Λεσβιακό Βιβλίο

17/10/2016 - 14:34

Λεσβιακόν Λειμωνάριον. Ήτοι Βίβλος περιέχουσα τας Ιεράς Ακολουθίας πάντων των εν Λέσβω Αγίων

(Επιμέλεια: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος Β΄, Πρόλογος: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μήθυμνας Χρυσόστομος)

Έκδοση Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης

2016, σελ. 437

 

«Οι άγιοι ενσαρκώνοντας με την πορεία τους τη ζωή του Χριστού, μας καθοδηγούν στην πνευματική ζωή, μας εμπνέουν, μας παρηγορούν ποικιλοτρόπως, αλλά και παρεμβαίνουν πολλές φορές θαυματουργικά στην ύπαρξή μας. Επιλέγοντας “τη στενή και τεθλιμμένη οδό” προσβλέπουν στην αιωνία συγκατοίκησή τους με τον Λυτρωτή μας Ιησού Χριστό, προσκαλώντας και εμάς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αιχμαλωτισμένοι από την αγάπη του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Κυρίου μας, μαρτυρούν και φανερώνουν με την παρουσία τους τον ίδιο τον Χριστό μέσα στον κόσμο. Αν τοποθετηθούν, λέει ο άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας, πολλοί καθρέπτες κάτω από τον ήλιο, όλοι λάμπουν και ακτινοβολούν, ώστε να νομίζει κάποιος ότι βλέπει πολλούς ήλιους, ενώ στην πραγματικότητα ένας είναι ο ήλιος που αστράφτει σε όλους. Έτσι και ο Χριστός που αγιάζει τους πιστούς, φαίνεται σε πολλές ψυχές και παρουσιάζει πολλούς αγίους, ενώ παραμένει ένας και μόνος. Οι άγιοι, λοιπόν, τα “δοχεία φωτός άυλου”, αποτελούν για την Εκκλησία μας το σέμνωμά της. Και μεγάλο μερίδιο σε αυτήν την ιερή καύχηση έχει και το ευλογημένο νησί μας με τους τόσους αγίους του και τα τόσα ιερά σεμνεία και παλλάδια της αμωμήτου πίστεώς μας».

Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Μυτιλήνης Ιακώβου και Μήθυμνας Χρυσοστόμου στο «Λεσβιακόν Λειμωνάριον. Ήτοι Βίβλος περιέχουσα τας Ιεράς Ακολουθίας πάντων των εν Λέσβω Αγίων», το οποίο αποτελεί μια νέα βελτιωμένη και συμπληρωμένη έκδοση του «Λεσβιακού Μηναίου» που έχει εκδοθεί πριν μισό αιώνα περίπου, το 1969 με την επιμέλεια των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Μυτιλήνης Ιακώβου (Κλεομβρότου) και Μήθυμνας Ιακώβου (Μαλλιαρού) και τη συνεργασία του θεολόγου Γεωργίου Σωτηρίου.

Στην παρούσα έκδοση, την οποία επιμελήθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου, Κύριλλος Β΄, περιέχονται 44 ιερές Ακολουθίες των εν Λέσβω και εκ της Λέσβου Αγίων (Στην έκδοση του 1969 περιέχονταν 32 ιερές Ακολουθίες). Σε κάθε ιερά Ακολουθία με τη μορφή της υποσημείωσης δίνεται το όνομα του συντάκτη και παρέχονται βιβλιογραφικές πληροφορίες.

 

 

π. Αθανάσιος Γιουσμάς

Η φιλανθρωπία του θεού και ο βασιλεύς του Ισραήλ Μανασσής

Μυτιλήνη 2016, σελ. 47

 

Στο παρόν βιβλίο δημοσιεύεται μία εισήγηση του π. Αθανάσιου Γιουσμά, που έγινε κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιάκωβου Γ΄, στην κληρικολαϊκή σύναξη της 17ης Μαρτίου 2015, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πολιχνίτου Λέσβου. Όπως γράφει ο συγγραφέας, ασχολείται με τη μετάνοια του Βασιλέως Μανασσή και τη Φιλανθρωπία του Πανοικτίρμονα Θεού. Με την εισήγησή του απαντά στα παρακάτω ερωτήματα: Ποιος ήταν ο Μανασσής; Τι αμαρτίες διέπραξε; Τι είδους μετάνοια επέδειξε; Και πώς σ’ αυτό το πρόσωπο φάνηκε η φιλανθρωπία του Θεού;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey