Αυτή η εικόνα δεν τιμά την πόλη μας

08/05/2015 - 23:31

Αποτελεί θέμα «ταμπού» για την κοινωνία διαχρονικά και είναι θέμα που είναι διαχειρίσιμο, αλλά δεν αντιμετωπίζεται.

Αποτελεί θέμα «ταμπού» για την κοινωνία διαχρονικά και είναι θέμα που είναι διαχειρίσιμο, αλλά δεν αντιμετωπίζεται.

Η ουσία του προβλήματος ωστόσο -από όποια σκοπιά κι αν εξετάσει κανείς το όλο ζήτημα- εστιάζεται αναπόφευκτα στον ίδιο τον άνθρωπο. Και στην παντελή έλλειψη συνείδησής του, στην επιλεκτική ενασχόλησή του και δυστυχώς στην εγωιστική αντίληψή του. Μ’ αυτά και με εκείνα, τα αδέσποτα σκυλιά της Μυτιλήνης διαβιούν σε μία αθλιότητα, που μετατρέπει ταυτόχρονα σε άθλιο και τον ίδιο το χώρο που καταλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια.

Ο οποίος μάλιστα έχει επεκταθεί από τον φάρο της Φυκιότρυπας ως το λιμάνι της πόλης πλέον, στην περιοχή του αγάλματος της Ελευθερίας, προκαλώντας την αγανάκτηση των περίοικων που βγαίνουν όπως λένε στο «Ε» με φόβο από τα σπίτια τους.

Ποιος ευθύνεται για αυτήν την εξέλιξη, που μεταξύ όλων των άλλων προκαλεί και τη χειρότερη δυνατή πρώτη εντύπωση στους επισκέπτες μας το καλοκαίρι;

Μα φυσικά… συμπολίτες μας που εδώ και δύο μήνες, έρχονται τα ξημερώματα (!) στο εγκαταλειμμένο κτήριο των ελαιοδεξαμενών της ΕΑΣΛ, για να κάνουν… καλό! Αφήνοντας μέχρι και ωμό κρέας σε σακούλες, δίνοντας μεταξύ όλων των άλλων και μία επιπλέον υγειονομική διάσταση στο όλο ζήτημα!

Οι περίοικοι της περιοχής του λιμανιού είναι ανάστατοι το τελευταίο διάστημα από το γεγονός πως τα δεκάδες αδέσποτα της πόλης, έχουν «μετοικίσει» από το φάρο της Φυκιότρυπας και τα Τσαμάκια, έξω ακριβώς από τα σπίτια τους.

Αναζητώντας τους λόγους αυτής της εξέλιξης, σύντομα διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένοι ανεύθυνοι, εδώ και πολύ καιρό, αφήνουν αποφάγια στο εγκαταλειμμένο κτήριο της ΕΑΣΛ. Αποτέλεσμα αυτού, αφενός να αποτραβηχτούν τα αδέσποτα ακριβώς έξω από τα σπίτια τους, προκαλώντας μέχρι και φόβο στους κατοίκους, που το σκέπτονται να περπατήσουν ακόμα και μέχρι τα οχήματά τους, δίπλα στις αγέλες.

Υγειονομικός κίνδυνος!
Η σταγόνα ωστόσο που προκάλεσε την αγανάκτηση των περίοικων, είναι πως το τελευταίο διάστημα, κάποιοι «φιλόζωοι» συμπολίτες που φροντίζουν για την τροφή των αδέσποτων, ρίχνουν στο εγκαταλειμμένο κτήριο ό,τι αποφάγια μπορεί να φανταστεί κανείς.

Με αποκορύφωμα τις σακούλες σκουπιδιών που έκαναν την εμφάνισή τους, γεμάτες ωμό κρέας από συκώτια, κοτόπουλα και άλλα πολλά… Κι έτσι η προβληματική βεβαίως έτσι κι αλλιώς «βιτρίνα» της πόλης και πρώτη εικόνα του κάθε επισκέπτη της Μυτιλήνης, μετατρέπεται αυτόματα και σε μία υγειονομική βόμβα, με διαστάσεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, τόσο για τα ίδια τα ζωντανά όσο και για τον άνθρωπο.

Καθώς από το ωμό κρέας που πετάνε στα σκυλιά, ενέχει ο κίνδυνος για μετάδοση παρασίτων (π.χ. τοξόπλασμα, κυστίκερκος κ.ά.), ενώ μπορεί να μεταδοθούν ακόμη παθογόνα βακτήρια όπως η λιστέρια, η σαλμονέλλα, η γιερσίνια στα ζωντανά, ενδεχομένως και στον άνθρωπο…

Έρχονται ξημερώματα…
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των περίοικων που βιώνουν αυτήν την κατάσταση καθημερινά, ούτε η αστυνομία, ούτε και το λιμενικό έχει κατορθώσει να συμβάλει με κάποιο τρόπο στην εκτόνωση του προβλήματος. Και κυρίως να εντοπιστούν οι πολίτες που θεωρούν ενδεχομένως πως βοηθούν τα αδέσποτα, αφήνοντας συστηματικά ό,τι τους… βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης, που είναι αυτήν την εποχή και το πιο πολυσύχναστο σημείο.


Από τη Φυκιότρυπα ως το άγαλμα της Ελευθερίας και έξω από το κτήριο της ΕΑΣΛ τα αδέσποτα πλέον τρώνε μέχρι και ωμά κρέατα, έξω από τα σπίτια των περίοικων που είναι ανάστατοι

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως ορισμένοι που μας καταγγέλλουν σήμερα την κατάσταση στο «Ε», στήνουν… «καρτέρι» στα μπαλκόνια τους, προκειμένου να «πετύχουν» εκείνους που ταΐζουν με τις σακούλες των σκουπιδιών τα αδέσποτα.

«Φοβόμαστε»
«Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας. Έχουμε και μικρά παιδιά που φοβούνται, όπως φοβόμαστε και εμείς με τόσα σκυλιά απ’ έξω από την πόρτα μας. Έρχονται δύο συγκεκριμένοι και ταΐζουν συστηματικά τα σκυλιά. Τους πετούν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε και το κάνουν μάλιστα 4 με 5 το πρωί για να μην τους δει κανείς.

Βρίσκουμε σακούλες με ωμό κρέας. Είναι όμως δυνατόν; Είναι αυτό συνείδηση, είναι αυτό αγάπη για τα ζώα;», λέει χαρακτηριστικά στο «Ε», περίοικος της περιοχής που μας κατήγγειλε το γεγονός και συνεχίζει: «Πάμε από την αστυνομία, στο δήμο και αντίστροφα για να δούμε τι μπορεί να γίνει.

Όμως στην πράξη δεν μπορεί να μας βοηθήσει κανείς, όπως δεν μπορεί να μας προστατεύσει και κανείς και από τους υγειονομικούς κινδύνους αντιμετωπίζουμε».

 

«Οι ασυνείδητοι ευθύνονται»
Ο δήμος από την πλευρά του δηλώνει δια μέσου του αρμοδίου αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής Νίκου Καρασάββα, ενήμερος για την κατάσταση στην περιοχή, τονίζοντας ωστόσο ότι η παρέμβαση που μπορεί να κάνει, είναι περιορισμένη.

Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση ειδικά ενόψει καλοκαιριού, δείχνει πως χτυπάει «κόκκινο» και ενδεχομένως να δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα, όταν θα ανοίξει και η πλαζ Τσαμάκια…

«Έχω τονίσει από την πρώτη στιγμή που καταπιάστηκα με το ζήτημα, ότι το παν είναι η συνείδησή μας.

Για κάθε αδέσποτο, φταίμε εμείς και μόνο εμείς. Ο δήμος καλείται να διαχειριστεί μία κατάσταση, στη βάση μίας συγκεκριμένης νομοθεσίας. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τα αδέσποτα, ούτε να τα μετακινήσουμε, δεν το επιτρέπει ο νόμος.

Είμαστε όμως ο μοναδικός δήμος σε όλη τη χώρα που έχουμε δημοτικό κτηνιατρείο που πραγματοποιεί και τις εμφυτεύσεις των μικροτσίπ στα κατοικίδια, που είναι πλέον υποχρεωτική. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στη διαχείριση της κατάστασης».

«Εμβολιασμένα…»
«Έχουμε βγάλει 60.000 ευρώ για την τροφή, τα εμβόλια, τις στειρώσεις και το φαρμακευτικό υλικό των αδέσποτων και έχουμε συνεργασία με τους κτηνιάτρους και τις φιλοζωικές οργανώσεις. Τα αδέσποτα στην Φυκιότρυπα είναι εμβολιασμένα. Όμως έχουν έρθει και άλλα…

Είναι κρίμα όμως να γονατίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις και όλοι οι πραγματικοί εθελοντές και ευαισθητοποιημένοι στο πρόβλημα, επειδή εμφανίζονται κάθε τρεις και λίγο, κάποιοι ασυνείδητοι.

Και για αυτό πρέπει να μας βοηθήσει και η αστυνομία, αλλά πρώτα απ’ όλα να βοηθήσουμε εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας και τα ζωντανά. Αποκτώντας επιτέλους συνείδηση!»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey