Ενημέρωση από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών...

05/12/2016 - 17:51

Επισημαίνεται ότι εργασίες για τον καθαρισμό χειμάρρων βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στην περιοχή Καλλονής, της Αγίας Παρασκευής, της Μυτιλήνης, της Μόριας, της Πηγής, της Κώμης, του Πλωμαρίου και του Ευεργέτουλα και αποτελούν συνέχεια αντίστοιχων παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2015 και 2016 για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων στους περισσότερους χειμάρρους του νησιού, οι οποίοι είχαν πολλά χρόνια να καθαριστούν. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε όλες τις περιοχές του νησιού

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο και σε χειμάρρους από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τη Λέσβο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από την πρώτη στιγμή ενεργοποίησε όλες τις δυνάμεις της και τα μέσα που διαθέτει. Πιο συγκεκριμένα:

 

-      Για την άρση της επικινδυνότητας στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο από τις καταπτώσεις, μηχανήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας πραγματοποίησαν εργασίες στους οδικούς άξονες:

 

  • Μυτιλήνη – Καλλονή
  • Μανταμάδος – Κλειώ - Συκαμιά – Άργενος – Βαφειός – Μήθυμνα
  • Κάπη - Πελόπη – Υψηλομέτωπο – Στύψη
  • Καλλονή – Πέτρα – Μήθυμνα
  • Αγία Παρασκευή – Νάπη – Μανταμάδος
  • Πελόπη – Νάπη 
  • Αεροδρόμιο – Χαραμίδα – Λουτρά – Μυτιλήνη
  • Παπάδος – Πλωμάρι
  • Πλωμάρι – Μελίντα – Παλαιοχώρι
  • Αμπελικό - Σταυρός
  • Καλλονή – Παράκοιλα – Άγρα

 

Με ιδιαίτερη σύμβαση με ιδιώτη πραγματοποιήθηκαν επίσης εργασίες στον οδικό άξονα Άγρα – Μεσότοπος – Ερεσός.  

 

-      Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν σε χειμάρρους του νησιού:

  • Ξεκίνησαν και συνεχίζονται με γρήγορο ρυθμό οι εργασίες για την αποκατάσταση των φυσικών αναχωμάτων του ποταμού Τσικνιά που κατέρρευσαν, με βάση τη σχετική απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. που πραγματοποιήθηκε στις 30.11.2016.
  • Ζητήθηκε η συνδρομή του Ελληνικού Στρατού με τη διάθεση χωματουργικών μηχανημάτων για την αποκατάσταση των σοβαρότερων προβλημάτων σε χειμάρρους, καταρχήν για την περιοχή του Μεσοτόπου, της Άγρας, των Παρακοίλων και της Άντισσας. Ήδη το Σαββάτο 03.12.2016 ξεκίνησαν οι εργασίες στον χείμαρρο επί της επαρχιακής οδού στην περιοχή της Άγρας, ενώ στις αρχές της εβδομάδας ξεκινούν οι εργασίες στην περιοχή του Μεσοτόπου.
  • Ξεκίνησαν εργασίες για τον καθαρισμό τεχνικών και χειμάρρων στην περιοχή της Άγρας και των Μακάρων, των Λουτρών, της Θερμής και της Μήθυμνας, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για τον καθαρισμό χειμάρρων στην περιοχή της Μόριας και της Πηγής.
  • Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ξεκινούν εργασίες για την αποκατάσταση των φυσικών αναχωμάτων σε χειμάρρους στην περιοχή του Μεσοτόπου.

 

Επισημαίνεται ότι εργασίες για τον καθαρισμό χειμάρρων βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στην περιοχή Καλλονής, της Αγίας Παρασκευής, της Μυτιλήνης, της Μόριας, της Πηγής, της Κώμης, του Πλωμαρίου και του Ευεργέτουλα και αποτελούν συνέχεια αντίστοιχων παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2015 και 2016 για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων στους περισσότερους χειμάρρους του νησιού, οι οποίοι είχαν πολλά χρόνια να καθαριστούν. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε όλες τις περιοχές του νησιού.

 

Σε ότι αφορά το θέμα που έχει προκύψει για την ανάγκη παρεμβάσεων στο τμήμα του ποταμού Τσικνιά που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και πιο συγκεκριμένα στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Λέσβος: Παράκτιοι υγρότοποι κόλπου Καλλονής» (GR4110007), κατανοούμε την αγωνία των πολιτών, θα θέλαμε όμως να επισημάνουμε τα εξής:

 

-      Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (Ν. 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», Ν. 4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου περιβάλλοντος», σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις) οι παρεμβάσεις σε οικοτόπους και μάλιστα του δικτύου Natura 2000 καθίστανται σχεδόν ανέφικτες χωρίς τη συνδρομή αυστηρών και μεγάλου αριθμού προϋποθέσεων.

 

-      Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου είχε πραγματοποιήσει αυτοψία τον Φεβρουάριο του 2015 στην εν λόγω περιοχή μετά από αίτημα της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής και είχε έγκαιρα επισημάνει στο Δήμο Λέσβου με το Α.Π. 8030/ΤΔ 324/ 19.02.2015 έγγραφο της, όλες τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της οποιασδήποτε παρέμβασης στα αναχώματα του ποταμού.

 

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στον ποταμό Τσικνιά μετά τη θεομηνία και δεδομένης της κήρυξης του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση των φυσικών αναχωμάτων του ποταμού, ώστε να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση, ενώ θα ζητηθεί από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες η έγκριση για την πραγματοποίηση ήπιων παρεμβάσεων στην εν λόγω περιοχή, καθώς και σε άλλες περιοχές που έχουν παρουσιαστεί αντίστοιχα προβλήματα.

 

Σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις της Αγίας Βαρβάρας στα Πάμφιλα και ακολούθως στη γιορτή του Πυροβολικού στο στρατόπεδο «Μαυρουδή», όπου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

 

«Ευχαριστώ θερμά την στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ Υποστράτηγο κ. Πάτμιο και τον Διοικητή Μηχανικού κ. Χασιώτη για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας για τη συνδρομή του Ελληνικού Στρατού ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στους χειμάρρους του νησιού. Οι δυνάμεις του Μηχανικού του Στρατού ήδη εργάζονται στην περιοχή της Άγρας και θα συνεχίσουν στις περιοχές του Μεσοτόπου και των Παρακοίλων για αρκετές ημέρες ακόμη. Όλοι μαζί, πάντα κοντά στους ανθρώπους, ιεραρχώντας διαρκώς τις ανάγκες, κάνουμε το καλύτερο για την ταχύτερη αντιμετώπιση κάθε μικρού ή μεγάλου ζητήματος». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey