Σκληρή κριτική της ΚΕΔΕ στην προωθούμενη νέα μείωση δαπανών στους δήμους

«Θα καταρρεύσουν οι δήμοι…»

05/08/2015 - 15:24

Δεν έμεινε και δεν θα μπορούσε άλλωστε να μείνει ασχολίαστη η περαιτέρω μείωση των δαπανών των δήμων για το 2016, έτσι όπως την προανήγγειλε η ΚΥΑ του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Δεν έμεινε και δεν θα μπορούσε άλλωστε να μείνει ασχολίαστη η περαιτέρω μείωση των δαπανών των δήμων για το 2016, έτσι όπως την προανήγγειλε η ΚΥΑ του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)με ανακοίνωσή της, σχολιάζει πως η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, καλώντας -υψώνοντας τους τόνους- την Κυβέρνηση να εξηγήσει στους πολίτες με ποιο ηθικό έρεισμα εξακολουθεί να ζητά από τους δήμους που διαχειρίζονται μόλις το 0,8% του ΑΕΠ, περαιτέρω μείωση των δαπανών τους.

Η σαφής εντολή να περικόψουν περαιτέρω τις δαπάνες τους, που έδωσε η κυβέρνηση προς τους δήμους όλης της χώρας με τη σχετική εγκύκλιο που υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση και τον αναπληρωτή του υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, αναφέρει πως οι δήμοι πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικές μειώσεις μέσα στο 2016 στις δαπάνες τους, που έχουν να κάνουν κυρίως με υπερωρίες, έξοδα για υπηρεσιακές μετακινήσεις, δαπάνες για τηλέφωνο, ρεύμα, προμήθειες, καθώς και στα κόστη που σχετίζονται με αθλητικές και πολιτιστικές επιχορηγήσεις, που θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε εδώ πως ήδη είναι αρκετά μειωμένες.

Η εγκύκλιος εν πολλοίς αναφέρει πως εν όψει της υποχρέωσης κατάρτισης ρεαλιστικών προϋπολογισμών από τους δήμους πρέπει να εγγράφονται σε αυτούς μόνο δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν…

Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται επίσης πως η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ, ως φορέων γενικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική και ξεκαθαρίζεται πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών, καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης.

«Με ποιο ηθικό έρεισμα ζητά μειώσεις;»
Η ΚΕΔΕ ωστόσο με ανακοίνωσή της χθες, πέρασε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας πως η κεντρική εξουσία ζητά ξανά από τους δήμους να σηκώσουν το βάρος του νοικοκυρέματος του κράτους. «Δυστυχώς η Κεντρική Εξουσία είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι περαιτέρω μείωση των δαπανών στους δημοτικούς προϋπολογισμούς της επόμενης χρονιάς, θα οδηγήσει σε κατάρρευση των δημοτικών υπηρεσιών που προσφέρουν καθημερινά οι Δήμοι σε εκατομμύρια πολίτες.

Η Κεντρική Εξουσία οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες με ποιο ηθικό έρεισμα εξακολουθεί να ζητά από τους Δήμους, που διαχειρίζονται μόλις το 0,8% του ΑΕΠ, περαιτέρω μείωση των δαπανών τους; Όταν την ίδια ώρα η Κεντρική Εξουσία, που διαχειρίζεται το υπόλοιπο 99,2%, δεν κάνει αντίστοιχη προσπάθεια;».

«Πόσο ακόμα να κόψουμε;»
Επιπρόσθετα η ΚΕΔΕ προχωρά και σε μία επιχειρηματολογία που καταδεικνύει, κατά την άποψή της, πως οι δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτά τα νέα δεδομένα αναρωτώμενη «πόσο ακόμα να μειώσουμε τις δαπάνες μας;».

Παράλληλα στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ παρουσιάζει τις δικές της προτεινόμενες ενέργειες για να καταρτιστούν πράγματι ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί το 2016, ξεχωρίζοντας την αύξηση των ΚΑΠ και φυσικά την παύση της στάσης πληρωμών από πλευράς Δημοσίου για τα έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, καθώς και τη μέριμνα το κόστος που προκλήθηκε από την όλη καθυστέρηση, να μην επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey