Ξεκίνησαν το κολυμβητήριο, αλλά έχουν (πολύ) δρόμο...

18/11/2016 - 13:34

Μπορεί η αναφορά και μόνο της λέξης «κολυμβητήριο» στη Λέσβο να προκαλεί από μόνη της εκνευρισμό και να θεωρείται έως και… «ταμπού» σήμερα, ωστόσο δεν παύει και δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί έναν διακαή πόθο τόσο για τη δημοτική αρχή (σ.σ. την πραγματοποίηση του οποίου την έχει εξαγγείλει πολλάκις) όσο και για τον ίδιο το ναυταθλητισμό της Μυτιλήνης.

Μπορεί η αναφορά και μόνο της λέξης «κολυμβητήριο» στη Λέσβο να προκαλεί από μόνη της εκνευρισμό και να θεωρείται έως και… «ταμπού» σήμερα, ωστόσο δεν παύει και δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί έναν διακαή πόθο τόσο για τη δημοτική αρχή (σ.σ. την πραγματοποίηση του οποίου την έχει εξαγγείλει πολλάκις) όσο και για τον ίδιο το ναυταθλητισμό της Μυτιλήνης.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός βρέθηκε στην Αθήνα σε σημαντικές επαφές με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και μεταξύ αυτών και τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, βγήκε άλλη μια εξαγγελία, η οποία έμοιαζε πιο ρεαλιστική απ’ όλες τις προηγούμενες, καθώς έφερε τη δέσμευση της κυβέρνησης για χρηματοδότηση μέσω ΠΔΕ της κατασκευής νέου κολυμβητηρίου στη Μυτιλήνη, με συνολικό κόστος τα 2,3 εκ. ευρώ.

Από τότε μέχρι και σήμερα, πέρασαν δύο ολόκληροι μήνες και, παρά το ότι εντωμεταξύ άλλαξε ο υφυπουργός Αθλητισμού, με τον κ. Βασιλειάδη να διαδέχεται τον κ. Κοντονή, δεν άλλαξαν και τα δεδομένα των συμφωνηθέντων του δημάρχου με την κυβέρνηση.

Άλλαξε όμως το… γήπεδο στο οποίο θα παιχτεί στο εξής η προσπάθεια υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου, αφού πλέον παίζεται αποκλειστικά σε εκείνο του Δήμου Λέσβου, οι αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσίες του οποίου έχουν ξεκινήσει το δύσκολο εγχείρημα πραγματοποίησης όλων των αναγκαίων γραφειοκρατικών διαδικασιών, την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών και την… υπερπήδηση των αστάθμητων παραγόντων που πάντα εμφανίζονται σε τέτοιες υποθέσεις.

Το αν αυτό είναι καλή ή κακή εξέλιξη βέβαια ο… χρόνος μόνο θα δείξει. Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση του κολυμβητηρίου, έστω και σε επίπεδο εγγράφων, έχει ήδη ξεκινήσει, έστω και αν διαφαίνεται ήδη πως η πολιτική απόφαση του δημάρχου να επιλέξει τα «Θέρμα» του κόλπου Γέρας ως το νέο κέντρο του ναυταθλητισμού έχει ανεβάσει σημαντικά το συντελεστή δυσκολίας πραγματοποίησης του έργου.

 

Η δέσμευση παραμένει

Πολλοί ήταν εκείνοι που μαθαίνοντας για τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό εκτίμησαν πως αυτός θα σήμαινε απροσδόκητα… «πίσω-μπρος» σε συμφωνίες και συνεννοήσεις που είχε εξασφαλίσει μέχρι εκείνη την εποχή η δημοτική αρχή. Η αλλαγή δε του Σταύρου Κοντονή εύλογα προκάλεσε απορίες για το αν θα άλλαζε και τους συσχετισμούς στην εξαγγελία κατασκευής νέου κολυμβητηρίου στη Μυτιλήνη.

Ωστόσο, οι πληροφορίες του «Ε» δείχνουν πως η δέσμευση για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω ΠΔΕ δεν πρόκειται να αποτελέσει μια ακόμη ανεκπλήρωτη υπόθεση, καθώς αυτή μπορεί να ευνοήθηκε από τον κ. Κοντονή, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούσε κεντρική επιλογή της κυβέρνησης.

Εξάλλου, για τη δημοτική αρχή «ασφαλιστική δικλείδα» για τη δέσμευση χρηματοδότησης του κολυμβητηρίου υπήρξε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ιούλιος Συναδινός (που παρέμενε στη θέση του) και πολύ περισσότερο ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτης Κορκολής.

Ο τελευταίος ήταν και εκείνος που άνοιξε ουσιαστικά την προοπτική της χρηματοδότησης μέσω ΠΔΕ τόσο για την κατασκευή νέου κολυμβητηρίου στη Μυτιλήνη όσο και για την αξιοποίηση του υπάρχοντος, προκειμένου να μετατραπεί ενδεχομένως σε ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο.

Κοινώς λοιπόν, με τα σημερινά δεδομένα, ο Δήμος Λέσβου έχει εξασφαλίσει εκείνο που δεν μπορούσε για πάνω από 15 χρόνια. Δηλαδή τους πόρους για να φτιάξει ένα νέο κολυμβητήριο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει έτοιμο τον… τρόπο που θα φτάσει στο σημείο να απορροφήσει αυτά τα χρήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου μέσα στο 2017, όπως εξαγγέλθηκε πριν από δύο μήνες.

Και αυτό γιατί στο μεσοδιάστημα από το 2014, όπου ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή τα καθήκοντά της, βάζοντας σε πρώτο πλάνο το νέο κολυμβητήριο, έως σήμερα, η ίδια φρόντισε να περιπλέξει περισσότερο την ήδη δύσκολη υπόθεση, με την απόφασή της να αφήσει πίσω την προοπτική του Καρά Τεπέ, όπου ήταν χωροθετημένο το νέο κολυμβητήριο, και να ενεργοποιήσει την προοπτική των Θέρμων, η οποία έχει μεν πολλά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα τη διασύνδεση του νέου κολυμβητηρίου με τις θερμές πηγές, αλλά έχει από πίσω της μια πολυδαίδαλη γραφειοκρατία και μια διαδικασία προκειμένου να μπορέσει αυτή η περιοχή να φιλοξενήσει ένα κολυμβητήριο, η οποία αρχίζει εκ του μηδενός.

 

Δεν είναι μόνο το… οικόπεδο

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στις 14 Σεπτεμβρίου στο «Ε» για τη θετική εξέλιξη της εξασφάλισης της χρηματοδότησης για το σημαντικό αυτό έργο, είχε υποστηρίξει ότι το βασικό που απομένει για να «τρέξει» η υπόθεση του κολυμβητηρίου στα Θέρμα είναι η τυπική μεταφορά στη δικαιοδοσία του Δήμου του οικοπέδου που βρίσκεται στην περιοχή, για να κατατεθεί στη συνέχεια και η σχετική αίτηση έκδοσης άδειας δημιουργίας του κολυμβητηρίου.

Ωστόσο, η υπόθεση δεν είναι όσο εύκολη παρουσιάστηκε τότε από το δήμαρχο, αφού οι αντιδήμαρχοι που καταπιάστηκαν με την προετοιμασία του Δήμου για να μπορέσει να προχωρήσει η υπόθεση αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες διαβλέπουν πως υπάρχει μπροστά πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, χωρίς το παραμικρό περιθώριο αστοχίας που θα καθυστερήσει την προοπτική υλοποίησης του έργου μέσα στο 2017.

Γι’ αυτό και τηρούν σιγή ιχθύος για τις κινήσεις τους και πολύ περισσότερο για το στάδιο… προετοιμασίας στο οποίο βρίσκονται για να δώσουν την τελική ώθηση για την πραγματοποίηση του έργου.

 

Οι διαδικασίες που απαιτούνται

 

Ας δούμε λίγο -έστω και σε γενικές γραμμές- το τι απαιτείται να γίνει τάχιστα στο επόμενο διάστημα από το Δήμο.

Καταρχάς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το οικόπεδο που προορίζεται να φιλοξενήσει το κολυμβητήριο, παρά το ότι ανήκει πράγματι στο Δήμο, δεν είναι γραμμένο στο Κτηματολόγιο ως περιουσιακό στοιχείο του Δήμου και από το Σεπτέμβρη ως σήμερα, με τη συνδρομή και δικηγόρου, γίνεται προσπάθεια για να διευθετηθεί αυτή η -θεμελιώδης- λεπτομέρεια για να προχωρήσουν όλα τα υπόλοιπα.

Τα οποία υπόλοιπα εμπεριέχουν και εκείνα φυσικά αρκετή γραφειοκρατία και απαιτούν ευέλικτους και σωστούς σε κάθε περίπτωση χειρισμούς και διάθεση συνεργασίας από συναρμόδιους φορείς, αφού χαρακτηριστικά ο Δήμος έχει κάνει τις απαραίτητες σχετικές ενέργειες για τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται, αλλά αναμένει το «πράσινο φως» από την Αρχαιολογία, το Δασαρχείο, την εξέταση της γεωλογικής μελέτης αλλά και το τι επακριβώς προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ειδικότερα τους συντελεστές δόμησης.

Μία επιπλοκή λοιπόν (σ.σ. την οποία απεύχονται άπαντες) σε ένα από τα μέτωπα αυτά μπορεί να υψώσει σοβαρό «απαγορευτικό» στην πορεία υλοποίησης του έργου και να δοκιμάσει την πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής να μεταφέρει την προοπτική δημιουργίας νέου κολυμβητηρίου από τον Καρά Τεπέ στα Θέρμα, που δεδομένα ανέβασε το συντελεστή δυσκολίας του όλου εγχειρήματος.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες εξελίξεις που καταγράφονται ως θετικές και μπορούν να περάσουν τη φάση του έργου σύντομα ως και στο στάδιο των μελετών, αφού οι πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν πως έχει βρεθεί ήδη το μελετητικό γραφείο που θα κάνει την απαραίτητη προμελέτη (φωτογράφιση και οριοθέτηση των βασικών προδιαγραφών στο οικόπεδο) για να δημιουργηθεί η βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν όλα τα άλλα σχετικά που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου. Και μάλιστα πρόκειται για μελετητικό γραφείο που ασχολείται αποκλειστικά με αθλητικά έργα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey