Και φέτος στο θεατρικό σανίδι...

H «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη

24/10/2016 - 15:22

Πέρυσι ήταν μια από τις παραστάσεις της χρονιάς. Η «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη, η γνωστή νουβέλα του σπουδαίου Μυτιληνιού συγγραφέα, ανέβηκε στο «Μικρό Γκλόρια» σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου αποσπώντας θετικότατες κριτικές. 

 

Πέρυσι ήταν μια από τις παραστάσεις της χρονιάς. Η «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη, η γνωστή νουβέλα του σπουδαίου Μυτιληνιού συγγραφέα, ανέβηκε στο «Μικρό Γκλόρια» σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου αποσπώντας θετικότατες κριτικές. 

Φέτος η παράσταση θα συνεχίσει για δεύτερη χρονιά στην κεντρική σκηνή του «Θεάτρου 104», από τις 15 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα καθημερινών πρωινών παραστάσεων -κατόπιν συνεννόησης- για σχολεία.

Η παράσταση της «Μαζώχτρας» αποτελεί πρόταση της θεατρικής ομάδας πάνω στη δραματοποίηση της λογοτεχνίας, απαντώντας με τον πιο δημιουργικό τρόπο στο ερώτημα πώς μπορεί ένα διήγημα με τριτοπρόσωπη αφήγηση, να παιχτεί στο θέατρο χωρίς να υποστεί διασκευή και χωρίς τη χρήση αφηγητή.

 

Η υπόθεση

«Η Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη είναι μία νουβέλα που δημοσιεύτηκε το 1900, μαζί με άλλα διηγήματα τού συγγραφέα με τον τίτλο «Η Μαζώχτρα και άλλες ιστορίες».

Η ιστορία διαδραματίζεται σ’ ένα χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», όπου δύο νέοι ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Αλλά ένα αρχοντόπουλο δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα. Ο Πανάγος παίρνει το λόγο του πίσω και η προδομένη Ασήμω αντιμετωπίζει το χλευασμό του χωριού. Δεν συμβιβάζεται όμως με την κοινωνική αδικία κι αποφασίζει να εκδικηθεί. Με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό, σπέρνει τη συμφορά. Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες…

Ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες. «Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε, να βρούνε τη φύτρα και τη ρίζα τού κακού. Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…».

 

Οι συντελεστές

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης, Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου, Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος, Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα, Σκηνικά-Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη, Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης, Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης, Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης.

Ερμηνεύουν: Νάντια Δαλκυριάδου, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός.

Στο πρόγραμμα της παράστασης δημοσιεύεται κείμενο του Παναγιώτη Σκορδά για τον Αργύρη Εφταλιώτη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey