Λεσβιακό Βιβλίο

27/09/2016 - 14:50

Ιουλία Σουλιώτη

«Ο σχολικός εκφοβισμός στα δημοτικά σχολεία της νήσου Λέσβου»

Εκδόσεις «Γόρδιος»

Αθήνα, σελ.322

 

Η Ιουλία Σουλιώτη (Μυτιλήνη, 1975) είναι νηπιαγωγός. Η παρούσα ερευνητική μελέτη, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Έρευνα για την Τοπική Κοινωνική Ανάπτυξη και Συνοχή» του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι μια προσπάθεια προσέγγισης της κοινωνικής κατασκευής του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού μέσα από το λόγο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που διδάσκουν στα Δημοτικά Σχολεία της νήσου Λέσβου. Μέσα από τις αφηγήσεις των εκπαιδευτικών διερευνά πώς αυτή η πραγματικότητα κατασκευάζεται, εστιάζοντας στους παράγοντες που την ενισχύουν και την παγιώνουν. Η συγγραφέας επικεντρώνει στο ρόλο του σχολείου και στον τρόπο που συμβάλει στην κοινωνική παραγωγή και αναπαραγωγή της κοινωνικής κατασκευής του σχολικού εκφοβισμού. Πρόκειται για μια μικρο-κοινωνιολογική προσέγγιση, που εστιάζει στις κοινωνικές διεργασίες, την ιεραρχία και τη δομή της σχολικής τάξης, την προσωπικότητα των μαθητών και τη διαδικασία της μάθησης.

Όπως διαβάζουμε στην εισαγωγή: «Η εμφάνιση του σχολικού εκφοβισμού οφείλεται σε ατομικούς παράγοντες προσωπικότητας των παιδιών που εμπλέκονται στον σχολικό εκφοβισμό, σε οικογενειακούς παράγοντες, στις διαστάσεις του σχολικού πλαισίου, στις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού, καθώς και στις βιωμένες εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια των μαθητικών τους χρόνων, στην επίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και σε παράγοντες που σχετίζονται με την ευρύτερη κοινότητα.

Μέσα από τον λόγο των εκπαιδευτικών διαπιστώνεται ότι ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί μια πραγματικότητα, που μπορεί να κατασκευάζεται και να ανακατασκευάζεται, ανάλογα με τα κριτήρια και το πλαίσιο στο οποίο διαμορφώνεται. Η εκπαιδευτική πολιτική είναι αναγκαιότητα να διαμορφώνει συνθήκες αναστοχασμού του εκπαιδευτικού, μέσα από κριτικά προσανατολισμένες επιμορφωτικές διαδικασίες. Ο εκπαιδευτικός χρειάζεται τα θεωρητικά και ρυθμιστικά εργαλεία για να ανατρέψει την κατασκευασμένη ως προβληματική κατάσταση, καθώς αποτελεί απεικόνιση της τυπικής κανονιστικής εικόνας του σχολικού εκφοβισμού».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey