Η δημοτική αρχή ξανά στην Αθήνα για τα 2 εκ. ευρώ της έκτακτης χρηματοδότησης του Δήμου, το βιολογικό της νότιας πόλης και το Ταμείο Ασύλου

Πάνε να πάρουν τα λεφτά και τις… δεσμεύσεις

12/10/2016 - 13:29

Μπορεί οι μπουλντόζες που έσκαβαν στη Λεμονού στα μέσα του Σεπτέμβρη να μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και ως εκ τούτου να πέρασε στα ψιλά μια σειρά σημαντικών δεσμεύσεων που εξασφάλισε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός στις τότε επαφές του στην Αθήνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο σήμερα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Μπορεί οι μπουλντόζες που έσκαβαν στη Λεμονού στα μέσα του Σεπτέμβρη να μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και ως εκ τούτου να πέρασε στα ψιλά μια σειρά σημαντικών δεσμεύσεων που εξασφάλισε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός στις τότε επαφές του στην Αθήνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο σήμερα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το «Ε» είχε παρ’ όλα αυτά γράψει, στη σκιά των δύσκολων επαφών με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, για τη μείζονος σημασίας συνάντηση του δημάρχου με τους κ.κ. Αλέξη Χαρίτση και Παναγιώτη Κορκολή που διαχειρίζονται το χαρτοφυλάκιο των Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία μεταξύ άλλων άναβε το «πράσινο» φως για νέα έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου λόγω των αυξημένων αναγκών που διαχειρίστηκε στο προσφυγικό ύψους 2 εκ. ευρώ.

Έτσι, την ερχόμενη Πέμπτη, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Κατσαρός, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Αντώνη Γιαννάκη, πετάνε ξανά για Αθήνα, για να επαναβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις και να μπουν στο… καθαρά γραφειοκρατικό κομμάτι.

Υπενθυμίζεται ότι η διάρκειας μιας εβδομάδας επίσκεψη του δημάρχου Λέσβου στην Αθήνα κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη επισκιάστηκε -εκτός από τη Λεμονού- και από την αρμόδια υπουργική δέσμευση Κοντονή για τη χρηματοδότηση και του νέου κολυμβητηρίου Λέσβου μέσω του ΠΔΕ.

Ως εκ τούτου, δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως η κυβέρνηση βρήκε τη «φόρμουλα» -δεδομένου ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε αδυναμία να πληρώσει νέα έκτακτη χρηματοδότηση- να δώσει άλλα 2 εκ. ευρώ στο Δήμο για τις αυξημένες ανάγκες που διαχειρίστηκε στο προσφυγικό, ομοίως τα χρήματα αυτά μέσω ΠΔΕ.

 

Περιμένουν τα… λεφτά

Έναν μήνα μετά λοιπόν, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Κατσαρός μεταβαίνει ξανά στην Αθήνα για το «follow up» εκείνων των συμφωνιών, περιμένοντας πλέον από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων τη διεκπεραίωση των διαδικασιών πίστωσης του Δήμου με νέα χρηματοδότηση, αφού ως γνωστόν ως σήμερα έχει λάβει μόλις 750.000 ευρώ!

Αξιοσημείωτο δε είναι πως ο κ. Κατσαρός έχει προγραμματίσει και νέα συνάντηση με το νεοσύστατο Ταμείο Ασύλου, το οποίο σημειωτέον είναι και ο φορέας διαχείρισης των πόρων από προγράμματα και έκτακτες χρηματοδοτήσεις που φτάνουν από την Ευρώπη για το προσφυγικό.

Στην προ μηνός συνάντηση στο νεοσύστατο φορέα που είχε κάνει ο κ. Γαληνός, είχαν συζητηθεί τα ιδιαίτερα ζητήματα του Δήμου Λέσβου που βιώνει στη μεγαλύτερη ένταση τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης και η δεύτερη συνάντηση τώρα αναμένεται να φτάσει σε ένα διά ταύτα για τις δράσεις που δύνανται να γίνουν, με το Δήμο να έχει υψηλές προσδοκίες.

 

Ξανά για τους βιολογικούς της νότιας πόλης

Ωστόσο, η νέα επίσκεψη στην Αθήνα έχει ενδιαφέρον και για τα ζητήματα της ΔΕΥΑΛ, με τον πρόεδρό της Αντώνη Γιαννάκη να αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα Υδάτων Ιάκωβο Γκανούλη. Σε συνδυασμό με τις παράλληλες συναντήσεις του με συναρμόδια Υπουργεία, ο κ. Γιαννάκης δείχνει ότι παλεύει την ιστορία με τους βιολογικούς της νότιας πόλης…

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey