«Αρκετή ταλαιπωρία, μεγάλη εμπειρία» το ταξίδι στον Έβρο

15 Μυτιληνιοί ύψωσαν τις φωνές τους για να πέσει ο φράχτης

25/01/2016 - 23:09

Πολλοί σκέφτηκαν και χαμογέλασαν με το άρθρο του «Ε» το περασμένο Σάββατο, όταν διάβασαν ότι 15 Μυτιληνιοί είναι στο δρόμο για τον Έβρο. 

Με τους αγρότες να έχουν στήσει μπλόκα στους δρόμους ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τη θερμοκρασία να αγγίζει «παγωμένους» βαθμούς κελσίου και οι πτήσεις επιστροφής να ακυρώνονται, το ταξίδι για τη διαμαρτυρία ενάντια στον Φράχτη του Έβρου ήταν μια πραγματική περιπέτεια για τους Μυτιληνιούς που έκαναν όλη τη διαδρομή για να συμμετάσχουν στην αποστολή από όλη την Ελλάδα. Σίγουρα όμως ήταν μια μοναδική εμπειρία από κάθε άποψη η εν λόγω αποστολή, κάθε βήμα της οποίας περιγράφει στην εφημερίδα μας ο Παρασκευάς Ψάνης.

Πολλοί σκέφτηκαν και χαμογέλασαν με το άρθρο του «Ε» το περασμένο Σάββατο, όταν διάβασαν ότι 15 Μυτιληνιοί είναι στο δρόμο για τον Έβρο. Οι κακουχίες ήταν έως ένα βαθμό προβλέψιμες, η εμπειρία όμως σημαντική, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η διαμαρτυρία τους στον Έβρο, όπως και οι διαμαρτυρίες διαδηλωτών στη Λαμπεντούζα, το Καλαί και την Κωνσταντινούπολη, δεν μπορεί, παρά να συνέβαλαν στην έκτακτη σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το βράδυ της Κυριακής για το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Αν μη τι άλλο, η εν λόγω αποστολή αποτελεί και σε ένα βαθμό αποστολή «υπερηφάνειας» από τους Λέσβιους, που ακόμα και την ίδια μέρα με τη διαδήλωση είδαν στην ακτή τους τη σορό ενός μικρού προσφυγόπουλου, που τα κύματα του Αιγαίου δεν του επέτρεψαν να ζήσει μια άλλη ζωή μακριά από τον πόλεμο.

Προσπαθώντας να αποφύγουν τα μπλόκα των αγροτών για να φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη, το πούλμαν της αποστολής μπαινόβγαινε στην Εγνατία Οδό. «Ήμασταν στο λεωφορείο από τις 9 το πρωί έως τις 9 και μισή το βράδυ,» μας έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάνης. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) είχαν μεριμνήσει ώστε οι φιλοξενούμενοι διαδηλωτές να μείνουν το βράδυ σε θερμαινόμενους χώρους του Δήμου. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, πέραν της διαδήλωσης στην Ορεστιάδα ήταν το σημείο στον φράχτη του Έβρου, στα ελληνοβουλγαροτουρκικά σύνορα, όπου η συγκέντρωση εγκλωβίστηκε από μεγάλη τουρκική αστυνομική δύναμη, Στρατό και Ασφάλεια. Αφέθηκε, ωστόσο, τριμελής επιτροπή να περάσει για να αναρτήσει πανό στο φράχτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σημείο ήταν μέχρι πρότινος το συνηθέστερο «ασφαλές πέρασμα» από το οποίο μπορούσαν να περάσουν οι πρόσφυγες, το οποίο όμως έκλεισε. Στις συγκεντρώσεις «πορεύτηκε» και το πανό της ΕΛΜΕ Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey