Λεσβιακό Βιβλίο

25/10/2016 - 16:14

«Αιολικά Γράμματα»

τεύχος 281/Σεπτέμβρης-Οκτώβρης 2016

σελ. 56

 

Μ’ ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο φιλόλογο, γραμματολόγο και συγγραφέα, ιδρυτή του περιοδικού «Αιολικά Γράμματα» Γιώργο Βαλέτα κυκλοφορεί το παρόν τεύχος του περιοδικού, που εδώ και είκοσι χρόνια συνεχίζει ο Κώστας Βαλέτας.

Στο αφιέρωμα γράφουν: Αριστείδης Καλάργαλης: «Ο “πρώιμος” γραμματολόγος Γιώργος Βαλέτας», Αθανάσιος Καλαμάτας: «Γιώργος Βαλέτας-Γιάννης Σκαρίμπας. Ιδεολογικά παράλληλα στην επανάσταση του 1821», Παναγιώτης Παρασκευαΐδης: «Με τον Γιώργο Βαλέτα», Μαρία Ζαφειρίου: «Η συμβολή του Γιώργου Βαλέτα στην “αναστήλωση” έργων του Νέου ελληνισμού. Οι περιπτώσεις του Παναγή Σκουζέ και του Οικουμενικού Πατριάρχη Σαμουήλ Χατζερή». Από την υπόλοιπη ύλη σημειώνουμε τη μελέτη του Π. Σερενέ με τίτλο: «Ιατρική-Ποίηση: Παράλληλοι βίοι». Πολλές σελίδες με νεοελληνική ποίηση και κριτική βιβλίου.

 

Γεωργία Ταμπακοπούλου

«Πηλοιστορίες και αγγειομπερδέματα»

Εικονογράφηση: Βάνια Λουκίδη

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Μυτιλήνη, σελ. 47

 

«Μια ιστορία από χρόνια αλλοτινά, με αλλιώτικη μιλιά. Πριν μας βρουν οι αρχαιολόγοι και μας βάλουν σε τούτο το Μουσείο, που είμαστε τώρα για να καμαρώνετε, ζούσαμε σε ένα ωραίο χωριό. Δεν θυμόμαστε το όνομά του, γιατί έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε. Από αρχαιολόγους και επισκέπτες του Μουσείου, που ασχολούνται μαζί μας, μάθαμε ότι σήμερα λέγεται “Χαλατσές” Γέρας».

Έτσι ξεκινάνε οι «Πηλοιστορίες και τα αγγειομπερδέματα», που έγραψε η αρχαιολόγος Γεωργία Ταμπακοπούλου, εικονογράφησε η αρχαιολόγος Βάνια Λουκίδη και έγιναν βιβλίο-παραμύθι με τη φροντίδα του Παύλου Τριανταφυλλίδη και της Κούλας Ρούγγου. Το βιβλίο αυτό με ήρωες τον Άρη τον πιθάρι, τον Άκη τον κύπελλο, την Άννα την κανάτα, τον Περικλή τον κλίβανο και άλλους δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο «Λεσβία Γη-Ξενία Γη».

Να ακόμη ένα απόσπασμα από το εξαιρετικό παραμύθι, στο τέλος του οποίου υπάρχουν και έξυπνες δραστηριότητες

«Τα αγγεία βρίσκονταν σε μεγάλη σύγχυση. Ώσπου είδαν ξαφνικά γνώριμα πρόσωπα να μπαινοβγαίνουν στην αίθουσα της περιοδικής έκθεσης. Κρατούσαν και κάποια αγγεία που δεν τα γνώριζαν.

 - Για δείτε! Η Αννούλα μας, όμορφη, όπως πάντα, με αυτούς τους καινούριους!

- Ποια είναι αυτά τα αγγεία;

Δεν θυμάμαι να έχουμε συστηθεί, είπε ο Άρης.

Είναι και αυτά από πηλό, αλλά διαφορετικά: πιο χρωματιστά, πιο λεπτά, ίσως και κάπως πιο φανταχτερά. Και σίγουρα πιο νέα από εμάς! Είμαστε χιλιάδες χρόνια μεγαλύτεροι από αυτά.

- Πάντα υπερβολικός! Περίπου με τον ίδιο τρόπο γεννηθήκαμε και μπορούμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα. Δες πόσο χαρούμενη και ταιριαστή είναι μαζί τους η Άννα μας. Εγώ, μόλις σβήσουν τα φώτα και φύγουν όλοι, θα πάω να τα γνωρίσω, είπε ο Άκης με ανυπομονησία. Η νύχτα ήρθε, τα φώτα έσβησαν και ο κόσμος έφυγε. Τα αγγεία κίνησαν για την αίθουσα της περιοδικής έκθεσης έτοιμα να γνωρίσουν τους καινούριους. Μια νέα φιλία ξεκινούσε».

 

Π.Σ

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey