Ο Πάνος Πίτσιος απαντά σε σχόλιο «Ε»

Για τις εκθέσεις προβολής των τοπικών προϊόντων

06/10/2016 - 14:31

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Πάνος Πίτσιος, με την επιστολή που ακολουθεί, απαντά σε σχόλιο του «Ε», το οποίο επιχειρούσε μια πολύ συνοπτική κριτική προσέγγιση στην αξία των συμμετοχών σε εκθέσεις προβολής των τοπικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Πάνος Πίτσιος, με την επιστολή που ακολουθεί, απαντά σε σχόλιο του «Ε», το οποίο επιχειρούσε μια πολύ συνοπτική κριτική προσέγγιση στην αξία των συμμετοχών σε εκθέσεις προβολής των τοπικών προϊόντων.

Το σχόλιο δημοσιεύθηκε στη στήλη «Δηκτικά» στις 4 Οκτωβρίου κι έχει ως εξής:

«Σχετικά με το σχόλιο σας για τη συμμετοχή του Δήμου Λέσβου στο “World Congress & Expo 2016”, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη:

Είναι πολύ λογικό, για προφανείς λόγους, να είστε “υποψιασμένοι” και να θέτετε ορισμένα εύλογα ερωτήματα, γύρω από διάφορες ενέργειες που γίνονται και την πιθανή αποτελεσματικότητά τους.

Ωστόσο, ενημερώνω σε ό,τι με αφορά, ότι οι δράσεις που προωθούνται από τις χαρακτηρισμένες προς εμένα προτάσεις, είναι απειροελάχιστες σε σχέση με τον όγκο των εισερχομένων και πάντα μετά από εξονυχιστική και βασανιστική μελέτη τους. Η συντριπτική πλειοψηφία τους απορρίπτεται, ως μη ωφέλιμες για το Δήμο Λέσβου ή όπως ορθά τονίζετε, διότι η σχέση κόστους - οφέλους δεν δικαιολογεί την υλοποίησή τους.

Αντιθέτως, το κόστος της συγκεκριμένης συμμετοχής, που αποτελούσε μία μοναδική και εξαίρετη ευκαιρία για τα τοπικά μας προϊόντα και φυσικά αξιολογήθηκε θετικά, ήταν πραγματικά μηδαμινό, το μεγαλύτερο δε μέρος του, καλύφθηκε από χορηγίες.

Όπως δε ευθαρσώς αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, υπήρξε ικανοποιητική ζήτηση για πολλά εκ των προϊόντων του νησιού και μάλιστα από πολλές νέες αγορές. Με δεδομένο ότι η παρουσία επιχειρηματιών ήταν απαγορευτική, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις κλασικές εμπορικές εκθέσεις, δεν ήταν δυνατόν να κλειστούν απευθείας εμπορικές συμφωνίες.

Ωστόσο, όπως ήδη τονίστηκε, καταγράφηκε η ατομική ζήτηση και θα ενημερωθούν αντίστοιχα οι επιχειρήσεις, φυσικά όχι δημοσίως. Το αν και ποιοι θα αξιοποιήσουν την εκφρασμένη ζήτηση, είναι αποκλειστικά δικό τους θέμα. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι θεμιτό να έχετε παραπάνω πληροφόρηση, με συγκεκριμένα στοιχεία.

Αναφορικά για τις εν γένει συμμετοχές που θίγετε, να είστε βέβαιοι, ότι ο καλύτερος κριτής είναι η αγορά και εν προκειμένω οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Αν δεν υπήρχε αποτελεσματικότητα, δεν θα ήταν διατεθειμένες να καταβάλουν κατ’ επανάληψη διόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό τίμημα για τη συμμετοχή τους.

 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Πάνος Πίτσιος»

 

Το σχόλιο μας

Ευχαριστούμε τον κ. Πίτσιο για την άμεση ανταπόκριση του στο σχόλιο μας. Στην σύντομη επιστολή του, αναφέρει ότι θεωρεί αθέμιτο να δώσει περισσότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των δράσεων προβολής που αναπτύσσει ο Δήμος. Και η ουσία της απάντησης του βρίσκεται στη φράση «ο καλύτερος κριτής είναι η αγορά και εν προκειμένω οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Αν δεν υπήρχε αποτελεσματικότητα, δεν θα ήταν διατεθειμένες να καταβάλουν κατ’ επανάληψη διόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό τίμημα για τη συμμετοχή τους».

Ο κ. Πίτσιος και κάθε δημοτικός άρχοντας πρέπει να αντιληφθεί ότι από την στιγμή που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, οφείλει να κάνει απολογισμό και να ενημερώνει τους δημότες όταν θέτουν εύλογα ερωτήματα. Η ανταπόκριση των τοπικών επιχειρήσεων στις συγκεκριμένες δράσεις του Δήμου, είναι ένα στοιχείο αξιολόγησης τους, αλλά δεν είναι το απόλυτο κριτήριο.

Δυστυχώς, από την επιστολή του κ. Πίτσιου διαπιστώνουμε ότι ο ίδιος (δηλαδή ένα και μόνο πρόσωπο) αποφασίζει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες προβολής και ποιες όχι. Δεν προκύπτει ότι υπάρχει σχεδιασμός με άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Όσες κι αν είναι οι γνώσεις του κ. Πίτσιου επί του θέματος, η απάντηση του μας γεμίζει ανησυχία, διότι μας δημιουργεί την αίσθηση πως ό,τι γίνεται για την προβολή των τοπικών προϊόντων είναι -αυτό που λένε οι Άγγλοι- «One man show», με ό,τι θετικό και αρνητικό μπορεί να σηματοδοτεί αυτή η κατάσταση.

Νίκος Μανάβης

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey