Τα βιβλία παίζει

07/10/2016 - 14:49

Κάθριν Απλγκέιτ

Ο φίλος μου ο Κρέσνο (Μετάφραση: Σέβυ Σπυριδογιαννάκη)

Εκδόσεις Ψυχογιός

Αθήνα 2016, σελ. 216 (για νέους και εφήβους )

 

Σε 18 χώρες έχει μεταφραστεί η γλυκιά ιστορία για την αξία της φιλίας, πραγματικής ή φανταστικής, της Αμερικανίδας συγγραφέως Κάθριν Απλγκέιτ. Δυο λόγια για την υπόθεση:

Ο Τζάκσον και η οικογένειά του περνάνε δύσκολες μέρες. Δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Δεν έχουν χρήματα ούτε καν για το φαγητό τους. Οι γονείς του, η αδελφούλα του και ο σκύλος τους, ίσως χρειαστεί να μείνουν στο μίνι βαν τους. Για άλλη μια φορά.

Ο Κρένσο είναι ένας γάτος. Είναι μεγάλος, ντόμπρος και… φανταστικός. Έχει επιστρέψει στη ζωή του Τζάκσον για να τον βοηθήσει. Όμως, αρκεί ένας φανταστικός φίλος για να βοηθήσει αυτή την οικογένεια ώστε να μη χάσει τα πάντα;

 

 

Μαρία Αγγελίδου

Τα βόδια του Γηρυόνη (εικόνες: Ίρις Σαμαρτζή)

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αθήνα 2015, σελ. 35 (από 7 ετών)

Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά «Μυθολογικά Παραμύθια» με την οποία η εξαιρετική συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου επιχειρεί μια καινούρια «ανάγνωση» των αρχαίων ελληνικών μύθων. Που δεν είναι παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες ξεχασμένων θεών, αλλά συναρπαστικά παραμύθια δράσης, μέσα από τα οποία ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες, οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει κι ακόμη σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου.

Ο γνωστός μύθος έχει ως εξής: Τον καιρό που η Γη ήταν ακόμη καινούρια, τις δουλειές τις πολύ δύσκολες, τις ακατόρθωτες, τις έκαναν οι ήρωες. Και πρώτος ανάμεσά τους ο Ηρακλής, που πήγε να φέρει το χρυσάφι του Βορρά, αυτό που φύλαγαν μαζί με το κοπάδι των βοδιών, ο γίγαντας Γηρυόνης και ο Όρθρος, το δικέφαλο τσοπανόσκυλό του.

 

 

Τζον Εϊγκάρντ

Βιβλίο (Εικονογράφηση: Νιλ Πάκερ, Μετάφραση: Γιάννης Δούκας, Βασιλική Πέτσα)

Εκδόσεις Πατάκη

Αθήνα 2016, σελ. 143       

 

«Για αιώνες έλεγα ιστορίες άλλων. Τώρα ήρθε η ώρα να πω τη δική μου. Την ιστορία των περιπετειών μου μέχρι να φτάσω σ’ αυτό το ράφι. Μου τσάκισαν τις σελίδες. Γέλασαν μαζί μου. Έκλαψαν μαζί μου. Μ’ απαγόρευσαν και μ’ έκαψαν. Μ’ έθαψαν στην έρημο. Είδα την ακμή και την πτώση πολιτισμών. Μα επέζησα. Και θα δεις, αγαπητέ αναγνώστη, ότι η ιστορία μου είναι όντως συναρπαστική».

Έτσι ξεκινάει η αφήγηση της ιστορίας του «Βιβλίου» με πρώτο κεφάλαιο «Το μυστήριο της γραφής;». Ακολουθούν τα κεφάλαια: Πες το με τον πηλό, Το μπέρδεμα με τους βατράχους, Στον δρόμο του αλφαβήτου, Πειράζοντας τα γράμματα. Πέτρα ήμουν και κύλησα, Παπυροπεριπέτειες, Πώς μπήκαν στη ζωή μου τα πρόβατα, Γραμματάκια μου λαμπρά, Η ράχη θέλει χρόνο για να δέσει, Απ’ τα αλώνια στο χαρτί, Τα κινητά στοιχεία του Γουτεμβέργιου, Η χρυσή εποχή της τυπογραφίας, Με τη δύναμη του ατμού, Κήπος τσέπης, Ο οίκος της μνήμης, Ανοιχτό για το κοινό, Μια ιστορία της φωτιάς, Βιβλίο και e-book.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey