους αντιδημάρχους θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα, με τον κ. Πάλλη στον αντίποδα να αναλαμβάνει να παρέμβει και αυτός προς τον Αλέξη Χαρίτση, με τον οποίο έτσι κι αλλιώς έχει αναπτυχθεί συνεργασία με το Δήμο, για ένα ραντεβού μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου, ο δήμαρχος επιθυμεί (αφού μπορεί κιόλας) να ακούσει από τον ίδιο τον κ. Χαρίτση τους άξονες στους οποίους μπορεί να κινηθεί ως Δήμος Λέσβου, αλλά και να πάρει απαραίτητες διευκρινίσεις για την τύχη προηγούμενων δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα των περίφημων «αντισταθμιστικών» για το προσφυγικό από το ΠΔΕ, ύψους 3 εκ. ευρώ, που θα δίνονταν στο Δήμο, αλλά ακόμη περιμένει την υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης. Θα παραμείνουν σε… ξεχωριστό δηλαδή «κουμπαρά» για το Δήμο Λέσβου ή θα μπουν στο μεγάλο «πακέτο» που δίνεται με το Ειδικό Αναπτυξιακό;

 

Κρίνονται πολλά…

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι η δημοτική αρχή στην ενασχόλησή της πριν από λίγους μήνες με τα 3 εκ. ευρώ που θα δίνονταν ως αντισταθμιστικά για το προσφυγικό πέρασε… μετεξεταστέα, αφού η διαρροή του σχεδίου της για να αντλήσει αυτούς τους πόρους, περιλάμβανε… γήπεδα ποδοσφαίρου και ό,τι έτοιμη μελέτη βρέθηκε στα γραφεία, η νέα πρόκληση φαίνεται ότι λαμβάνεται υπόψη με μεγάλη προσοχή, με τη δημοτική αρχή να δείχνει πως καταλαβαίνει πως μέσα στο 2017 θα κριθεί η αποτελεσματικότητά της.

 

 

 

Για τις αποζημιώσεις των πλημμυρών

 

Ωστόσο, η ειλημμένη απόφαση του δημάρχου κ. Γαληνού για την πραγματοποίηση νέων συναντήσεων στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα πέραν του Ειδικού Αναπτυξιακού, αφού θα γίνει και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση για τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες, που δεν ήρθαν τελικώς μέσα στο 2016, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος είχε κοστολογήσει τις καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες στις 700.000 ευρώ και ο δήμαρχος με συνάντησή του με το γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε θα πιάσει ξανά την άκρη του νήματος για να ενεργοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey