Με αφορμή ερώτηση της Μαρ. Νικολάρα, απάντησε ο Θ. Βαλσαμίδης

Διάλογος για τα δημόσια έργα στη Λέσβο

14/11/2016 - 15:12

Καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των δημόσιων έργων διαπιστώνει σε ερώτησή της η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα. Αιτία είναι το νέο νομικό πλαίσιο που δεν έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, αφού δεν έχουν εκδοθεί τα απαιτούμενα προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, όπως τονίζει στην απάντησή του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Θεόδωρος Βαλσαμίδης. Ωστόσο, αναφέρει ότι η Περιφέρεια αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που δίνουν τα συναρμόδια υπουργεία για να προχωρήσουν άμεσα οι δημοπρατήσεις των έργων.

 

Καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των δημόσιων έργων διαπιστώνει σε ερώτησή της η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα. Αιτία είναι το νέο νομικό πλαίσιο που δεν έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, αφού δεν έχουν εκδοθεί τα απαιτούμενα προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, όπως τονίζει στην απάντησή του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Θεόδωρος Βαλσαμίδης. Ωστόσο, αναφέρει ότι η Περιφέρεια αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που δίνουν τα συναρμόδια υπουργεία για να προχωρήσουν άμεσα οι δημοπρατήσεις των έργων.

Ειδικότερα στην ερώτησή της η κ. Νικολάρα τονίζει πως αντιδήμαρχοι και πρόεδροι τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων ζητούν να προχωρήσουν άμεσα τα έργα καθαρισμού των χειμάρρων, ενόψει της χειμερινής περιόδου. Επίσης, αναφέρει πως είναι επιτακτική η ανάγκη να δημοπρατηθεί άμεσα και να εκτελεστεί το έργο των διαγραμμίσεων.

Είναι γνωστό μάλιστα ότι σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου οι διαγραμμίσεις έχουν εξαφανιστεί και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εκτροπής των οχημάτων τις νυχτερινές ώρες ή σε περιπτώσεις ομίχλης ή και σε συνδυασμό έντονων καιρικών φαινομένων με ομίχλη.

Σε άλλο σημείο αναφέρει τα εξής: «Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων έχει προ καιρού αναρτήσει στην ιστοσελίδα της υποδείγματα διακηρύξεων (μη δεσμευτικού χαρακτήρα) για ανάθεση Δημόσιων Συμβάσεων Έργων και Μελετών, τα οποία με την κατάλληλη επεξεργασία από τις υπηρεσίες μας μπορούν να αξιοποιηθούν και να προχωρήσει η δημοπράτηση των έργων που καθυστερούν».

Στη συνέχεια, ερωτά την περιφερειάρχη και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη αν προτίθενται να επισπεύσουν τη δημοπράτηση των συγκεκριμένων έργων. Επιπρόσθετα, ζητά να ενημερωθεί για το ποια έργα «συντήρησης οδικού δικτύου και αποκαταστάσεων σχεδιάζονται για τη βορειοδυτική Λέσβο στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης απαντά, όπως προαναφέραμε, ότι, αν δεν εκδοθούν τα αναγκαία προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν τα κενά και οι ασάφειες του νόμου που δημιουργούν προβλήματα στην εφαρμογή του.

Τονίζει ότι η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ εξ αυτού του λόγου έχουν ζητήσει την αναστολή της εφαρμογής του νέου νομικού πλαισίου για τα δημόσια έργα. Σε άλλο σημείο αναφέρει πως τα μη δεσμευτικά υποδείγματα στα οποία αναφέρεται η κ. Νικολάρα εκδόθηκαν στα τέλη του Οκτωβρίου και φυσικά θα αξιοποιηθούν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

 

Καθαρισμοί χειμάρρων

Σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς χείμαρρων και των ποταμών της Λέσβου, ο κ. Βαλσαμίδης τονίζει ότι η Περιφέρεια εξασφάλισε το 2016 πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για καθαρισμούς σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Πρόσφατα υπεγράφησαν οι συμβάσεις και είναι σε εξέλιξη τα έργα «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικών Ενοτήτων Καλλονής - Αγ. Παρασκευής Ν. Λέσβου» με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικών Ενοτήτων Καλλονής - Αγ. Παρασκευής Ν. Λέσβου» με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ, ενώ υπολείπεται το επόμενο διάστημα η δημοπράτηση τριών ακόμη έργων προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού.

Επίσης, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις με χωματουργικά μηχανήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου σε χείμαρρους στην περιοχή της Βαρειάς, της Αγ. Μαρίνας, του Αεροδρομίου, της Παναγιούδας και της Μόριας, της Δημοτικής Ενότητας (Δ.Ε.) Μυτιλήνης και στον ποταμό του Σταυρού της Δ.Ε. Πολιχνίτου.

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για τον καθαρισμό χειμάρρων στην περιοχή της Μόριας της Δ.Ε. Μυτιλήνης, στο χείμαρρο Τενέγια στην περιοχή της Κώμης και της Πηγής της Δ.Ε. Θερμής, στην περιοχή του οικισμού της Καλλονής, στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου των Μέσων της Δ.Ε. Αγ. Παρασκευής, στην περιοχή των Βατερών της Δ.Ε. Πολιχνίτου, στην περιοχή των οικισμών Τρύγονα και Πλαγιάς και στον ποταμό Ευεργέτουλα.

 

Διαγραμμίσεις

Για τη διαγράμμιση τμημάτων του οδικού δικτύου της Λέσβου έχει δημοπρατηθεί έργο προϋπολογισμού 300.000 ευρώ και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση του οδικού δικτύου του νησιού, υλοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα έργο 700.000 ευρώ, ενώ έχουν ενταχθεί στο ετήσιο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων 2016 της Περιφέρειας δύο έργα, το πρώτο με προϋπολογισμό 1.113.500 ευρώ και το δεύτερο με προϋπολογισμό 535.000, που θα δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα.

Ακόμη, ο κ. Βαλσαμίδης σημειώνει πως στον οδικό άξονα Καλλονή - Φίλια - Σκαλοχώρι - Βατούσα - Άντισσα βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο που υλοποιεί με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται βελτίωση της υφιστάμενης επαρχιακής οδού. Επίσης, σημειώνει ότι χάρη στις προσπάθειες των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λέσβο 15 έργα προϋπολογισμού 12.933.694 ευρώ, ενώ δύο έργα βρίσκονται σε φάση συμβασιοποίησης, με προϋπολογισμό 1.961.000 ευρώ. Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης δεν παραλείπει να σημειώσει τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey