Στις 14 και 15 Οκτωβρίου

Ξανά επί σκηνής το «Bent» από τους «Άστεγους»

05/10/2016 - 14:28

Λίγο πριν το Φεστιβάλ των Ερασιτεχνικών Θιάσων, οι «Άστεγοι» θα παρουσιάσουν ξανά στη Λέσβο, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, την πολυσυζητημένη παράσταση που μας συγκλόνισε, το «Bent». Ήδη ανακοινώθηκε ότι θα ανεβούν δύο παραστάσεις στις 14 και 15 Οκτωβρίου.

 

Λίγο πριν το Φεστιβάλ των Ερασιτεχνικών Θιάσων, οι «Άστεγοι» θα παρουσιάσουν ξανά στη Λέσβο, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, την πολυσυζητημένη παράσταση που μας συγκλόνισε, το «Bent». Ήδη ανακοινώθηκε ότι θα ανεβούν δύο παραστάσεις στις 14 και 15 Οκτωβρίου.

Το έργο, που σκηνοθετεί η Αφροδίτη Καντσά, γράφτηκε το 1979 από τον Martin Sherman. την εποχή που το gay κίνημα άρθρωνε λόγο και έχτιζε πολιτική συνείδηση.

Ο συγγραφέας Marin Sherman, έχοντας κάνει μία ενδελεχή ιστορική έρευνα που του χάρισε μία υποψηφιότητα για βραβείο Pulitzer, φώτισε με εξαιρετικό τρόπο μία μέχρι τότε σχεδόν άγνωστη πτυχή του ναζιστικού απολυταρχισμού: τη συστηματική δίωξη ομοφυλόφιλων ανδρών και τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το έργο δεν τσιγκουνεύεται το χιούμορ, αντιμετωπίζει τη βία κατάματα και ενδύει τους ήρωες με τρυφερότητα ακόμα και στις πιο σκοτεινές τους στιγμές.

Το «Bent» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το Μάιο του 1979 στο «West End» του Λονδίνου με πρωταγωνιστές τούς Ian Mackellen και Tom Bell. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1980 σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη με πρωταγωνιστές τούς Γιάννη Φέρτη και Πέτρο Φυσούν.

 

«Οι πρόσφυγες είναι οι Εβραίοι τού σήμερα»

Ο συγγραφέας σε συνέντευξή του στους «Άστεγους» που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο στο «Ε», αναφορικά με το προσφυγικό, είχε δηλώσει: «Σήμερα, μπορεί πιθανώς να θεωρηθεί μια μεταφορά της κρίσης του προσφυγικού. Κάτι τέτοιο συμβαίνει εν μέρει γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται, απλά με διαφορετικό και ταυτόχρονα παρόμοιο τρόπο, το οποίο υποθέτω πως είναι παράδοξο. Κατά κάποιον τρόπο, οι πρόσφυγες είναι οι Εβραίοι και οι ομοφυλόφιλοι τού σήμερα. Η ειρωνεία της τύχης σε αυτήν την ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση είναι ότι πολλοί από τους πρόσφυγες θα απεχθάνονταν αυτήν τη σύγκριση. Εγώ όμως τη θεωρώ πραγματική».

 

Συντελεστές

Οι συντελεστές της παράστασης των «Αστέγων» είναι οι:

Μαξ: Σταμάτης Γιαννάκης, Ρούντυ: Βαγγέλης Παυλής, Βολφ: Παναγιώτης Γιαννούλης, Λοχαγός SS: Γιώργος Καλαράς, Δεκανέας SS: Αχιλλέας Χατζηνικολάου, Γκρέτα: Κωνσταντίνος Πολίτης, Βίκτωρ/Κρατούμενος: Παναγιώτης Βεκρής, Φρέντυ: Βασίλης Σαμαράς, Χορστ: Στράτος Γεωργούλας, Κάπο/Τέντυ: Dirk Schälicke, Κρατούμενος/Θαμώνας του κλαμπ: Βασίλης Τραπεζανλίδης, Θαμώνες του κλαμπ: Αντιγόνη Τσεσμελή, Μαρία Ταξείδη, Άννα Ταξείδη, Χρυσή Τζαννέτου, Αφροδίτη Γιαννέλη, Βαγγέλης Ντάβας, Cosmin Balaban, Χορεύτριες του κλαμπ: Όλγα Μιρονοπούλου, Κατερίνα Κομνηνάκα, Νίκη Λαρίση, Στέλλα Σάλτα, Μαρία Γερογιαννάκη.

Σκηνοθεσία: Αφροδίτη Καντσά, Μουσική σύνθεση, παραγωγή, ηχογραφήσεις: Αλέξανδρος Κατραμάδος, Χορογραφία και επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα-Ισμήνη Ιωαννάτου, Σκηνικά: Παναγιώτης Βεκρής, Μυρτώ Προκοπίου, Κλειώ Παντέλα, Αφροδίτη Καντσά, Κοστούμια: Λένα Τριανταφύλλου, Φωτισμοί: Ντέπυ Παπαδάκου, Υποβολείο: Μαρία Ταξείδη, Αφίσα - Πρόγραμμα: Σταμάτης Γιαννάκης

Φωτογραφίες: Σπύρος Παυλής, Cosmin Balaban, Σταμάτης Γιαννάκης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey