Λεσβιακό Βιβλίο

04/10/2016 - 14:45

 

Ευρυδίκη Σιφναίου

«Λέσβος. Οικονομική και κοινωνική ιστορία (1840-1912)»

Εκδόσεις «Αιολίδα»

Μυτιλήνη 2016, σελ. 395 (δεύτερη έκδοση)

 

Η επανέκδοση του βιβλίου της Ρούρας Σιφναίου συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον πρόωρο θάνατό της, αν και η ίδια είχε προγραμματίσει να τυπώσει στις λεσβιακές εκδόσεις «Αιολίδα» την εμβληματική μελέτη της για το νησί μας, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε. Από προχθές όμως το θεμελιώδες για τις λεσβιακές σπουδές βιβλίο της, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1996 από τις εκδόσεις «Τροχαλία» και γρήγορα εξαντλήθηκε και παρέμεινε δυσεύρετο και δυσπρόσιτο, είναι ξανά στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και στη διάθεση των ιστορικών, των μελετητών και του κάθε αναγνώστη και φίλου της ιστορίας της Λέσβου.

Πρωτοπόρος, με διεθνή αναγνώριση στους τομείς της Οικονομικής Ιστορίας, της Ιστορίας των Επιχειρήσεων και της Ιστορίας της Διασποράς, η Ευρυδίκη Σιφναίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Ιστορία στην Αθήνα και στο Παρίσι, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή για την Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία της Λέσβου (1840-1912) στην «Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales».

Έπειτα από μια σύντομη θητεία ως σύμβουλος του ΥΠΠΟ σε ζητήματα Νεότερης Ιστορίας και επανάχρησης βιομηχανικών κτηρίων, το 1997 εντάχθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην επιστημονική οικογένεια του οποίου παρέμεινε, ως διευθύντρια ερευνών, μέχρι το θάνατό της.

Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται ιδιαίτερα στη μελέτη των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων της Μαύρης Θάλασσας. Συμμετείχε σε 55 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έγραψε δεκάδες επιστημονικά άρθρα και δέκα βιβλία. Το πρώτο της βιβλίο ήταν το «Λέσβος. Οικονομική και κοινωνική ιστορία (1840-1912)» και το τελευταίο της το «Imperial Odessa: Peoples, Spaces, Identities», που είναι υπό έκδοση.

«Η Λέσβος τα τελευταία εβδομήντα δύο χρόνια της οθωμανικής ζωής της: αυτό είναι το θέμα τούτου του βιβλίου, που υποστηρίχθηκε ως διδακτορική διατριβή στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι, το 1994. Αντικείμενό του η καταγραφή και ερμηνεία ενός πολύ ενδιαφέροντος φαινομένου ανάπτυξης και ακμής που συντελείται στη Λέσβο τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού. Πράγματι η Μυτιλήνη είναι από τις λίγες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που βαδίζει γοργά, και σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, προς τον αστικό μετασχηματισμό.

Είναι λιμάνι διαμετακομιστικό που συνδέεται με τα μεγάλα κέντρα της Μεσογείου, τη Μασσαλία και την Αλεξάνδρεια, τη Σύρα, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, το Γαλάτσι, την Τεργέστη, τη Θεσσαλονίκη και τη Μαύρη Θάλασσα, ως την Οδησσό και το Ροστόφ. Το βιβλίο αυτό διερευνά το πλαίσιο, τις προϋποθέσεις και τους παράγοντες που συνετέλεσαν σ’ αυτή την ανάπτυξη και κύρια τον πρωταρχικό ρόλο του ελληνικού στοιχείου, που κατάφερε, αν και εθνικά υπόδουλο, να γίνει οικονομικά κυρίαρχο».

Τα παραπάνω, ιδιαιτέρως κατατοπιστικά, είναι από το εισαγωγικό σημείωμα της Ρούρας Σιφναίου στο παρόν βιβλίο της, το οποίο χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια με τους παρακάτω τίτλους: «Πηγές», «Η Λέσβος στο χώρο και το χρόνο», «Η Λέσβος στο Οθωμανικό πλαίσιο», «Η Οικονομική και κοινωνική δομή από το 1840 ως το 1880», «Η Οικονομική και κοινωνική δομή από το 1880 ως το 1912».

Ακολουθούν πολύ ενδιαφέροντα παραρτήματα, η πλουσιότατη βιβλιογραφία και τα ευρετήρια.

Π.Σ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey