Λεσβιακό Βιβλίο

18/10/2016 - 14:21

Τζανετής Α. Σταυράκης

«Μεγαλώνοντας στο Μόλυβο» (Διηγήματα)

Αθήνα 2016, σελ. 145

 

Ο Τζανετής Α. Σταυράκης γεννήθηκε στο Μόλυβο. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στην Πανεπιστημιακή Κλινική του ΚΑΤ και στην αντίστοιχη Πανεπιστημιακή Κλινική της Οξφόρδης Μεγάλης Βρετανίας. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Έγραψε δυο μονογραφίες που έχουν σχέση με την επιστήμη του. Η παρούσα συλλογή διηγημάτων είναι η πρώτη του λογοτεχνική απόπειρα.

Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί ο γνωστός υπέροχος πίνακας του Σπύρου Βασιλείου «Αγιασμός». Στις σελίδες του στεγάζονται 12 διηγήματα με τους παρακάτω τίτλους: «Ανάσταση στη θάλασσα», «Το μουγκρί», «Ψάχνοντας στη Μικρασία», «Ταξίδι στην Εφταλού», «Αι Αοιδοί του Αυγούστου», «Η θεία Ευτέρπη», «Αλέξανδρος Δέλτα», «Ο Αγούδουρας», «Χριστουγεννιάτικα μπερδέματα», «Το βαρόμετρο», «Σκαμνιές και σκάμνα», «Ο πάγκος».

Μικρό δείγμα γραφής ένα απόσπασμα από το διήγημα «Το βαρόμετρο»:

«(…) Ενοχοποίησαν τον σεισμό που είχε γίνει προ δύο μήνες κι από τότε συνέβη κάτι που δεν εκδηλώθηκε αμέσως. Τα ‘ριξαν στην καθαρίστρια μήπως στο ξεσκόνισμα πριν τις γιορτές το έριξε κάτω και το χάλασε χωρίς να το αναφέρει με το φόβο μήπως την διώξουν. Μήπως, μήπως, μήπως, χίλια μήπως αλλά τίποτε δεν ταίριαζε με τη λέξη “επιδιόρθωση”. Το γεγονός έγινε θέμα συζητήσεων στους ευρύτερους κύκλους της αγοράς αλλά το πρόβλήμα παρέμεινε άλυτο. Το βλέμμα τους με δόση καχυποψίας χάιδεψε μια δυο φορές τα κεφάλια μας αλλά ευτυχώς για μας δεν σταμάτησε πάνω τους. Όλα αυτά ειπώθηκαν ξανά και ξανά μέχρι και το Πάσχα οπότε και ξεχάστηκαν.

Χρόνια πολλά μετά, αγοράκια πια με γκρίζους κροτάφους, ένα Σάββατο μεσημέρι, στην Καισαριανή, μηχανικός αυτός, γιατρός εγώ, στο Οινομαγειρείο “Η Θήρα των Πνευμάτων”, πίναμε και λέγαμε. Όταν μιας έπιασε λίγο το ούζο το γυρίσαμε στα παιδικά μας, στο Μόλυβο.Μοιραίο ήταν να φθάσουμε και στο Βαρόμετρο. Θυμηθήκαμε τον χατά που τους κάναμε, το μυστήριο που δημιουργήσαμε και μας πήραν τα γέλια, γέλια δυνατά μέχρις Δακρύων, αποσπώντας μας για λίγο απ’ τα σοβαρά μας προβλήματα. “Άμα συναρμολογείς τις μηχανές, να τις δοκιμάζεις πριν τις κλείσεις”, του πέταξα σοβαρά. Κι αυτός “και συ πριν ράψεις τους αρρώστους σου να το τσεκάρεις μπας και περίσσεψε τίποτα απ’ τα μέσα τους στο χειρουργείο” και το ρίξαμε πάλι στα γέλιο τσουγκρίζοντας τα ποτηράκια μας, για άλλη μια φορά…».

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Τάκης Χατζηαναγνώστου: Τοπία ζωής (μυθιστόρημα), Εκδόσεις «Αγγελάκη», Αθήνα 2016, σελ. 339

Άννα Γαλανού: Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί (μυθιστόρημα), Εκδόσεις «Διόπτρα», Αθήνα 2016, σελ. 448

Ηλίας Βενέζης: ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 31328 (Μονοτονική, Επίμετρο-Γλωσσάριο: Σωτήρης Μετεβελής, Εκδόσεις «Εστία» (υπό έκδοση)

 

Π.Σ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey