Κολυμβητήριο και στο βάθος κλειστό γυμναστήριο

21/12/2016 - 14:02

Και επίσημα από το γραφείο του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, με τον οποίο παραχώρησε χθες το μεσημέρι κοινή συνέντευξη προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός εξήγγειλε την κατασκευή νέου ανοιχτού κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων στα Θέρμα, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Και επίσημα από το γραφείο του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, με τον οποίο παραχώρησε χθες το μεσημέρι κοινή συνέντευξη προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός εξήγγειλε την κατασκευή νέου ανοιχτού κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων στα Θέρμα, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ο κ. Συναδινός, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Λέσβο και είχε την ευκαιρία να περιοδεύσει σε πολλές από τις αθλητικές υποδομές του νησιού, προανήγγειλε ακόμη τη βούληση της κυβέρνησης να αναπτύξει ένα φιλόδοξο σχέδιο αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών που θα αποκαταστήσει τη διαχρονική άνιση κατανομή των επενδύσεων για αθλητικά έργα στο βόρειο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, δεδομένης και της πολύ καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Γενικής Γραμματείας και του δημάρχου Λέσβου από τον περασμένο κιόλας Σεπτέμβρη, ο κ. Συναδινός δεσμεύτηκε και για τη χρηματοδότηση -πάντα από το ΠΔΕ- της δημιουργίας ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου στο νησί αλλά και για την προοπτική αναβάθμισης ενός γηπέδου ποδοσφαίρου το… χρόνο για το Δήμο Λέσβου, αναγνωρίζοντας πως η εικόνα που απέκτησε από τις σημερινές υποδομές δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις ανάγκες του τόπου.

Ο γενικός γραμματέας λοιπόν έφυγε χθες από το νησί δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για να γίνει επιτέλους έργο στον ευαίσθητο χώρο του αθλητισμού της Λέσβου, ενώ εξίσου σημαντική εξέλιξη θεωρείται και η πρόοδος που έχει καταγραφεί εκ μέρους του Δήμου ως σήμερα για το «γραφειοκρατικό» κομμάτι που απαιτείται να ολοκληρωθεί, για να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου πνοής για το ναυταθλητισμό, με στόχο να ξεκινήσουν οι εργασίες στα τέλη του 2017.

 

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τα νησιά

Ο κ. Συναδινός, εκτός του ότι έδειξε πως είναι γνώστης της αναγκαιότητας προώθησης των διαδικασιών υλοποίησης κολυμβητηρίου στο νησί λόγω της πρότερης στενής συνεργασίας του με το δήμαρχο Λέσβου, έδειξε πως είναι και γενικότερα γνώστης της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ιδιαίτερα ο λεσβιακός ναυταθλητισμός. Ως εκ τούτου, παρά το ότι απεδείχθη ιδιαίτερα γαλαντόμος στις εξαγγελίες του, ήταν πολύ προσεκτικός και συγκεκριμένος στα χρονοδιαγράμματα που έθεσε και κατ’ επέκταση στις προσδοκίες που δημιούργησε.

«Ξέρω πολύ καλά ότι έχετε ακούσει ειδικά για τα αθλητικά έργα πολλά “θα” τα τελευταία χρόνια. Μίλησα εξάλλου και με τους ανθρώπους εδώ του ΝΟΜ. Εγώ όμως είμαι εδώ να σας πω ότι η κυβέρνηση έχει ένα φιλόδοξο και πολύ συγκεκριμένο σχέδιο αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού αλλά και δημιουργίας νέων αθλητικών υποδομών σε όλο το βόρειο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά και επεκτάθηκε δείχνοντας πως έχει γίνει πράγματι προεργασία εκ μέρους του Υπουργείου Αθλητισμού: «Τα στοιχεία που έχουμε για το επίπεδο των υποδομών αυτών είναι τραγικά και ενδεικτικό είναι πως κάθε κάτοικος των νησιών έχει 2,9 τ.μ. αθλητικής υποδομής όταν κάτοικοι άλλων περιφερειών έχουν περισσότερα από 15 τ.μ. Υπάρχει δηλαδή μια καθυστέρηση δεκαετιών, η οποία βέβαια δεν μπορεί να αποκατασταθεί σε έναν χρόνο, αλλά σε βάθος τριετίας».

 

«Δεν είδα πουθενά αλλού τόσα χωμάτινα γήπεδα»!

Και να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των σωματείων αλλά αναλογικά και όλων των αθλημάτων», προσέθεσε, καταθέτοντας και την έκπληξή του για το γεγονός πως στη διάρκεια της περιοδείας του στις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού είδε τόσα πολλά χωμάτινα γήπεδα. Τόσα μάλιστα όσα δεν έχει ξαναδεί πουθενά αλλού!

Ωστόσο, ο κ. Συναδινός, που περιηγήθηκε σε όλο το νησί από τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Μιχάλη Ταμβακέλλη, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την περίπτωση του κλειστού γυμναστηρίου της Νεάπολης, συνηγορώντας πως το παρόν γυμναστήριο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λεσβιακού αθλητισμού, για να προχωρήσει και στην προοπτική χρηματοδότησης ενός νέου, που ήταν και η έκπληξη της συνέντευξης.

Χαρακτηριστικά είπε επί λέξει: «Συμφωνήσαμε με τον κ. Γαληνό για τη συνεργασία μας και για να αποκτήσει ο τόπος και ένα κλειστό γυμναστήριο, καθώς αποτελεί αντικειμενική ανάγκη, αλλά και για μια ακόμη πιο στενή συνεργασία προκειμένου το ΠΔΕ να εναρμονιστεί με τους σχεδιασμούς του Δήμου Λέσβου και να εντάσσουμε στο πρόγραμμα τουλάχιστον ένα έργο αναβάθμισης γηπέδων ποδοσφαίρου το χρόνο. Αναλόγως βεβαίως και με την πορεία των μελετών…».

 

«Επιτέλους…»

Ο κ. Συναδινός αλλά και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, που ήταν παρών στη συνέντευξη, μίλησαν και για την προοπτική του αθλητισμού να μετατραπεί σε ένα αναπτυξιακό εργαλείο, με το βουλευτή μάλιστα να προσθέτει και τη λέξη «επιτέλους», που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη δέσμευση της κυβέρνησης έτσι όπως εξαγγέλθηκε χθες από τη Μυτιλήνη.

 

Πού βρίσκεται το έργο του κολυμβητηρίου

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχε και το γραφειοκρατικό κομμάτι όλων όσων ειπώθηκαν για το βασικό λόγο της επίσκεψης του γενικού γραμματέα Αθλητισμού στο νησί και δεν είναι άλλος από το έργο του κολυμβητηρίου, το οποίο θα κοστίσει περί τα 2,3 εκ. ευρώ, έχει ενταχθεί ήδη στο ΠΔΕ, σύμφωνα με τον κ. Συναδινό, και αφορά τη δημιουργία ανοιχτού κολυμβητηρίου με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (50Χ25), που θα μπορεί φυσικά να φιλοξενεί και διεθνείς αγώνες.

Ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Νίκος Καρασάββας, που έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα με τη συνεργασία φυσικά της Τεχνικής Υπηρεσίας, ενημέρωσε για την πρόοδο που έχει καταγράψει ο Δήμος ως προς τη «γραφειοκρατική» διεκπεραίωση της πρώτης αυτής φάσης του έργου. Επιβεβαιώνοντας παλαιότερα ρεπορτάζ του «Ε» σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, προανήγγειλε την ολοκλήρωση της (και) τυπικής απόκτησης της κυριότητας του οικοπέδου που θα γίνει το κολυμβητήριο στα Θέρμα στις 24 του Φλεβάρη, που αποτελεί τη βάση εξέλιξης όλων των υπολοίπων που αφορούν το έργο.

Ο κ. Καρασάββας, με τη συνεργασία των κ.κ. Μάντζαρη και Οικονομίδου από την Τεχνική Υπηρεσία, ενημέρωσε ακόμη πως έχει ληφθεί η πράξη χαρακτηρισμού που απαιτείται από τη Διεύθυνση Δασών και απελευθερώνει προς οικοδόμηση 33 στρέμματα αλλά και η Σύμφωνη Γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Παράλληλα, ενημέρωσε πως ήδη υπεβλήθη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το Τεχνικό Δελτίο που αναλύεται σε τρία υποέργα και μας άφησε με το τι… απομένει.

Απομένει λοιπόν η αρχιτεκτονική μελέτη (μιλάμε για την προκάτ εγκατάσταση πισίνας και αποδυτηρίων) αλλά και η γεωθερμική μελέτη για να αντληθούν όλα τα πλεονεκτήματα της γεωθερμίας της περιοχής στα Θέρμα για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου με μηδενικό κόστος. Ακόμη, μείζονος σημασίας ζήτημα, καθώς απαιτεί συνεργασία και με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αποτελεί και η αναγκαιότητα υλοποίησης κυκλοφοριακής μελέτης για τον περίφημο κόμβο που πρέπει να δημιουργηθεί στην είσοδο του κολυμβητηρίου για να μπορέσει στη συνέχεια να «τρέξει» και το τελικό στάδιο της «γραφειοκρατίας» για τη Σύνταξη των Τευχών Δημοπράτησης και την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Ο κ. Καρασάββας με πολύ προσεγμένο λόγο, για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, εκτίμησε πως όλα ετούτα θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017 για να βγει το έργο σε δημοπρασία και φυσικά να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey