Ο Δήμος ξεκινά με τις φιλοζωικές οργανώσεις μία προσπάθεια καταγραφής των μικρών ζώων

Μικροτσίπ στα τετράποδα

25/11/2014 - 13:51

Την πρόθεση του Δήμου να προχωρήσει στην πράξη σε αυτό που ορίζει ο νόμος για τα μικρά ζώα αποτυπώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος, Νίκος Καρασάββας, προαναγγέλλοντας την προσπάθεια καταγραφής των κατοικιδίων σε επίπεδο Δήμου μέσω της εμφύτευσης μικροτσίπ.

Την πρόθεση του Δήμου να προχωρήσει στην πράξη σε αυτό που ορίζει ο νόμος για τα μικρά ζώα αποτυπώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος, Νίκος Καρασάββας, προαναγγέλλοντας την προσπάθεια καταγραφής των κατοικιδίων σε επίπεδο Δήμου μέσω της εμφύτευσης μικροτσίπ.

Σε συνάντησή του με τις φιλοζωικές οργανώσεις την περασμένη Τρίτη, διαπιστώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι το πρόβλημα με τη διαχείριση των αδέσποτων οφείλεται κυρίως στους ιδιοκτήτες μικρών ζώων που τα εγκαταλείπουν.

Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, ο Δήμος προσανατολίζεται στο να ενημερώσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα της καταγραφής των κατοικιδίων μέσω μικροτσίπ.

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα είναι ευαίσθητο και ο τρόπος διαχείρισής του πολύ συχνά σε επίπεδο δήμων προκαλεί αντιδράσεις, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος ζήτησε, σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των φιλοζωικών οργανώσεων στην πόλη, μία πρώτη συζήτηση για την εκτόνωση του προβλήματος.

Εκστρατεία ενημέρωσης
Από τα σημαντικότερα που καταγράφτηκαν στην εν λόγω συζήτηση, ήταν η απόφαση για εκκίνηση μίας προσπάθειας ενημέρωσης των πολιτών για τη διαδικασία εμφύτευσης μικροτσίπ στα κατοικίδιά τους, ηλεκτρονικής δηλαδή ταυτοποίησής τους. «Είναι μία διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο.

Συζητάμε πολλές φορές για το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, ενώ γνωρίζουμε κατά βάθος πως είναι ένα πρόβλημα που δεν το δημιουργούν τα ίδια τα ζώα, αλλά εμείς οι ίδιοι, οι άλλοτε ιδιοκτήτες τους.

Εμείς ξεκινάμε μία εκστρατεία ενημέρωσης για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των μικρών ζώων, για να συμβάλουμε στην καταγραφή των τετράποδων που έχουμε και να αποτρέψουμε στο μέλλον νέα αδέσποτα…», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Καρασάββας.

Πόσο εύκολο είναι όμως να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; «Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να αστυνομεύσουμε αποτελεσματικά τη διαδικασία -και εδώ αναμένεται να συμβάλουν και οι φιλοζωικές οργανώσεις. Γιατί είναι θέμα συνείδησης των πολιτών πρώτα απ’ όλα».

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η διαδικασία ταυτοποίησης καθαυτή γίνεται από τους κτηνιάτρους, είναι απλή και δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ. Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται και το ότι ο Δήμος αναλαμβάνει να βοηθήσει στην ηλεκτρονική ταυτοποίηση μέσω του κτηνιάτρου, με τον οποίο έχει σύμβαση και θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει σε τιμή κόστους την τοποθέτηση του τσιπ.

Σε ένα γενικότερο επίπεδο, πέραν της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, ο Δήμος μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του αναμένεται να συμβάλει στη μετακίνηση των αδέσποτων από τα κεντρικά σημεία της πόλης, έτσι όπως αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση.

Τι είναι ηλεκτρονική ταυτοποίηση

Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση γίνεται με την τοποθέτηση κάτω από το δέρμα του ζώου ενός καψακίου, που μοιάζει με κόκκο ρυζιού και το οποίο περιέχει ένα ηλεκτρονικό μικροκύκλωμα. Το καψάκιο αυτό είναι πιο γνωστό με την ονομασία μικροτσίπ (microchip) ή μικροπλακέτα και η τοποθέτησή του γίνεται με υποδόρια ένεση, όπως γίνεται και το εμβόλιο, μόνο που η βελόνα είναι πιο χοντρή.

Το ηλεκτρονικό μικροκύκλωμα φέρει ένα 15ψήφιο μοναδικό αριθμό, ο οποίος ανιχνεύεται με ειδική συσκευή, το σαρωτή (ή σκάνερ στα αγγλικά). Ο μοναδικός αυτός αριθμός μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ζώου καταχωρούνται στο αρχείο που τηρεί ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος. Έτσι μπορούμε να ξέρουμε σε ποιον ανήκει κάθε ζώο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey