Λεσβιακό Βιβλίο

05/07/2016 - 14:55

 

«Νησιωτικότητα. Σπουδή σε ένα τόπο»
Masterclass Zωγραφικής

Σχεδιασμός έκδοσης και επιμέλεια έκδοσης: Δημήτρης Μητσόπουλος
Κείμενα: Αναστάσιος Περιμένης
Έκδοση Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου-ΕΤΑΛ ΑΕ
Λέσβος 2015, σελ. 70

«Ένα έργο τέχνης αλλά και οι διαδικασίες που το ενεργοποιούν είναι πρώτα από όλα ένα σημείο συνάντησης. Άνθρωποι συναντιούνται για να δουν ένα έργο, για να βρουν ένα πρόσχημα για να συνομιλήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις ή και να βρεθούν σε μια διαδικασία ενός, συχνά βωβού, μοιράσματος μιας εμπειρίας».

Με τα λόγια αυτά ξεκινά το εκτενές κείμενό του που έχει τίτλο «Το Κάστρο της Μυτιλήνης: ο τόπος ως μια σύναξη ανθρώπων και ιδεών ή δημιουργώντας το εικαστικό έργο: Από το Χρόνο του Πόνου στην Πιθανότητα του Τόπου» ο Γιάννης Ζιώγας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και υπεύθυνος για το Masterclass Zωγραφικής με τίτλο «Νησιωτικότητα. Σπουδή σε ένα τόπο», που πραγματοποιήθηκε πέρυσι το Μάιο στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο του προγράμματος «Νήσων Περίπλους», που υλοποίησε η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου-ΕΤΑΛ ΑΕ.

Στο εργαστήρι πήραν μέρος οι παρακάτω καλλιτέχνες: Μανόλης Αποστολάκης, Ειρήνη Βαζούκου, Παναγιώτης Βερβέρης, Μαρία Βολιώτη, Μαρία Γρηγοριάδη, Ευστράτιος Καβαρνός, Δημήτρης Καλατζάκης, Θάλεια Κερούλη, Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη, Χριστίνα Παναγιωτίδου, Αλμπίνα Πιτσόλου, Αγνή Ρούσσου, Κώστας Σπανάκης.

«Οι καλλιτέχνες συμμετέχοντες δημιούργησαν μια οριζόντια εικαστική αφήγηση στην οποία οι άνθρωποι, οι τόποι, οι ύλες, οι μνήμες έτσι όπως αποτυπώνονται στις επιμέρους φρίζες (εικαστικά έργα επιμήκη) δημιουργούν μια αποτύπωση της περιόδου εκείνης στα τέλη Μαΐου του 2015 όταν ο χρόνος για όλους μας άρχισε να λειτουργεί διαφορετικά», σημειώνει ο Γιάννης Ζιώγας, ενώ ο Αναστάσιος Περιμένης τονίζει ότι «στοίχημα και υψηλός στόχος είναι να αναδείξουμε σε μια επαρχιακή πόλη, σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδος, ότι ο Πολιτισμός είναι η πιο σημαντική παράμετρος ανάπτυξης».

Π.Σ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey