Τα βιβλία παίζει

14/10/2016 - 15:10

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τεύχος 132-133, Ιανουάριος-Ιούνιος 2016

Σελ. 176

 

Μ’ ένα πολύ ενδιαφέρον πολυσέλιδο άρθρο του καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ευθύμη Παπαταξιάρχη, που έχει τον τίτλο «Μια μεγάλη ανατροπή: Η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση και ο νέος πατριωτισμός της αλληλεγγύης», κυκλοφορεί το περιοδικό επιστημονικού προβληματισμού και παιδείας «Σύγχρονα Θέματα». Σημειώνω επίσης τα παρακάτω κείμενα: Α. Ηρακλείδης: «Εθνικά θέματα ή εθνικιστικές αγκυλώσεις», Π. Φουντεδάκη: «Αντιρατσιστικός νόμος και νομικός πολιτισμός», Ν. Νικήσιανης - Θ. Σιώμος - Γ. Σταυρακάκης - Τ. Δημητρούλια: «Λαϊκισμός εναντίον αντιλαϊκισμού στον Τύπο», G. Elly: «Συνέντευξη: Η Αριστερά, η Ευρώπη και η Δημοκρατία», κ.ά..

 

 

ΕΝΕΚΕΝ

Τεύχος 416, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2016

Σελ. 160

 

«Τουρκία με τη γλώσσα του άλλου» είναι ο τίτλος του αφιερώματος που φιλοξενείται στο πάντα καλό περιοδικό «Ένεκεν», που εκδίδει στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Γιαννόπουλος.

Δημοσιεύονται κείμενα των: NazimHikmet, RagipDuran, SelimIleri, MuratYalcin, EnisBatur, HaydarErgulen, κ.ά..

 

 

ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Τεύχος 158, Απρίλιος-Ιούνιος 2016

Σελ. 156

 

Κείμενα παιδευτικού προβληματισμού και σχολιασμοί της εκπαιδευτικής επικαιρότητας στο περιοδικό «Νέα Παιδεία», που εκδίδεται εδώ και σαράντα χρόνια.

Ξεχωρίζουμε το αφιέρωμα «Σκέψεις και προτάσεις της Νέας Παιδείας για τη διδασκαλία της Αρχαίας ελληνικής γλώσσας και σκέψης» με άρθρα της Νατάσας Μερκούρης και του Κώστα Αγγελάκου. Σημειώνουμε τη μελέτη της Ανθούλας Δανιήλ «Μεταμορφώσεις και Μετεωρισμοί στην Ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη».

 

 

ΚΟΝΔΥΛΟΦΟΡΟΣ

Τόμος 15/2015

Εκδόσεις University Studio Press

Σελ. 393

 

O 14ος τόμος του «Κονδυλοφόρου», της ετήσιας έκδοσης Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας, είναι αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στη μνήμη του Γ.Π. Σαββίδη, είκοσι χρόνια από το θάνατό του. Να μερικά από τα άρθρα του τόμου: Τζένη Μαστοράκη: «Τρεις μικρές ιστορίες με τον Γ.Π.Σ.», Χριστόφορος Λιοντάκης: Άξιον εστί το έργο του, Κλαίρη Μιτσοτάκη: «Εισπνέοντας εικόνες», Δ.Ν. Μαρωνίτης: «Φιλότης», Mario Vitti: «Μόνο ωραίες στιγμές», Bertrand Bouvier: «Μια διάλεξη του Γιώργου Σαββίδη στη Γενεύη», Νάσος Βαγενάς: «Ο Γ.Π. Σαββίδης και οι Cavafistas».

Σημειώνουμε και το άρθρο του Χ.Λ. Καράογλου: «“Ο κινηματογράφος είναι η πιο οικουμενική τέχνη του καιρού μας”. Ο Ηλίας Βενέζης και ο ελληνικός κινηματογράφος».

 

 

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Τεύχος 375/Οκτώβριος 2016

Σελ. 110

 

Πλούσια και ποικίλη ύλη, ιστορικού, λαογραφικού, εικαστικού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος, στο μηνιαίο περιοδικό του Αργύρη Βουρνά. Ξεχωρίζουμε το δισέλιδο αφιέρωμα στα «Σαντούρια του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey