Σκληρό πόκερ για «Σάρλιτζα»!

15/12/2016 - 13:20

Η μάχη με το χρόνο συνεχίζεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να γίνει επιτέλους πραγματικότητα η υπογραφή της σύμβασης με το ΕΤΑΑ για την παραχώρηση του «Σάρλιτζα» και των θερμών πηγών. Μετά και το «πράσινο φως» που άναψε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ενέκρινε την 1η Δεκέμβρη, την υπογραφή του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η «μπάλα» πέρασε ξανά στο ΕΤΑΑ, με την Περιφέρεια να έχει αποστείλει εκεί πια την σύμβαση για την υπογραφή από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του.

Η μάχη με το χρόνο συνεχίζεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να γίνει επιτέλους πραγματικότητα η υπογραφή της σύμβασης με το ΕΤΑΑ για την παραχώρηση του «Σάρλιτζα» και των θερμών πηγών. Μετά και το «πράσινο φως» που άναψε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ενέκρινε την 1η Δεκέμβρη, την υπογραφή του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η «μπάλα» πέρασε ξανά στο ΕΤΑΑ, με την Περιφέρεια να έχει αποστείλει εκεί πια την σύμβαση για την υπογραφή από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του.

Στην Περιφέρεια γνωρίζοντας καλά πως ό,τι είναι να γίνει, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα, περιμένουν από μέρα σε μέρα την υπογραφή αυτή, για να προωθήσουν στη συνέχεια τη σύμβαση και στο Υπουργείο Πολιτισμού και να γίνει πραγματικότητα η πολυπόθητη εδώ και δεκαετίες, παραχώρηση.

Η άμμος ωστόσο στην κλεψύδρα για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για το ιστορικό ξενοδοχείο, τελειώνει με το τέλος του έτους, δεδομένου ότι το ΕΤΑΑ από 1η Γενάρη θα περιέλθει στο νέο Υπερταμείο (ΕΦΚΑ). Και είναι γνωστό πως το ΕΤΑΑ έχει διαμηνύσει στην Περιφέρεια πως δεν πρόκειται να υπογράψει την σύμβαση, αν δεν πάρει πίσω ο Δήμος την αγωγή που του επιδίκαζε 100.000 ευρώ από το πρώην ΤΣΑΥ… Πόσο εύκολο όμως, είναι να γίνει κάτι τέτοιο και μάλιστα μέσα σε 10 ημέρες;

Την 1η Δεκεμβρίου, ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, ανακοίνωσε τη θετική εξέλιξη με την έγκριση υπογραφής του σχεδίου της περιβόητης προγραμματικής σύμβασης, που απελευθερώνει ουσιαστικά το «Σάρλιτζα», δρομολογώντας άμεσες εξελίξεις. Η Περιφέρεια απέστειλε στις 5 του ίδιου μήνα, την σύμβαση στο ΕΤΑΑ και περιμένει πλέον από μέρα σε μέρα την πολυπόθητη υπογραφή του προέδρου του. Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης που παρακολουθεί στενά την υπόθεση καθημερινά, όσο και ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας, Γιώργος Σπανέλλης, εκτιμούν πως μέσα στην εβδομάδα θα έχει τελειώσει η υπόθεση από το μέτωπο του ΕΤΑΑ, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθούν συγκεκριμένα για τις εξελίξεις. Ενδεικτικά του προβληματισμού που εξακολουθεί να υπάρχει στη Λέσβο, αφού είναι γνωστό πως οι ανατροπές, οι σκόπελοι και τα πάσης λογής γραφειοκρατικά προβλήματα, έχουν καταγραφεί και βαραίνουν το «ιστορικό» της υπόθεσης «Σάρλιτζα».

 

Η αγωγή του Δήμου

Εξάλλου είναι γνωστό πως ένα μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ ΕΤΑΑ και Περιφέρειας για να υπογραφεί η σύμβαση, ήταν οι απαιτήσεις του Δήμου Λέσβου που έχει από το ΕΤΑΑ, από την αγωγή που είχε κατατεθεί επί δημαρχίας Δ. Καμενή στον καποδιστριακό Δήμο Θερμής. Οι πληροφορίες τώρα από το Δήμο, καταγράφουν όντως την πρόθεση της δημοτικής αρχής να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση «απελευθέρωσης» του «Σάρλιτζα», ξεκινώντας τις διαδικασίες απόσυρσης των κερδισμένων πρωτόδικα στο δικαστήριο, απαιτήσεών του Δήμου Λέσβου. Όμως μία τέτοια απόφαση, η οποία πρέπει να έλθει, μεταξύ άλλων, και στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ψηφιστεί, δεν είναι όσο εύκολη φαντάζεται κανείς. Και όχι μόνο λόγω γραφειοκρατίας. Αφού για να δεχθεί ο Δήμος να κάνει πίσω σε κερδισμένη υπόθεση, που του επιδίκασε και 100.000 ευρώ, θα πρέπει κάποιος να αναλάβει μία πολύ σοβαρή πολιτική απόφαση, που μπορεί και να τον στείλει κατηγορούμενο στο μέλλον, ακόμα και για… παράβαση καθήκοντος.

 

Οι δυσκολίες

Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά, πως ακόμα και αν παρθεί πράγματι μία τέτοια απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα κοπεί στη συνέχεια από την ΑΔΑ… Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό το πόσο μπλεγμένη είναι η ιστορία με το δικαστήριο μεταξύ Δήμου (σ.σ. η αγωγή είχε γίνει επί εποχής Δημήτρη Καμενή στον πρώην Δήμο Θερμής) και ΕΤΑΑ, αξίζει να αναφερθεί ότι στο Εφετείο πια ο Δήμος ζητούσε 1 εκ. ευρώ επί της πρωτόδικης απόφασης που του επιδίκαζε 100.000 ευρώ, και το ΕΤΑΑ… απαλλαγή. Ενώ είναι γνωστό, πως η προϋπόθεση που έθεσε το ΕΤΑΑ για να βάλει την υπογραφή του στην παραχώρηση του «Σάρλιτζα», ήταν -και προφανώς είναι ακόμα- να αποσύρει ο Δήμος τις απαιτήσεις του αυτές. Όλα αυτά λοιπόν, είναι εδώ και καιρό στο μυαλό τόσο του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, όσο και των συνεργατών του, και αντικειμενικά με τα ισχύοντα δεδομένα, πιο ρεαλιστικό φαντάζει το να επιτευχθεί μία άλλου είδους δέσμευση του Δήμου προς το ΕΤΑΑ ώστε να πειστεί και να υπογράψει τη σύμβαση, παρά να προλάβουν όλα αυτά τα μπλεγμένα, να ξεμπλέξουν μέχρι το τέλος Δεκέμβρη. Όπως είναι και στο χέρι του ΕΤΑΑ να επιδείξει -ειδικά τώρα, πριν το τέλος- μία διαλλακτικότερη στάση για να τελειώσει μία υπόθεση που δεν τιμά κανέναν να παραμένει τόσο μπερδεμένη μέχρι και στην αρχή του… τέλους της!

 

Πιέζει το… ΕΦΚΑ

Με τούτα και μ’ εκείνα, ακόμα πιο σημαντικό είναι να σημειωθεί και το… deadline του Δεκέμβρη, δεδομένου ότι το νέο Υπερταμείο (ΕΦΚΑ) που θα απορροφήσει το ΕΤΑΑ από 1η Γενάρη, «καραδοκεί», κάνοντας την Περιφέρεια να θέλει πάση θυσία να τελειώσει την υπόθεση πριν τα Χριστούγεννα και κοινώς να υπογράψει με το ΕΤΑΑ. Γιατί κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει σε διαφορετική περίπτωση, το πόσο θα περιπλεχθεί το θέμα του «Σάρλιτζα» αν βρεθεί η Περιφέρεια να συζητά από το νέο έτος με το… ΕΦΚΑ.

Για την οικονομία της υπόθεσης τώρα, θα πρέπει να αναφέρουμε πως μετά την υπογραφή της σύμβασης από το ΕΤΑΑ -και φυσικά και της Περιφέρειας- πρέπει να υπογράψει και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey